Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29912295
Bugün Ziyaretçi :  3272
Aktif Ziyaretçiler :  3272

Kilis’in Kurtuluşunu İyi Okumalıyız
 
               7-Aralık-1921 Kilis’in Kurtuluş Bayramı her Kilislinin Hafızasına derinden nakşedilmiş bir tarihtir. Çocukluğumuzda buna “Çete Bayramı” denilirdi. Halk arasında şimdi de söylenir. Aralık ayının ilk haftasında elli altmış yıl önce havalar şimdikinden daha soğuk geçerdi. Buna rağmen bayram sevinci ve heyecanı bizi üşütmezdi. Cumhuriyet Meydanında toplanan halk, milis kuvvetleri, okullardan gelen öğrenciler, meslek kuruluşlarının temsilcileri, ziraat-ticaret-zenaat erbabı, İlçe Kaymakamı ve resmi dairelerin yetkilileri, özellikle de Belediye Başkanı ve Mensupları bu bayramın başlıca katılımcılarını oluştururdu. Nutuklar, şiirler, kahramanlık türküleri, çeşitli gösteriler ve en sonunda resmi geçit töreni ile bayram kutlanmış olurdu. Anadolu’nun düşman işgaline uğramış birçok il ve ilçelerinde her yıl kutlanan bu bayramlar niçin ve nasıl ortaya çıkmıştı?
              Siyasi tarihimizin son iki buçuk asırlık mazisine geniş bir perspektiften bakarsak, yirminci asrın başlarında Osmanlı Devleti’nin durumu ile ilgili olarak şöyle bir manzara ile karşılaşırız;
              1- Avrupa’nın Emperyalist ve Sömürgeci Devletlerince Hasta Adam olarak nitelenen Osmanlı İmparatorluğunun Onlara göre ortadan kaldırılmasının vakti gelmiştir.
              2- Bu İmparatorluk; Balkanlar, Anadolu, Kafkasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın Batılı Emperyalist Devletlerce işgal edilmesinde, Onların askeri, siyasi,  ekonomik menfaatleri doğrultusunda  parçalanıp yeniden dizayn edilmesinde en önemli engeli teşkil etmekteydi.
              3- Balkan ve Trablus Savaşlarıyla yorgun düşmüş İmparatorluğun, Alman hile ve düzeniyle Birinci Dünya Harbine sokulması; Rusya, Almanya ve İngiltere-Fransa-İtalya üçgeninin menfaat çatışması ile ikinci maddede zikredilen bölgeler üzerindeki nüfuz mücadelesinin tabii bir sonucu olmuştur.
              4- 31 Mart Vak’ası ve sonrasında Sultan II.Abdülhamid’in tahttan indirilmesi ve ardından II.Meşrutiyetin ilanıyla hedeflenen hürriyet ortamı ile Devletin içine düştüğü siyasi ve askeri zaafiyet ekonomik, sosyal ve kültürel
çöküşü de beraberinde getirmiştir. Bu da, Batı’nın İmparatorluk üzerindeki iştahını iyice kabartmıştır.
              5-  Batı siyasi tarihinin terimleriyle ifade edilecek olursa, Monarşik yapıdan Oligarşik yapıya geçiş, yani Meclis-i Mebusan’ın açılışı ve onun gayri milli dokusu hürriyeti getirme şöyle dursun, İttihad ve Terakki Partisi’nın güdümündeki devlet idaresinde yeni bir istibdad ve kaos dönemini başlatmıştır.
              6-  Esasen 1683-1839 tarihleri arasındaki Muasırlaşma(Batılılaşma-Çağdaşlaşma) Hareketleri ve özellikle de Tanzimat(1839) dönemlerindeki Osmanlı Devlet İdaresini bu terimlerle nitelemek yanlıştır. Zira Osmanlının kendine özgü bir devlet idaresi vardır. Siyasi teşkilatlanma, mülkiyet, maarif, toprak düzeni, vergi…gibi alanlarda kurulmuş olan sistem tamamen Osmanlının nevi şahsına münhasır olup, “Hak”, “Hukuk”, “Hürriyet”, “Eşitlik”, “Demokrasi”…gibi kavramları bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Yani bunların hepsi Osmanlı Devlet İdaresinde zaten mevcuttu.       
              7- Kapitülasyonlar, Düyunu Umumiye, Gayri Müslim Azınlıkların haklarının korunması, Anadolu’nun fevkalade stratejik önemi, Orta Doğu’nun yer altı zenginliği ve ticaret yollarının kesiştiği bölge olması…gibi siyasi ve ekonomik faktörler, Emperyalizmin Osmanlıya müdahalesinin temel sebeblerini oluşturmaktaydı.
              Birinci Dünya Harbinden Osmanlı İmparatorluğu’nun yenik ayrılması, yukarda maddeler halinde sıralanan gelişmelerin daha da hızlanması sonucunu doğurmuştur. 30-Ekim-1918 Mondros Mütarekesi ve 10-Ağustos-1920 Sevr  Muahedesi bunun en somut ve can alıcı iki göstergesidir. İşte bu iki gelişme Türk İstiklal Harbi’nin yakın iki temel sebebi sayılır. Birincisi Osmanlı Askerinin silah bırakmasına, ikincisi ise Türk vatanını parçalamaya, Türklerin Anadolu’dan kovularak varlıklarının ortadan kaldırılmasına matuf idi.
              Mondros ve Sevr sadece dış güçlerin değil, aynı zamanda dahili düşman odaklarının da harekete geçmesine zemin hazırlamıştır. Nitekim başta Ermeniler olmak üzere Rumlar ve diğer Hristiyan azınlıklar bayrak açarak bağımsızlık hezeyanlarına kapılmışlardı. İzmir’de Rumların, Güney ve Doğu İllerinde Ermenilerin işgalci güçlerin destekçileri olup onların yanında yer almaları, bununla kalmayıp çetecilik faaliyetlerine başlamaları, İstanbul’un İngilizler tarafından işgali, Yunanlıların İzmir’e asker çıkarmaları, Türklerin
Mustafa Kemal önderliğinde İstiklal Mücadelesini başlatmalarına sebeb teşkil etmiştir.
              İngilizlerle Fransızların Mısır, Suriye, Irak üzerindeki istilacı emellerinin bir devamı olarak Anadoluya yönelmeleri üzerine, Kilis önce 15-Aralık 1918 de İngilizler tarafından işgal edildi. Onbuçuk ay burada kalan İngilizlerin çekilmesinden sonra 29-Ekim-1919 da Kilis bu sefer Fransızlar tarafından  işgal edildi. Kilis’le yetinmeyen Fransızlar Adana, Hatay, Antep, Maraş ve Urfa’yı da işgal etmişlerdi.     
              Halep’ten başlayarak Kuzeye doğru ilerleyen Fransızlar için Kilis, stratejik bir intikal ve lojistik destek noktası olarak kullanılmıştır. 7-Aralık-1921 günü Kilis’in kurtuluşuna kadar geçen süre zarfında;
              - Kuvai Milliye kuvvetlerinin mücadelesi,
              - Mülki ve Askeri Erkanın direnci,
              - Kilis Halkının mukavemeti,
              - Ankara Hükümeti ile yapılan muhabere,
              - Ermeniler ve diğer azınlıkların taşkınlıkları,
              - Kilis Halkının işgal altındaki diğer illere yapmış olduğu askeri ve mali yardımlar… kurtuluş serüveninin başlıca ögeleridir.
              Ankara’daki Büyük Millet Meclisi ordularının Anadoluda Yunan kuvvetlerine karşı kazanmış olduğu zafer, tabii ki Kilis ve Diğer Güney İllerinin kurtuluşunda büyük rol oynamıştır. Yunanlıların mağlubiyetleri İngiliz ve Fransız desteğinin kesilmesine yol açmış , 20-Ekim-1921 tarihinde Ankara ve Fransız Hükümetleri arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın hükümleri uyarınca Fransızların Kilis’i ve diğer İlleri boşaltması neticesinde kurtuluş mücadelesi sonuçlanmıştır.          
                   Kilis’in kurtuluşunun üzerinden doksanaltı yıl geçti. Nerdeyse bir asır  diyebiliriz. İstiklal Harbinin o günkü şartlarıyla bugünün şartlarını mukayese edersek bugünkü hadiseleri daha iyi değerlendirir ve tarihten ders alabiliriz. Tarih tekerrürden ibarettir denir. Bir bakıma doğru. Avrupalıların o günkü sömürgeci  emelleri ne ise bugün de aynıdır. Lozan’da bize hakkımız olan
tavizleri verirlerken bugünün hesaplarını yapmışlardır. O günün Avrupasına bugün Amerika ve Rusya eklenmiş, nüfuz mücadelesi çok bilinmeyenli denkleme dönüşmüş, ülkemiz çok yönlü bir tehdit sarmalına maruz kalmıştır.
                    O halde yapılması gereken nedir? Her yıl 7 Aralıkları kutlarken, otomatiğe bağlanmışcasına hasbi nutuklar ve kutlama mesajlarıyla yetinmemek lazımdır. Öğrencileri törenlere götürüp getirmek meseleyi çözmez. 7 Aralık nutuk atma ve şiir okuma aracı olmaktan çıkarılmalı, Kilis genelinde bütün okullarda, resmi kurum ve kuruşlarda, derneklerde, vakıflarda, camilerde, esnaf kuruluşlarında belirli bir peryot içerisinde halkın ilgi ve merakını celbedecek etkinlikler gerçekleştirilmelidir; konferans, seminer, sergi, gezi ve gözlemler, sanatsal etkinlikler bunlardan bazılarıdır. 
                    7 Aralık’tan maksat, kurtuluş sürecinin ruhunun toplumun hafızasına kazınması olmalıdır. Bunu yaparken öncelikle ilk, orta ve yüksek öğretim kademelerinde Tarih, Felsefe, Sosyoloji, Edebiyat derslerinin amaçları ve içerikleri gözden geçirilerek eskimiş, fosilleşmiş bilgilerin atılıp hala hazırdaki sosyal realitenin gerçekleri programlara yerleştirilmelidir. Özellikle Tarih derslerinde bu hususa önemle eğilmek gerekir. Geçmişte yaşanan olaylarla günümüz olaylarını mukayese edip ortak, benzer ve farklı yönlerini tesbit etme, herhangi bir olayın kendinden önceki olayların bir sonucu, daha sonraki olayların da sebebi olduğu, şeklindeki sosyal bilimler metodolojisinin temel ilkeleri doğrultusunda hareket edilerek Tarih öğretimi yeniden şekillendirilmelidir. Ayrıca 28-Ocak-1920 tarihli Misak-ı Milli kararları bu öğretiminin temel amaçlardan birisi olmalı, mahalli kurtuluş bayramlarının da ön plana çıkartılması gereken hedefi olmalıdır. Orta Doğu’nun mevcut siyasi konjonktürü göz önüne alındığında, Misak-ı Milli’nin daha da bir önem kazandığını görürüz.
                 Bunları yaptığımız takdirde 7 Aralıkları daha anlamlı bir şekilde kutlamış oluruz. 
                                                                              
 

 

Ekleyen:  Prof. Dr. Hikmet Y CELKAN
Tarih:  5.12.2017
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Prof. Dr. Hikmet Y CELKAN Yazıları
DEMOKRASİ ÜZERİNE - IIProf. Dr. Hikmet Y CELKAN [ 30.11.2018 Devamı
DEMOKRASİ ÜZERİNE (1)Prof. Dr. Hikmet Y CELKAN [ 20.5.2018 Devamı
AFRİN’iN SAHİPLERİProf. Dr. Hikmet Y CELKAN [ 19.3.2018 Devamı
HAYATA BİR BAŞKA BAKIŞ Prof. Dr. Hikmet Y CELKAN [ 17.11.2017 Devamı
Sayfalar : 1  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam