Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29921617
Bugün Ziyaretçi :  14254
Aktif Ziyaretçiler :  14254

Bebeğinize hangi aşıyı yaptırmalısınız?

Bebeğinize ne zaman hangi aşıyı yaptırmalısınız?

Bir bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, hastalık etkenleriyle karşılaşmadan önce, henüz sağlıklı iken aşılanması gereklidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu konuda halkın bilinç düzeyi arttıkça aşılama oranlarımız yükselmiş, tedavisi zor hatta ölümcül pek çok hastalığın görülme riski aşılar sayesinde azalmıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak bebeğiniz için hangi aşıların ne zaman yapılması gerektiğini sizin için anlatıyor.

Hepatit B aşısı: Kan yoluyla bulaşan sarılık hastalığı için yapılan bu aşının ilk dozu doğumda başlanır. 0-1-6. ay şeklinde 3 doz aşılama yapılması uygundur. Yan etkisi en az olan aşılardandır, nadiren huzursuzluk ve aşı yerinde kızarıklık olabilir. Hepatit B hastalığının aşı dışında tedavisi yoktur. Aşısız kişilere Hepatit B virüsü bulaştığında taşıyıcı olma riski yüksektir yani hayat boyu o kişilerin kanında virüs taşınır, Hepatit B taşıyıcısı bireyler kan veremez, evlendiklerinde de eşlerine virüsü bulaştırma riskleri yüksektir.

Karma aşı: Bu aşı Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Çocuk felci ve Menenjit mikroplarına karşı koruyuculuk sağlar. Tüm dünyada sinüzit ve orta kulak iltihabı vakalarında azalma sağlanmıştır. Ateş ve ağrı gibi yan etkileri fazla bir aşı olduğu için yıllar içinde yan etkisi daha az bir aşı için çalışılmış ve bugün kullanılmakta olan aselüler aşı ortaya çıkmıştır. Aselüler karma aşı eski karma aşılara göre çok daha nadir ateşe neden olur. Karma aşı 2-4-6-18. ay ve 4-6 yaş arasında tekrarlanır.

Pnömokok aşısı: Zatürre aşısı olarak bilinen bu aşı pnömokok adlı mikroba karşı etkilidir. Ülkemizde de aşı takvimine alınması ve tüm Türkiye’de sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılması sevindiricidir. Pnömokok adlı bakteri sadece zatürreye değil orta kulak iltihabı ve sinüzite de neden olur. Pnömokok aşısı 2-4-6 ve 12-15 ay arasında olmak üzere 4 doz uygulanır. Eğer aşı programı kaçırıldıysa 2 yaşın üzerindeki çocuklar için tek doz uygulama yeterlidir.

BCG-Verem aşısı: Bu aşı 2. ay ile 3. ay arasında en geç bebek 90 günlük olmadan yapılmalıdır. Ülkemizde Tüberküloz-Verem vakaları sayısı dünyanın gelişmiş ülkelerine göre fazladır, bu nedenle bu aşının yapılması zorunludur. Gelişmiş ülkelerin bazılarında artık verem hastalığı görülmediği için bu aşı rutin uygulamadan çıkartılmıştır. BCG aşısı her çocuğa sol omuzdan yapılır. Aşı yerinde aşıdan 4-6 hafta sonra iz kalmalıdır. Bu iz küçük bir sivilceden kabuklu bir yaraya kadar değişik şekillerde görülebilir. Bu kabuklar asla kopartılmamalı kendiliğinden iyileşmesi beklenmelidir.

Rota virüs aşısı: Bulaşıcı ishale neden olan Rota virüse karşı geliştirilen bu aşı da yeni bir aşıdır. Ağızdan damla olarak kullanılır, 2 ay ara ile 2-3 doz şeklinde uygulanır. Bu aşı ekonomik nedenlerle henüz Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine girememiştir, ama yapılması konusunda çocuk hekimleri hemfikir olduğundan isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Rota virüs hastalık tablosu oluşturduğunda çok ciddi ishal ve kusmalarla seyreder, ateş yüksektir, 2 yaş altındaki çocukların çoğu hastaneye yatmak ve serum almak zorunda kalır. Böyle bir tabloyu engelleyecek bir aşının bulunmuş olması sevindiricidir.

MMR aşısı: Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak virüslerine karşı olan bu aşının ilk dozu ülkemizde ve dünyada 1 yaşında yapılmaktadır. 4-6 yaş arasında ve 11-12 yaşlarında tekrar dozları yapılır. Yan etki olarak nadiren aşıdan 5-7 gün sonra döküntü, nezle, ateş görülebilir. Ülkemizdeki aşı kampanyalarıyla kızamık vaka sayılarında belirgin düşüş sağlanmıştır.

SUÇİÇEĞİ aşısı: 12 ay-15 ay arasında yapılması uygundur. 4-6 yaş arasında da tekrar dozları yapılması önerilmektedir. Bu aşının da yan etkileri nadirdir. Suçiçeği aşısı ile ilgili önemli bir bilgi bu aşıdan sonra ağrı kesici olarak asprin kesinlikle verilmemelidir, bu aşı ile aspirinin etkileşimi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Suçiçeği aşısı da henüz Sağlık Bakanlığı rutin aşı takvimine alınamamıştır.

Hepatit A aşısı: Kan yoluyla bulaşmadığı için Hepatit B kadar riskli olmasa da Hepatit A ülkemizde yaygın görülen bir enfeksiyondur. 6 ay ara ile 2 doz şeklinde uygulanır, 1 yaşından sonra tıbben yapılabilir ama genellikle diğer aşıların bittiği 2 yaş döneminde yapılması tercih edilir. Yan etkileri çok azdır.

Ekleyen:  Efe'ce Haber Gazetesi
Ekleme Tarihi:  20.12.2009
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
 
Eklenen Yorumlar 
Bu Konuda En Çok Okunan Yazılar
Sağlıkla ilgili sorularınızı bekliyorum
Sağlıkla ilgili sorunlarınız ve sorularınız varsa dr.p.yavasca@gmail.com adresine gönderirseniz sizleri de cevaplamaya çalışırım.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 3.9.2009 Devamı
 
SİNCANLI HANIMLARA, SAĞLIKLI BESLENME YOLLARI
Ankara (Efece Haber) - Sincan Belediyesi’nin hanımlar için hizmette sunduğu Hanımlar Konağı’nda, sağlıklıhayatın altın kuralı olan doğru beslenme anlatıldı.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 7.10.2013 Devamı
 
Sağlıklı kalbe giden 10 yol
Bilim adamları kalp ve damar sağlığını korumak için yapılması gerekenleri listeledi

Efe'ce Haber Gazetesi [ 21.2.2011 Devamı
 
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam