Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29618138
Bugün Ziyaretçi :  1999
Aktif Ziyaretçiler :  331

AYVALIK ve CUNDA
 

 
AYVALIK ve CUNDA, KAZ DAĞI RÜZGARLARI ALTINDA
Harika ÖREN (Efece Haber) – Balıkesir’in ilçesi Ayvalık eğimli bir yamaca kurulu, denize dik dar sokakları ile Kaz dağlarından esen rüzgarlarının serinliğinde, bol oksijenli güzel havası ve pırıl pırıl deniziyle yaşanılası bir belde olma özelliğini asırlardan beri koruyor. 
 
Mitolojide Antik çağlarda adı ''Binbir pınarlı İda dağı'' olarak geçen Kaz dağlarına; yorgun yıpranmışlıklarıyla geçmişlerine tutunan taş evlere, kiliselere, değirmenlere bakıyorum. İster istemez geçmişle bağ kurup, trafiksiz daracık sokaklarda oynayan çocukları, kapı önlerinde oturarak sebze ayıklayan, iş işlerken sohbet eden Rum kadınlarını düşünüyorum.
Antikçağ'da Ayvalık adalarının ismi Hekatonisa idi. Bu isim güneşi, güzel sanat ve edebiyatı temsil eden belirtileri, yay ve lir olan Apollon'dan geliyor. Antik kentin baş tanrısı Apollan'un bir adı da Hekatos'dur.
Günümüze dört antik kentten sadece ikisi, Kydonia (Ayvalık) ve Nesos (Cunda) ulaşabilmiştir. İlkçağ'da Misya, Hitit, Frig, Lidya; Ortaçağ'da Roma, 14.yy sonrası Osmanlı egemenliğinde yaşamışlardır.
Öğreniyoruz ki, İstiklal Savaşı'ndan sonra Lozan (30 Ocak 1923) Nufus Değişimi Anlaşması sonrası, Yunanistan'daki Türkler Anadolu'ya, Anadolu'daki Rumlar Yunanistana göç ediyorlar. İstanbul'daki Rumlardan da Ayvalık'a yerleşen çok oluyor.
Ege'nin nadide ilçelerinden olan Ayvalık ve Cunda adası, soğuk denizi, ürperten rüzgarı, serin geceleriyle insanı dinlendiriyor. Denize uzanan, begonvillerin kucakladığı sıra sıra taş evlerin arasında ki sokaklarda yürürken İda'dan esen rüzgar, kulaklara geçmişin hüzünlü hikayelerini fısıldıyor. Yöreye özgü Sarımsak Taşı'nın, soğan zarı renginde, kolay işlenebilen, yağmur ve güneşle sertleşen, uzun ömürlü bir taş olduğu için yapı malzemesi olarak bolca kullanıldığını görüyoruz. Cunda Ada'sının büyük bir kısmı ve Ayvalık'ın sahil kesiminde sivil mimarisi ile özgün evlerin hala ayakta olması ve restore edilerek kullanımının devam etmesi insanı mutlu ediyor.
Cunda Ada'sı 22 adadan yerleşime açık tek ada...Bir adı da Alibey Adası olan, Cunda Ayvalık'a köprü ile bağlanıyor. Cunda ve Ayvalık çevresinde ki 18 bin hektar alan doğal güzellikleri ve tarihi taş yapıları ile sit alanı ilan ediliyor. Tarihi yapı itibariyle adanın, şapel, manastır, kiliseler, değirmen ve taş evleri ile daha zengin bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz.
 Ay Işığı Manastırı Suzan, Haluk Dinçer tarafından restore edilerek; müzik ve zeytin festivallerinde halka açılacağı ve gezilebiceğini öğreniyoruz. Agios Yannis Kilisesiyle, un değirmeni M.Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilmiş; 2007 de Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak halka açılıyor. Bir de kafe ilavesiyle, kahvenizi yudumlarken kitabınızı okuyabilir, yel değirmenlerinin kanatlarının rüzgar ile yarışını izleyebilirsiniz. Denedik çok keyifli oluyor.
Kaz Dağı eteklerine kurulu Ayvalık ve çevresinde, dağ havasının denizden gelen iyodu zeytin ağaçlarına taşıyarak; dünyanın en iyi zeytinyağının yapımına olanak veriyor. Dostluk işareti olan zeytin dalı, güvercinin ağzında efsaneleşiyor. Zeytinyağının içindeki Oleiprine, hücre yeniliyor, kansere karşı koruyor. Damar sağlığını koruyan ve daha onlarca faydası olan sızma zeytinyağının içinde, ayrıca Squalenecol (Köpek balığı kıkırdağında da bulunan, kanser ilacı olan madde) da bol miktarda bulunuyor. Avrupa ve Amerika pazarlarında tadımlarıyla hemen her yıl ödül alan zeytinyağı markaları var. Zeytin ve yağı yörenin yemek ve yaşam kültürüne, asırlardır yön veriyor.
Popüler Cunda Ada'sının her sokağını ayrı bir haz ve keyifle dolaşıyoruz. Huzur doluyor, renkli sokak aralarından bize göz kırpan turkuaz denize, renkli çiçeklerle bezenmiş duvarlara, evlerin taş dokularına hayran oluyoruz. Yorulunca Taş Kahve'de soluklanıyor, denize girmeye karar veriyoruz. Patrica Burnu'ndan kendimizi serin sulara bırakıyoruz. Kimimiz kumsala yakın kafelerde oturmayı seçerken, kimimiz sörf yapıp, mavi suların üstünde rüzgarla kayarken, kendimizi şımartıyoruz.

 

 
Ayvalık'da Sarımsaklı plajları da denize girmek ve konaklamak için tercih edilebilecek alternatiflerden. Şehir merkezinde ve sahil boyunda da çamlar altında seçkin pansiyonlar göze çarpıyor.
Ayvalık mutfağı, zeytinyağı ile harmanlanmış deniz ürünleri, yöresel otların ayrıcalıklı sunumu, Rum mutfağının bunlara ilavesiyle geleneksel tadını devam ettiriyor.Cunda'da deniz kıyısına dizilmiş restoranlardan daha önceki gelişlerimizde denemeye zaman bulamadığımız birine oturuyoruz. Deniz kestanesi, papalina balığı, kabak çiçeği dolması, arap saçı (rezene), kabak böreği, nohutlu mezgit, mühliye tadına bakmadan geçilmeyecek türlerden...Kalamar, ahtapot, yengeç-kalamar yumurtası, fava, istiflu, turp otu, peynir sağnaki derken her birimiz ayrı bir tatda karar kılıyoruz ve hepsinin tadına bakıyoruz.Yemek faslını çok uzatmıyoruz çünkü Şeytan Sonrası'ndan gün batımını seyretmek istiyoruz.
Aşıklar Tepesi ve Şeytan Sofrası, günbatımını izlemek için ideal tepeler. Kuşbakışı Ayvalık ve muhteşem gün batımı. Bilenler bilir, Ayvalık'ta güneş bir başka batar. Bir başka kızıllığa bulanır. Keyifle karışık bir hüzün dolarken içimize gözlerimizi uzun müddet manzaradan alamadık.
 
 
Ayvalığı her ziyaretimde sıcak samimi, cana yakın insanları daima etkiliyor beni. Turizmin odak noktalarından biri olan bu beldenin hep popüler, bozulmadan tüm güzelliğini koruyor olmasını; sade, dengeli, duru ve doğal yaşamının devamına bağlıyorum.
1884 de Başmelek Cebrail adına yapılan Taksiyarsis Kilisesi, avlu kapılarının görkemiyle anıtsal, ruhani havasını koruyor. Agia İanni, saatli Cami; Agia İorgi, Çınarlı Cami, Kato Panogia Kilisesi ise Hayrettin paşa Cami olarak ibadete açılıyor ve tanrının evi olma özelliklerini koruyorlar.
Ayvalık'ta ünlü yazar, Venezis'in doğup yaşadığı ev Aya Triada Kilisesinin tam karşısında yer alıyor. Kilise Sarımsak taşı kullanılarak yapılmış yuvarlak kemerleri ile ilgi çekiyor. Sol tarafında çeşmesi var. Her iki yapı da korunarak günümüze kadar ulaştırılıyor. M.Kemal Atatürk 13 Nisan'da Ayvalık'a evvelce kentin ana caddesi olan buradan giriyor. Sonra sahil yolu açılınca bu sokağın önemini yitirdiğini öğreniyoruz.
Ayvalık pazarı ise bir başka alem... Havanın sıcağına aldırmadan, halk akın akın pazara geliyor. Yunan adalarından tekneyle gelenlerde eklenince, omuz omuza bir pazar muhabbeti başlıyor. Sıcak ne gam, alışveriş şahane...

Sonrasında meydanda deniz kenarında soluk alıp, koruk suyuyla serinlerken, rastgelirseniz; Ayvalık Belediye Şehir Bandosu'nun gönülleri genç beyefendilerinden, neşeli şarkılar dinlemeniz de olası... 

Ya da bir gün tekne turuna katılıp bütün koyları gezer, yer, içer bol bol yüzer, eğlenebilirsiniz. Birgün arabaya atlayıp, Burhaniye ve Gömeç'e uzanabilirsiniz. Ayvalık'ta çok şey yapabilirsiniz.
Derim ki, Kazdağı rüzgarlarından siz de nasibinizi alabilirsiniz...
 

Harika ÖREN Efece Haber İstanbul Temsilcisi 

Ekleyen:  Efe'ce Haber Gazetesi
Tarih:  9.8.2012
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Efe'ce Haber Gazetesi Yazıları
Kilis Belediyesi İtfaiye Müdürü Atilla Yıldırım Efe'ce Haber Gazetesi [ 27.9.2023 Devamı
Kilis’te trafik denetimi yapıldıEfe'ce Haber Gazetesi [ 30.8.2023 Devamı
Gazeteciler ve Basın BayramıEfe'ce Haber Gazetesi [ 26.7.2023 Devamı
Engelli Maaşları YatırıldıEfe'ce Haber Gazetesi [ 21.6.2023 Devamı
Geleceğimizi belirleyeceğimiz ANNELER GÜNÜEfe'ce Haber Gazetesi [ 12.5.2023 Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: En düşük kamu işçisi ücreti 15 bin liraya çıkıyorEfe'ce Haber Gazetesi [ 9.5.2023 Devamı
14 Mayıs'taki seçimler için 6 adımda oy kullanma rehberiEfe'ce Haber Gazetesi [ 9.5.2023 Devamı
Aylık başlangıç tarihi 30 Nisan'dan önce olan EYT'lilerin bayram ikramiyeleri 9 Mayıs'ta ödenecekEfe'ce Haber Gazetesi [ 7.5.2023 Devamı
Türk teknoloji şirketi Avrupa'da "dijital ikize" liderlik ediyorEfe'ce Haber Gazetesi [ 22.4.2023 Devamı
Çanakkale Savaşları'nın izleri, yaşayan coğrafyada varlığını sürdürüyorEfe'ce Haber Gazetesi [ 22.4.2023 Devamı
Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı 23 gemi 23 Nisan etkinlikleri kapsamında 23 limanı ziyaret edecekEfe'ce Haber Gazetesi [ 22.4.2023 Devamı
TBMM arşivinden ilk 23 Nisan kutlamalarıEfe'ce Haber Gazetesi [ 22.4.2023 Devamı
Kentsel dönüşümdeki yeni adımlar evini yenileyeceklere kolaylık sunuyorEfe'ce Haber Gazetesi [ 22.4.2023 Devamı
ODTÜ'den uzuv kayıplarına karşı yüksek hareket kabiliyetli yerli protez teknolojisiEfe'ce Haber Gazetesi [ 12.4.2023 Devamı
Roketsan son teknoloji ürünleriyle Brezilya'daEfe'ce Haber Gazetesi [ 12.4.2023 Devamı
Kilim ve halı dokuma kursunun 83 yaşındaki kursiyeri bildiklerini gençlere öğretiyorEfe'ce Haber Gazetesi [ 12.4.2023 Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ramazan Bayramı'nda Nurdağı ve Türkoğlu'nda ilk köy evlerinin teslimatını gerçekleştireEfe'ce Haber Gazetesi [ 12.4.2023 Devamı
Gaziantep'teki Dülük Antik Kenti turizme kazandırılacakEfe'ce Haber Gazetesi [ 12.4.2023 Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şimdi Türkiye Yüzyılı ile..Efe'ce Haber Gazetesi [ 12.4.2023 Devamı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sözleşmeli 40 Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Uzmanı alacakEfe'ce Haber Gazetesi [ 30.3.2023 Devamı
Antakya Medeniyetler Korosu yeniden sahnedeEfe'ce Haber Gazetesi [ 30.3.2023 Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruzEfe'ce Haber Gazetesi [ 29.3.2023 Devamı
DEPREM ve UMUT Sergi Etkinliği Efe'ce Haber Gazetesi [ 29.3.2023 Devamı
Depremde hayat kurtaran "Duvar Arkası Radar"a talep arttıEfe'ce Haber Gazetesi [ 27.3.2023 Devamı
Oyuncu Köksal Engür yaşamını yitirdiEfe'ce Haber Gazetesi [ 27.3.2023 Devamı
Hatay'ın hafızası tarihi yapıların enkazından 300'e yakın eser kurtarıldıEfe'ce Haber Gazetesi [ 27.3.2023 Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amacımız 1 yıl içinde altyapısıyla sosyal ve ticari birimleriyle deprem bölgesini ayağaEfe'ce Haber Gazetesi [ 27.3.2023 Devamı
45 bin yeni öğretmen ataması 8 Mayıs’ta yapılacakEfe'ce Haber Gazetesi [ 24.3.2023 Devamı
Türkiye ile İsviçre arasında imzalanan milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'deEfe'ce Haber Gazetesi [ 24.3.2023 Devamı
Yüksek Seçim Kurulu yurt içinde 190 bin 736 sandık kurulacağını açıkladıEfe'ce Haber Gazetesi [ 24.3.2023 Devamı
Hırka-i Şerif ziyarete açıldıEfe'ce Haber Gazetesi [ 24.3.2023 Devamı
EYT kıdem tazminatı ödemeleri için KGF destekli kredi başvuruları bugün başladıEfe'ce Haber Gazetesi [ 24.3.2023 Devamı
Frankofoni Baharı etkinlikleriEfe'ce Haber Gazetesi [ 23.3.2023 Devamı
Ramazan ayına özel "Asitane Meşkleri" konseri 28 Mart'ta AKM'de düzenlenecekEfe'ce Haber Gazetesi [ 21.3.2023 Devamı
"30. İstanbul Caz Festivali" 7-18 Temmuz'da gerçekleştirilecekEfe'ce Haber Gazetesi [ 21.3.2023 Devamı
Sayfalar : 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69  70  71  72  73  74  75  76  77  78  79  80  81  82  83  84  85  86  87  88  89  90  91  92  93  94  95  96  97  98  99  100  101  102  103  104  105  106  107  108  109  110  111  112  113  114  115  116  117  118  119  120  121  122  123  124  125  126  127  128  129  130  131  132  133  134  135  136  137  138  139  140  141  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  152  153  154  155  156  157  158  159  160  161  162  163  164  165  166  167  168  169  170  171  172  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  184  185  186  187  188  189  190  191  192  193  194  195  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam