Afyon Karahisar’da bu yıl 3'ncüsü düzenlenen ‘Türk Dünyası Bilim Kültür Şöleni’ tüm Türk dünyası sorunlarını ve geleceğini konuşmak için bir kez daha bilim adamlarının ve dünya üzerin de tüm Tük boylarının önemli isimlerini bir araya getirdi.
Atatürk Kongre Merkezin de gerçekleşen panel de birçok Türk bilim adamları söz aldı.
Türkiye’nin yaşamakta olduğu zamanın ve sorumlu olduğu konuları masaya yatıran değerli insanların konuştukları bizleri çok etkiledi.
Bizler izleyici olarak aslın da yaşanılan geçmişteki halkımızın yurt içi ve yurt dışı birçok olayı tekrar anımsadık.
Bizler birçoğunu sadece basından bildiğimiz kadarıyla hafızamızdaydı fakat yaşananlara şahit insanların dilin den duymak bizi çok etkiledi.
Konuşmacılar arasın da bulunan Hanım Halilovanın anlattıkları ise bizleri düşündürdü.
Şöyle söylüyordu Hanım Halilova:
“Biz geçmişte Azerbaycan da yaşadıklarımızı unutamayız. Bizler çok mücadele verdik. Bizim kapımıza düşman dayandığın da ne yapacağız diye düşündük. Kadınlar karar verdik bizler de mücadele etmeliydik.
Sokağa çıktık ve savaşacağız dedik. Fakat biliyorduk ki bizim Türk erkeklerimiz kadınlarını, namuslarını sokakta yalnız bırakmazlardı ve öylede oldu onlarla çıktık ve savaştık. Biz Türklüğümüzden asla vaz geçmedik ve geçmeyiz biz Müslüman’ız biz Türk olarak yaşayacağız.
Bir uçak seyahatiyle giderken uçağımız arızadan dolayı Türkiye’ye ineceğini öğrenince heyecandan ölecektim.
Hiç görmemiştim Türkiye’yi çünkü yasaktı Türküm demek, Türkiye’ye gitmek ama işte görecektim.
Ankara’ya indiğinde dokunmak istedim öpmek istedim toprağı ama korkuyordum. Eğildim ayakkabıma bakar gibi ve sağ elimin dört parmağını yere sürdüm ve yüzüme sürdüm şükrettim.
Azerbaycan’a döndüğümde kardeşlerim evimde beni bekliyordu. Heyecanla yaşadıklarımı sordular Türkiye özlemiyle. Benim yere sürdüğüm elimi alıp öpüp başlarına götürdüler çünkü vatan toprağı değmişti parmaklarıma. “
Böyle anlatıyordu Hanım Hanımova yaşanılan vatan hasretini.
Bu orda olan tüm başka ülkelerde yaşayan Türk aslı vatandaşlarımızın ortak özlemiydi çünkü hepsi hasretlerini ve Türk olmanın gururunu anlatıyordu kendi dilerinin döndüğünce.
Bizler bunları bilmiyorduk ve bizler yalnız değildik dünyaya yayılmış soylarımız hala vatan Türkiye diyorlardı.
Bizlerse farkında bile olmamışız çünkü kimse anlatmıyor bunları basın dile getirmiyor yeterince ve gördük ki kardeşlerimiz inciniyor üzülüyor bu görmezlikten gelinmelerine.
‘Biz sahipsiz miyiz ümitle bekliyoruz sizleri bizleri unutmayın biz sizi asla bırakmayız ‘diyorlar sesleri yükselerek.
Oysa baktığımızda bizler nasılda başka tarafa çevrilmişçesine başımızı gereksiz basit oyunlarla oyalanıp kopuyoruz uzakta bu kardeşlerimizden, daha çok bağlanmamız gerekirken.
Bu panellerin gençlere ulaşmasını yürekten diliyorum çünkü onlar hiç bilmiyor bu kardeşlerimizin yaşadığı zorlukları ve mücadelelerini.
Bir kez daha bizlerin şanslı olduğunu düşünüyorum. Bir zere toprağına yüzünü süren insanlarımızı duyunca ve tekrar avazımız çıktığı kadar ‘Ne mutlu Türküm Diyene’ ve son nefesimize kadar Allah türkü korusun diyorum.
İki gün süren bu şölen 6 Türk Cumhuriyeti ve 41 kentten Yörük, Türkmen ve Türk boyları temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Farklı kültürlerin birbirinden güzel renklerinin bir araya geldiği şölende sergilenen halk oyunları gösterileri beğenildi. Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı'nda gerçekleştirilen şölene yüzlerce kişi katıldı. Afyonkarahisar Oğuzboyu Yörükler Türkmenler Derneği organizasyonunda yapılan şölene Kırım, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kerkük gibi bölgelerden halk oyunları ekipleri ve sanatçılar katıldı. Misafirlerin kurulan geleneksel kıl çadırlarında ağırlandığı şölende genç, yaşlı ve kadın, erkek bütün katılımcılar çalınan müzikler eşliğinde kendi yörelerine ve kültürlerine ait oyunları oynayarak gönüllerince eğlendi. Şölenle ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar Oğuzboyu Yörükler Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş, şöleni yapmalarında amacın, Türk tarihinde en az Çanakkale kadar önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar'ın tanıtımına destek sağlamak olduğunu kaydetti. Şakir Altıntaş, Afyon'un Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklar olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu yüzden Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şölenini burada kutlamaya karar verdik. Bunu yurt dışındaki Türk Cumhuriyetlerine de söyledik, onlarda olumlu karşıladılar ve bu şöleni böylece düzenlemiş olduk. Şuan burada 6 Türk Cumhuriyeti'nin sanatçısı ve halk oyunları ekipleri var. Türkiye'den de 41 kentten katılım var.” Gerçekleştirilen şölenin bir gün süreceğini dile getirdi. Şenliğe ayrıca Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali de katıldı.
Keyifle geçen şölenden bizlere aklımızdan çıkmayacak birçok anı ve kıymetli dostların özverili ev sahipliği kalacak. .
|