Belirli dozda alındığında; kişinin sinir sistemi üzerinde etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, fert ve toplum içerisinde iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulmasını ve satışının kanunlarla yasaklandığı bu maddelerin kişi ve toplum üzerinde yapmış olduğu hasarları anlatmakla bitmez…
Kişiyi hayattan kopartarak kendisine bağımlı, esir yapan, kişi ve toplum üzerinde (TERÖR, ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR, SUÇ ARTIŞI ve EKONOMİ) etkileri olan bu maddelerle mücadele ile bağımlı olup da bu illetten kurtulup tekrar yaşamın tüm güzelliklerine dönebilmeleri için başvurabilecekleri tedavi merkezleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve yakınları tarafından yönlendirilmeleri gerekir.
Uyuşturucu ile mücadelenin yolu, yine her şeyde olduğu gibi eğitimdir. Evet, bütün kötülüklerin tedavisi, gerçek ve güvenilir bir eğitimle mümkündür… Uyuşturucu ile mücadele önce ailede başlar. Hani hep deriz ya! “ Ağaç yaş iken eğilir.” Çocuklar mutlaka küçük yaşta eğitilmelidirler. O yaşlarda işlenmeye, her türlü bilgi ile donatılmaya elverişlidirler. O yaşlarda edinilen davranışlardan hayatları boyunca kolay kolay da vazgeçemezler. Büyüdükçe eğitilmeleri zorlaşır. Kuru ağaç gibidirler. Eğilmezler, biraz zorlarsan kırılırlar. Onlara yeni bir davranış kazandırmak hemen hemen imkânsızdır.
Anne ve babalar çocuklarını eğitirken; onlarla iyi bir iletişim kurarak, çocuğunun hayatı ile ilgilenmeli, açık kurallar koyarak bunlara uymalarını sağlamalı, çocuğuna olumlu model olmalı, gerekli yerlerde hayır demesini öğretmeli, çocuğunun aktivitelerini izleyerek yetişmelerini sağlamalıdırlar.
Uyuşturucu kaçakçılığı bir insanlık suçudur. Uyuşturucuyla mücadelede uluslararası iş birliği yapılması gerekir. Uyuşturucu madde kaçakçılığını motive eden etkenler arasında en kuvvetlilerden biri, üretim bölgeleri ile tüketim bölgeleri arasındaki uyuşturucu fiyatlarındaki önemli faktördür. Uyuşturucu madde fiyatları, üretim bölgelerinden, tüketim bölgelerine olan binlerce kilometrelik yolculuklarının sonunda katlanarak değer kazanmaktadır. Kolay ve bol kazanç elde etmek isteyen şahıs ve terörün finansmanı gibi suç organizasyonları için cazip bir unsur olarak kabul edilmekte ve uyuşturucu madde kaçakçılığı faaliyetlerini körüklemektedir.
Bağımsızlığını yeni kazanan ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik kaosun yanı sıra, bu ülkelerin bazılarında, idari yapının henüz tam olarak teşekkül etmemesi ve güvenlik güçlerinin uyuşturucu madde kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak gerekli eğitim, araç-gereç ve donanımından mahrum olmaları belirgin bir zafiyeti ortaya çıkarmıştır. Türkiye’de, bulunduğu coğrafi konumundan direk veya dolaylı olarak uyuşturucu rotasına maruz kalmaktadır. Bu nedenle Türkiye, uluslararası işbirliğine, ulusal personel faktörüne önem vererek uyuşturucu madde ile mücadelesini sürdürmektedir. Uyuşturucu madde ile mücadele bir Devlet politikasıdır. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında TCK 192/4 maddesinde, cezaya hükmolunmaz denilmekle madde bağımlılarının tedavi edilebileceği tedavi merkezlerini de, AMATEM ( Alkol ve madde bağımlılığı tedavi, merkezi), Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Ankara AMATEM, Gazi Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak sıralanabilir.
İnsanların dimağını, düşüncelerini yok eden, sağlıklı düşünme ve hayatı sekteye uğratan, kullanan kişinin kendisine, ailesine, çevresine, ülkesine ve insanlığa zararlı hale getiren her türlü madde bağımlılığına karşı mücadele etmek için, toplumun her kesiminin özellikle çocuk ve gençlerin madde bağımlılıklarının nedenlerini tespit ederek bu maddeleri ortadan kaldırmak ve madde bağımlılığına yönelmelerine mani olmak üzere madde kullanımına karşı eğitimler düzenlenmeli, toplumun her kesimi bu konuda bilinçlendirilmelidir. Bunun yanında, bu illetin ağına düşmüş, karanlıkta kalıp, nereye, nasıl gideceğini, yolunu bulamayan bu kişilerin yolunu aydınlatan küçücük de olsa bir ışık olup, onların hayata tekrar merhaba demeleri için ellerinden tutup tedavi olmalarına yardımcı olunmalıdır…“Tahsil ve terbiyesi mükemmel olan bir toplumun idare edilmesi kolay, fakat esir edilmesi imkânsızdır.”
|