Sevgili okurlar, 19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir.
Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. Atatürk’ün şu sözü çok anlamlıdır:
“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”
Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır.
Bandırma Vapuru,Mustafa Kemal Atatürk ’ü 9.Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun’a getiren ve Kurtuluş Savaşı 'nın başlamasına vesile olan gemidir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır.
Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken, büyük bir lider Mustafa Kemal ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı.
Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919da Bandırma vapuru ile İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.
Bandırma Vapuru, Türkiye Cumhuriyeti tarihine Mustafa Kemal’in Doğu Anadolu'da konuşlu bulunan 9. Ordu Genel Müfettişi olarak atandıktan sonra, İstanbul'dan Samsun'a yolculuk yaptığı gemi olarak geçmiştir.
Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini anlayabilmek için, Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu hatırlamamız gerekir.
Mustafa Kemal Paşa'nın görevi, Sultan Vahdettin adına Osmanlı Ordusu'nun dağıtılması sürecini denetlemekti.
Mustafa Kemal Paşa, 22 subay, 25 asker ve 8 yönetim personeliyle beraber 16 Mayıs1919'da İstanbul'dan Samsun'a doğru yola çıktı.
Gemi, 19 Mayıs'ta Samsun'a vardı. Varış sonrası Mustafa Kemal Paşa, kendisine Osmanlı Hükümeti tarafından verilen emirlere karşı gelerek, Türk Kurtuluş Hareketi'ni başlatan adımları attı.
Bu hareket sonrasında girilen Kurtuluş Savaşı, Samsun'a varıştan dört yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağladı.
Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 90. Yılındayız.Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan Cumhuriyet ruhu, aradan geçen 90 yıl boyunca nesilden nesle artarak çoğaldı. 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’nda Türk Milleti’ne inanmış, idealist, kararlı ve başarıya odaklı tek bir Mustafa vardı. Mustafa Kemal vardı.
Bugün aradan geçen 90 yılın ardından, Atatürk’ün çizdiği yolda Mustafalar, Mustafa Kemal’ler yüz oldu, bin oldu, milyonlar oldu.
İstanbul Maltepe Belediyesi düzenlediği 19 Mayıs organizasyonuyla ilginç bir çalışma yaparak, üzerlerinde ‘Mustafa’ yazan formalarıyla 90 genci temsili Bandırma Vapuru ile Samsun’a uğurladı. Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, “Aradan geçen 90 yıla rağmen Mustafa Kemal’ler, Mustafa’lar hiç bitmedi demek için, hepimiz Mustafa’yız demek için yeniden Samsun yolundayız” dedi.
Maltepe Belediyesi, 90 yıl sonra, 19 Mayıs 2009’da 90 gencimizle birlikte; Mustafa Kemal’ler, Mustafa’lar hiç bitmedi demek için, birdik yüz olduk, bin olduk, milyonlar olduk demek için, hepimiz Mustafa’yız demek için Samsun yolunda.
Yolunuz açık olsun…
|