Evet finans piyasaları halen hasta ama borsaların keyfi tıkırında. Piyasaya bol para sürüldü ve borsalar yükseldi. Doğru dürüst kar satışları bile gelmiyor. Yay gittikçe geriliyor ve bunun bedeli muhtelen pek yakında ödenecek.
Istihdam ve finans piyasalarında büyük sorunlar var.
Özellikle Avrupa’da insanlar yaşlanıyor ve işgücüne sahip vasıfsız insanların durumu daha da kötüleşek (bkz. “Yaşlanan nüfus ve toplumsal bedel“ ve „21. Yüzyılda vasıfsız elemanın kaderi“ başlıklı yazılarım. Çoğu işler için insanlara bile gerek kalmayak bu işleri çeşitli makina ye robotlor yapacak. Bu arada yazılarımda sık sık değindiğim „yeni dünya düzeni“ oluşacak ve şu anda gelişmiş olan ülkelerde problemler su yüzüne çıkacak.
Bu arada Gerald Celente‘den bahsetmek istiyorum.
Sayın Celente Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik ve saygın olan Trends Research Instituts‘un kurucusu ve başkanı (www.trendsresearch.com).
Celente‘ nin öngörülerin hemen hemen hepsi şimdiye kadar doğruydu ve bunda dolayı görüşleri daha da önem arz ediyor.
Celente’nin gerçekleşen öngörüleri arasında şunlar vardı:
- Borsaların çöküşü (1987)
- Sovyetler Birliği'nin çöküşü (1990)
- Asya krizi (1997)
- Rusya’daki ekonomok kriz (1998-1999)
- Internet şirketlerin krizi (2000)
- Altının muhteşem değerlenmesi (2002)
- Amerika’daki emlak piyasasının çöküşünün başlangıcı (2005)
- Dünya’dakı ekonomik krizin başlangıcı (2007)
- Borsalardaki panik (2008)
Bu uzman son 30 sene icinde gerçekleşen önemli olayları evvelden gördü.
Şimdiki öngörüsü dünya ekonomisin kısa zamanda tamamen çökmesi yönünde. Bu en geç 2012 senesinde gerçekleşecek.
Şu anda para basılarak bu krizin üstünden gelinmeye çalışılıyor ama bu bir çözüm olmayacak. Krizden kurtulmanın tek yolu üretimden geçiyor, Dünyadaki üretimi çok üst düzeylere taşıyabilecek (internetin buluşu gibi) yepyeni bir teknoloji çözüm olabilir. Böyle bir teknoloji ufukta gözükmüyor. 1920-30 senelerdeki Büyük Buhran‘dan sonraki dünya savaşlarının tetiklediği üretim artışından dolayı krizden kolay çıkıldı. Savaş ihtimali yükselecek ama şu anda böyle büyük çapta büyük bir savaş mümkün gözükmüyor ve düşük ihtimal. Muhtemelen bölgesel müdahaleler olacaktır.
Bu buhran 1930’lardaki buhrandan çok daha kötü olacak. O zaman insanların pek borcu yoktu, şu anda insanlar borç batağında. Kaldi ki o zaman Amerikan ekonomisi dünyanın ana motoruydu. Şimdi daha çok merkezli ve karmaşık bir durum ortada.
Avrupa Birliği’ndeki ortak para birim tehlikeye girecek. Şu anda zaten Euro/Avro ile ilgili birliğin akdeniz ülkelerinde sorunlar başlamaya başladı.
Insanlarda sosyal kaynaklı huzursuzluk ve kavgalar başlayacak. Insanların ana problemi ve baş amacı gıda maddesi temini olacak. Herkes birbirine girecek vs..
Türkiye’de ihtilal öncesi zamanı hatırlayalım:
Çoğu gıda maddesi bulunmuyor (kahve, şeker vs.). Hepsi karaborsada satılıyordu. Et ve Balık kurumu ve benzin istasyonlarda kuyruklar. Çukulata bulunmuyordu (bulunsa bile genelde kurtlanmıştı vs.).
Düşük refah düzeyi politik istikrarsızlığı da tetikler, bu da işin cabası.
Düşünün refaha alışmıssınız ve tekrar bazi temel şeylerin olmadığı bir ortama tekrar dönüyorsunz. Yoksulluk ve açlık dizboyu.
Kısacası 30 senedir doğru öngörülerde bulunan Sayın Celente en geç 2012 senesinde dünyadaki ekonomik sistemin çöküşünü ve bununla birlikte pek hoş olmayan durumların gerçekleşmesini bekliyor. Umarız yanılıyordur.
Sayın Celente belki büyük çöküşün tarihi yada boyutu ile ilgili yanılmış olabilir (bunu en geç 2-3 sene sonra anlacağız) ama kesin olan şu: Şu anki krizde piyasalara sürülen yüksek para miktarinin bir bedeli olacak. Halen bilgisayar başında üretime katkı yapmadan çok paralar kazanmak mümkün. Krizden pek ders alınmadı. Senelerden beri (sömürülen) fakir ülkeler yavaş yavaş ayaklanacak ve „biz niye bir türlü refaha kavuşmuyoruz“ diye haklarını isteyecekler. Afrika’nın en fakir bölgesine bile internet var. Onlar da dünya‘ da nelerin olup bittiğini görüyorlar. „Herkese şapur şupur, bize yarabbi şükür“ olamaz demeye başlayacaklar.
Doğal afetler artarak devreye girecektir: Son araştırmalara göre en geç 30 sene içinde Kuzey Kutbu’nda (yani Arktik bölgede) yazın buz kalmayacak ve kutub ayıları üçte iki azalacak vs.
Çoğu nehirler taşacak ve sel felaketlere daha daha vahim sonuçlara yol açacak vs.
Altta dünyadaki nüfüs artışı ile ilgili bir grafik:
|