Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29917679
Bugün Ziyaretçi :  8895
Aktif Ziyaretçiler :  8895

Aynı anda 3 hastalığı tespit eden yerli tanı kitinin hastanelerde kullanımı başlıyor

 

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında, özellikle havaların soğumasıyla grip virüslerinin yaygın görüldüğüne dikkati çekerek, geçmiş dönemlere kıyasla farklı bir durum yaşanmadığını ve endişe edecek bir durum olmadığını vurguladı.

Turan, sadece geçen iki yılda Kovid-19'un baskın olması ve bireysel tedbirlerin etkisiyle bu virüslerle fazla karşılaşılmadığına işaret ederek, "Son birkaç aydır Kovid-19 belli bir oranda kaldı ama diğer viral etkenlerde ciddi artış yaşandı. Ocak ayı itibarıyla da durum bu şekilde seyrediyor, şubatta da böyle devam edeceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

"İyileşme bir miktar gecikiyor"

Halk arasında en sık rhinovirüs, RSV, influenzanın görüldüğünü belirten Turan, kişilerin ateş, baş-boğaz ağrısı, halsizlik, burun akıntısının yanı sıra sindirim sistemi sorunlarıyla da hastanelere başvurduğunu anlattı.

Prof. Dr. Turan, hastalarda genellikle ciddi ateş, halsizlik tablosuyla karşılaşıldığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu viral etkenlerin oluşturduğu hastalıklar biraz da uzun sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda Kovid-19 nedenli viral etkenler daha az görülüyordu, oluşturduğu klinik tabloları bu kadar ağır hissetmiyorduk.

Bu yıl yani Kovid-19 sonrası, mevsimsel grip etkenleri çok uzun süreli bir tablo oluşturuyor. İyileşme bir miktar gecikiyor. Fakat burada önemli olan kişilerin kendilerini izole edip, beslenme, sıvı alımları ve istirahatlerine dikkat ederek vücut direncini güçlendirmeleri. Bu tablonun yarattığı hastalıkta akciğer tutulumu çok sık gördüğümüz bir şey değil, sadece bir üst solunum yolu rahatsızlığı ile devam ediyor."

İkincil enfeksiyonlara dikkat

Bazı hastaların 3 haftayı aştığı halde düzelmeyen şikayetlerle hastaneye başvurduğunu aktaran Turan, şu bilgileri verdi:

"Bazen viral enfeksiyonla başlayan hastalıklarda sekonder (ikincil) enfeksiyonlar da ortaya çıkabiliyor. Kişiler sanki ilk geçirdiği hastalık nedeniyle iyileşemediğini düşünüyor ama öyle değil. Viral enfeksiyonun üzerine bazen bakteriyel enfeksiyon çıkabiliyor ve bu noktada yeniden doktorlarına görünüp tedavilerinin düzenlenmesi gerekiyor. Şu an Türkiye'de uzayan ve bazen ikincil enfeksiyona dönüşen hastalık tablosuyla sıklıkla karşılaşılıyor."

"Aynı anda hem Kovid-19 hem de influenza geçirilebiliyor"

Turan, bazen hastada aynı anda farklı viral enfeksiyonların da görülebildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu durum bireyden bireye değişiyor. Ancak ortamda birden fazla viral etken olduğu için hasta olan kişide virüsler, kendilerine doğru bir konakçı bulmuş gibi oluyorlar. Bu nedenle hastalık uzun süre geçmiyor. Kişiler aynı anda hem Kovid-19 hem de influenza veya rhinovirüsü geçirebiliyor. Fakat bu nadir bir durum, sağlıklı, dinç bireylerde görmek çok mümkün değil. Fakat vücut direnci düşük, ek hastalığı olan, yaşı ileri kişilerde bu durumla karşılaşabiliyoruz."

Kovid-19 ile mücadelede bireysel önlemlerin ciddi başarı sağladığına dikkati çeken Turan, diğer viral enfeksiyonlar için de aynı durumun söz konusu olduğunu vurguladı.

Turan, hastalık belirtisi gösterenlerin kendini izole etmesi, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyması ve özellikle 65 yaş üzeri kişilerin grip aşılarını mutlaka yaptırmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Turan, viral enfeksiyon geçiren, tedavisini olan ama 10 gün sonra tam iyileşecekken yeniden ateş gibi rahatsızlıkları yaşayanlara tekrar doktora başvurmalarını önerdi.

"Kovid-19 pozitiflik oranı yüzde 8-10 düzeyinde"

Kovid-19 vaka sayılarına da değinen Turan, "Kovid-19 pozitiflik oranı son 2-3 aydır standart bir düzeyde gidiyor, bir artış söz konusu değil. Alınan örneklerin çoğunlukla yüzde 8-10'unda pozitiflik devam ediyor. Kovid-19 pozitif olanlar sağlıklı ve genç bireylerse genellikle normal enfeksiyon gibi geçiriyor. Fakat ek hastalıkları yani komorbiditesi olanlarda ağır hastalık, yoğun bakım ihtiyacı oluşabiliyor." dedi.

Tek bir kit üzerinden tespit

Turan, tek örnekle Kovid-19, influenza A, influenza B ve RSV'ye aynı anda bakılmasını sağlayacak yerli tanı kitinin de geliştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde, tek bir örnekle kişilerin Kovid-19 mu yoksa başka bir etkenle mi enfekte olduğunu gösterebileceğiz. Ayrı ayrı bakmaktansa tek bir kit üzerinden bunu yapmanın hem pratik hem de oldukça başarılı olacağını düşünüyoruz. Yeni tanı kitini önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacağız. Böylelikle daha hızlı ve kolay tanı koyabileceğiz."

AA

Ekleyen:  Efe'ce Haber Gazetesi
Ekleme Tarihi:  7.1.2023
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
 
Eklenen Yorumlar 
Bu Konuda En Çok Okunan Yazılar
Sağlıkla ilgili sorularınızı bekliyorum
Sağlıkla ilgili sorunlarınız ve sorularınız varsa dr.p.yavasca@gmail.com adresine gönderirseniz sizleri de cevaplamaya çalışırım.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 3.9.2009 Devamı
 
Bebeğinize hangi aşıyı yaptırmalısınız?
Bir bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, hastalık etkenleriyle karşılaşmadan önce, henüz sağlıklı iken aşılanması gereklidir.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 20.12.2009 Devamı
 
SİNCANLI HANIMLARA, SAĞLIKLI BESLENME YOLLARI
Ankara (Efece Haber) - Sincan Belediyesi’nin hanımlar için hizmette sunduğu Hanımlar Konağı’nda, sağlıklıhayatın altın kuralı olan doğru beslenme anlatıldı.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 7.10.2013 Devamı
 
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam