Sevgili okurlarım,
Daha önce beyin anevrizmaları ile ilgili olarak yazmış olduğum yazı üzerine gelen bir soruyu ve cevabını sizlerle de paylaşmak istedim.
Sağlıkla ilgili sorunlarınız ve sorularınız varsa dr.p.yavasca@gmail.com adresine gönderirseniz sizleri de cevaplamaya çalışırım.
Okuyucumun sorusu: OkuyucBaşarılı geçen bir beyin anevrizması ameliyatı sonrası hastanın yoğun bakımda kalma süreci minimum-maksimum ne aralıklarda olabilir acaba, söyleyeceğiniz süreçler prosedür gereği midir ? yani yurt dışında başka bir ülkede bu aralık değişebilir mi?
Anevrizma ameliyatlarından sonra tamamen hastanın ve beynin konforu açısından planlanan bir süreç olan yoğun bakım süresi normal şartlarda bir veya iki gündür. Bu, hastanın operasyon çıkışında -uyanma esnasında- bizim normal ameliyatlarda hastayı uyandırmak için ve bir sonraki vakayı hemen alabilmek adına hastanın solunumunun geldiğini anlamak üzere yaptığımız manevraların beynin şişmesine sebep olabileceğinden yavaş yavaş uyandırmak niyetiyle aldığımız bir önlemdir. Çünkü bu hastalar genellikle hipertansiftir ve bu yüzden operasyon bitiminde kesilen ağrı kesici ilaçların etkisinin de ortadan kalkması ile tansiyon yeniden yükselebilir ve bu tekrar kanamaya yol açabilir.
Oysa biz, yoğun bakıma alınan anevrizma ameliyatlı hastaları o gün uyutur ve bu şekilde beyni dinlendiririz. Buradaki dinlenmenin amacı beyin dolaşımını yavaşlatmaktır, çünkü duyar, görür, koklar ve/veya hissedersek bunların yönetildiği beyin bölümlerinde dolaşım hızlanır ve bu da anevrizma için konulan klibi (belki) zorlayabilir.
O yüzden hastayı ilk gün uyutur ve ertesi gün ilaçlarını yavaş yavaş keser ve kendiliğinden hiç zorlamadan uyanmaya bırakırız. Hasta uyanınca da solunumu yeterli ise tüpünü çıkarır ve kendi solunumuna bırakırız.
Bu işlemler her şey iyi gitmişse iki günde tamamlanır ve hasta kendi kliniğindeki yatağına gider. Ancak bazen anevrizma kanamasının olduğu beyin bölümü hastanın hayati organlarının olduğu bir yerde olmuş olabilir veya operasyon sırasında extra kanama olmuş olabilir ki o zaman bu süreç çok değişir. Böyle bir durum için süre söylemek imkansızdır, çünkü; hastanın anevrizmasının yeri, cerrahi işlem sırasında cerrahın becerisi ve klip konup iptal edilen anevrizmanın olduğu damarın ameliyat sonundaki akıbetine bağlı olarak beyinde suladığı alanın harabiyet derecesine göre bu durum değişir.
Bu ameliyatlar gerçekten zor olup beceri ve deneyim ister. Buna rağmen hasta faktörü bazen bunların hepsinin önüne geçer. Her şey iyi gitmiş olsa bile çok sigara içen, akciğerleri kötü bir anevrizmalı hasta ile sadece genetik nedenlerle anevrizması kanamış sigara içmeyen bir hastanın operasyon sonrası iyileşme süresi çok farklıdır.
Sonuç olarak başarılı bir operasyon geçirmiş şanslı bir hasta için süre bir veya iki gün iken extra problemler eklenmiş şanssız bir hasta için maksimum süre belirsizdir. Bu prosedür yurt dışında olsun Türkiye’nin herhangi bir ilinde olsun teknik olanaklar aynı olduğu sürece aynıdır ve hiç değişmez. Anevrizma ameliyatlarının anestezisi ve yoğun bakım süreci bir protokole bağlı olup bütün dünyada kullanılan kanıtlanmış bilgilere bağlı olarak uygulanmaktadır.
Umarım sorunuza yeterli yanıtı verebilmişimdir. Hepinize bol yağmurlu günler dilerim.
Sorularınızı bekliyorum.
|