On bir ayın sultanı ya şehri Ramazan 18 Haziran Perşembe günü başladı, 16 Temmuz’da sona erecek ve bayrama kavuşacağız.
Bayramı özellikle çocuklarımız iple çekeler bayramları yeni kıyafetler alır anne babalar bayramlık diye başlarının altına koyar uyurlar. Heyecanla beklerler ki sabah olsun da bayramlıklarını giysinler isterler.
Bayramlarda büyükler ziyaret edilir. Bayram harçlıkları dağıtılır. Kapı kapı çocuklar dolaşır bayram şekerleri ile birlikte harçlıklarını alırlar. Gurbette yaşayanlar memleketlerine gider hasretlik gidermek için doya doya zaman geçirilir. Bayrama özel tatlılar hazırlanır Bayram temizliği yapılır evler mis gibi kokar sokaklar caddeler temizlenmiş mağazalar, marketler, pastaneler Türkiye’nin dört bir yanı bayrama hazırlanır Günler öncesinden alış veriş yapılır ve bayram sabahı gelince pırıl pırıl kıyafetler giyilir. Bayram namazından sonra camiden önce imam ve yaşlılar çıkar. Sıra olunur. Herkes birbirleriyle bayramlaşarak yan yana durur. Bayramlaşma bitince gruplar halinde kabristana gidilir Kuran’ı Kerim okunur. Aile ve konu komşularla bayramlaşılır. Kurban bayramında kurban kesildikten sonra ortaklar topluca etinden yedikten sonra dağılırlar.
Bunun adına bayram sevinci denir.
Heyecanla beklenen Ramazan Bayramı, 17 Temmuz Cuma günü başlayıp 19 Temmuz Pazar güün sona erecektir.
Yukarıda ifade etmeye çalıştığım söz konusu bayramımızın normal şartlarda ki gidişatı bir zamanlar böyleydi. Ama yıllar geçtikçe, teknoloji ilerledikçe herkes cep telefonları ile bayramlaşmayı gelenek haline getirdikleri için bu kavramlar şimdilerde çok gerilerde kaldı.
Eskiden günler öncesinden hazırlık yapılırken şimdilerde geçmişden günümüze değişen bayram kutlama ları anlayışı ise maalesef büyük oranda değişikliğe uğruyor. Ananelerimiz gün geçtikçe kesimlere göre değerini kaybediyor. Günler öncesinden telefonlar edilip bayramlaşılıyor ve herkes tatile gidiyor. Bayramın anlamın bu aetap da tatil havasına bütünerek bu zihniyette ki gençlik yetiştiğini üzülerek belirtmek isterim. Her ne olursa olsun gelenek ve göreneklerimizden asla ödün vermemeliyiz.
Gelenekler geniş anlamıyla bir kuşaktan ötekine geçirilebilen bilgi tasarım boş inanç yaşantı biçimi daha geniş anlamıyla maddi olmayan kültürdür.
Dar anlamda ise; kuşaklar boyunca bir toplumun örmeğin kutsal ya da politik işleri gibi önemli konularda ki görüşlerdir.
Sevgili okurlarım, bu “Dini Bayramlar”ın en önemli özellikleri bayramlarda insanlar bir araya gelir, eş dost akrabalar ziyaret edilir, küs olanlar barışır, fakirlere yardım edilir, dostluklar gelişir ve mutluluklar sevinçler paylaşılır.
Keşke insanlar tüm bu güzellikleri 3-4 günlük tatil olarak görme de geleneklerimiz gelecek kuşaklara da aktarılabilse!
|