Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  31273000
Bugün Ziyaretçi :  11585
Aktif Ziyaretçiler :  11585

Matbaacılar artık tabela hazırlıyor

 

 
 
Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Hüseyin Gürbüz, Kovid-19 salgınının en çok etkilediği meslek kollarından birinin de matbaa sektörü olduğunu ifade ederek, "Matbaacılar artık tabela hazırlıyor" dedi ve sektördeki pek çok esnafın başka iş kollarına yöneldiğini anlattı.
 
ANKARA (Anayurt) - Ankara Matbaacılar Ciltçiler ve Sanatkar Odası Başkanı ve Matbaacılar Federasyonu Kurucu Başkanı Hüseyin Gürbüz, yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgınının matbaacılık sektöründeki iş hacmini yüzde 80 oranında düşürdüğünü belirleterek, "Türkiye genelinde uygulanan pandemi tedbirleri en çok bizim müşterimiz olan yeme-içme, eğlence ve düğün sektörlerinde faaliyet sürdüren esnafı etkiledi" dedi.
Ankara'daki matbaaların daha çok eğitim yayıncılığı alanında uzmanlaşan yayınevleri ile çalıştığını aktaran Gürbüz, "Pandemi sürecinde eğitimin de sekteye uğraması, eğitim-öğretim süreçlerinin de online ortama kaydırılması ile test, soru bankası, yardımcı ders kitabı gibi içerikler de bir hayali azaldı. Bu da doğal olarak Ankara'daki matbaaların iş hacminin azalmasına neden oldu" diye konuştu.
 
İŞ HACMİ YÜZDE 80 AZALDI
Tüm bu yaşananlara karşın kâğıt ham maddeli sanayi kolları içinde matbaacılığın, ambalaj sanayine doğru evirildiğini belirten Gürbüz şunları kaydetti:
"Biz 2018 yılında kâğıt krizi sürecinde bazı araştırmalar yaptık ve gördük ki, ülkemizde de dünyada da matbaacılık sektörü ambalaj sanayi içinde yer edinecek bir iş koluna doğru bir dönüşüm içinde. 2018'de yine yaptığımız araştırmalar neticesinde ülkemizde tüketilen 4 milyon 250 bin ton kâğıdın 2 milyon 250 bin tonunun ambalaj sektöründe kullanıldığını gördük. Pandemi sürecinde sokak kısıtlamalarının getirilmesi, yeme-içme sektörünün de siparişe dönmesi ile ambalaj sanayine yönelen matbaaların sayısı arttı. Yani bizim öngörülerimiz maalesef pandemi yüzünden daha hızlı biçimde yaşandı.
2018 verileri üzerinden konuşuyoruz. En son açıklanan rakam 5 milyon ton civarında. 2020 yılı içinde bu rakamın ne kadarı ambalaj sanayine yöneldi bilmiyor. Ancak Türkiye'de kişi başına düşen kâğıt tüketimi de artıyor. Üstelik pandemi şartlarında dahi artıyor. Geri dönüşüme giden kâğıt miktarı ise batılı ülkelerden daha az. Türkiye kişi başına düşen tüketilen kâğıt miktarı 60 kilo iken geri dönüşme giden miktarı ise 821 bin 117 ton.
Buna karşın Türkiye genelinde uygulanan pandemi tedbirleri en çok bizim müşterimiz olan yeme içme, eğlence ve düğün sektörlerinde faaliyet sürdüren esnafı etkiledi. Biz davetiye basamaz olduk, broşür basamaz olduk. Esnaf dükkanını açamadığı için onların kullandığı kâğıt temelli pek çok işi de artık yapmıyoruz. Az sayıda iş geliyor. Sektörün geneline baktığımızda iş hacminin yüzde 80 oranında düştüğünü söylemek yanlış olmaz."
 
EĞİTİM YAYINCILIĞI DA SEKTEYE UĞRADI
"Türkiye'de eğitim yayıncılığı konusunda Ankara sektörün kalbi konumundadır. Ders kitapları kadar yardımcı kaynaklarda Ankara'daki yayın evlerinde hazırlanır" diyen Gürbüz, Ankara'daki matbaaların daha çok eğitim yayıncılığı alanında uzmanlaşan yayınevleri ile çalıştığını aktararak, şöyle devam etti:
"Ankara özelinde baktığımızda karantina süreçlerinin doğrudan etkilediği bir diğer alanın da eğitim yayıncılığı olduğunu söylemek gerekiyor. Pandemi sürecinde eğitimin de sekteye uğraması, eğitim -öğretim süreçlerinin de online ortama kaydırılması ile test, soru bankası, yardımcı ders kitabı gibi içerikler de bir hayali azaldı. Bu da doğal olarak Ankara'daki matbaaların iş hacminin azalmasına neden oluyor. Basılı eğitim yayınlarının sayısında yaşanan azalış, bu yayınları talep eden kişi sayısının da azalmasını beraberinde getirdiği için bu alanda uzmanlaşan matbaalarda yüzde 50'den fazla iş kaybının yaşandığı bir dönemden geçiyoruz."
 
PROMOSYON SEKÖTÜRÜNDE DE İŞ KAYBI VAR
Türkiye'de matbaacılık sektörünün pandemi öncesinde yöneldiği iki ana iş kolunun olduğunu kaydeden Gürbüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Matbaacılık sektörü içinde ağırlıklı iki ana iş kolu son yıllarda giderek ön plana çıktı: Ambalaj ve promosyon. Kâğıt, karton ve oluklu mukavva ürünleri, ambalaj sanayinin önemli sektörlerden biri haline geldi ve ambalaj sanayindeki üretimin büyük bölümü bu sektöre ait. Promosyon sektörü ise Türkiye'de yıllık 20 milyar TL'lik büyüklüğe sahip bir iş kolu haline geldi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin toplam promosyon harcaması 1 milyar TL civarındaydı. Ancak pandemi ile birlikte kâğıt temelli promosyonda da ciddi bir iş hacmi kaybı yaşadık. Kendi işlerimden örnek verirsem bu noktada yaşadığımız iş hacmi kaybı sadece yüzde 90'ı buldu. Ancak Ankara'da promosyon sektörü pandemi öncesinde de sıkıntılar yaşıyordu. Bu sıkıntıların başında da devletin eczane, akaryakıt istasyonu gibi işletmelerde kâğıt takvim, not defteri, ajanda gibi promosyon ürünlerini yasaklamasından kaynaklanan sıkıntılar geliyor. Bu Ankara'daki matbaacıların başka iş kollarına yönelmesine neden oldu. Bez baskı yapan promosyon firmaları pandemi sürecinde maske üretimine ağırlık verdi örneğin. Matbaacılar ise artık tabela yapıyor. Durum bu kadar kötü."
 
'DESTEK İSTİYORUZ'
Türkiye'de Kovid-19 salgının en çok etkilediği sektörlerden biri olmalarına karşın yeterli desteği görmediklerini de belirten Gürbüz, salgın karşısında alınan destekler kapsamında matbaacı esnafı olmadığını ve bu desteklerden yararlanmak istediklerini söyledi.

 

Ekleyen:  Efe'ce Haber Gazetesi
Ekleme Tarihi:  14.2.2021
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
 
Eklenen Yorumlar 
Bu Konuda En Çok Okunan Yazılar
Bodrum değil Tunceli
Bir zamanlar askeri operasyonların yapıldığı Tunceli'nin Kutuderesi Vadisi'nde bulunan Munzur Çayı sahili şimdi tatilcilerin gözdesi...Munzur çayı sahlilindeki renkli görüntüler Bodrum'u aratmıyor.

Efe'ce Haber Gazetesi [ 10.8.2009 Devamı
 
Piramitlerin sırrı ortaya çıkıyor
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Giza Piramitlerinin bilinen en eski parçası olan Keops Piramidi, aradan asırlar geçmesine rağmen sırrını hala muhafaza ediyor.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 14.8.2010 Devamı
 
Mehmet Kadıoğlu'nun şiirleri
Mahzunlaşmaya başladı garip gönlüm
Yaklaştı Kilis’ten ayrılık günüm
Dostlarım, arkadaşlarım, anam özüm
Yine burnumda tütecek, yok mu çözüm
Efe'ce Haber Gazetesi [ 2.9.2011 Devamı
 
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam