Sevgili okurlarım, bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgidir. Bilgi de kitap okumakla elde edilir. Kitap, bir dost, kitap bir arkadaş, kitap iyi bir sırdaştır.
Kitap iç dünyamızda, aşkı, sevgiyi, nefreti, kıskançlığı, arzuyu, öfkeyi, kederi, hasreti yaşatan bir başka dünya bir başka hayattır.
Okurken yaşar ve okuduğunuz konu ve olaylardan etkilenir lezzetini, hazzını ve tadını duyarsınız adeta.
Kitap her şeyimiz hayallerimizdir, hayal ettiklerimizdir. Kitapları elinize alıp isteyerek duyarak eleştirerek mantık süzgecinden geçirerek okursanız, hem mantığınızı görüş ufkunuzu genişletir hem de kelime hazinenizi arttırırsınız.
Kitap okursanız, hem olay ve olguları ayırt edip yorumlayabilme yeteneği kazanırsınız.
Kitap okursanız, eleştiri mekanizmanız gelişir ve eleştirilere karşı sağduyulu şekilde yaklaşır eleştirilerden ders çıkarabilir ve öz eleştiri yapabilme mekanizmalınızı geliştirerek olaylardan ders çıkararak bir daha aynı hatayı yapmamayı aynı hataya düşmemeyi öğrenmiş oluruz. Hiçbir gemi sizi kitaplardaki kadar kısa zamanda ve çok uzaklıklara götüremez, gezdiremez.
Kitap okuma alışkanlığımız yaşamımızın her evresinde, tatilde de devam etmelidir. Kitap okuyarak zihnimiz dinlenir ve kendimizi sürekli geliştirebiliriz. Nasıl iyi ya da kötü alışkanlıklarımızı ara vermeden sürdürebiliyorsak, insana sonsuz faydaları olan kitap okuma alışkanlığını da devam ettirmeliyiz.
“Beşikten mezara kadar oku” diye boşa söylenmemiştir.
Ne ulvi bir söz! Ne mutlu ki, bu sözü söyleyen bir peygamberin dinine mensubuz.
Kitap okuma alışkanlığı ancak hayata gözlerimizi yumduğumuzda sona ermelidir. Bu alışkanlığı kazanmak önemlidir, kazanılmayan bir alışkanlık ya da davranış sürdürülemez.
Ülkeleri yönetenler hep okumuş, bilgili ve başarılı insanlardır.
Okuma, düşünceyi besleyip düşünme yeteneğimizi geliştirir ve kelime hazinemizi genişletir.
Okuma sayesinde konuşma kabiliyetimiz gelişir, düzgün ve güzel konuşur, güzel yazar hale geliriz.
Başarılı yazarlar, ömürlerinin yarısını okuyarak geçirmişlerdir. Onun için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Kahvelerde, meyhanelerde vakit öldüren insanların çoğu, okuma alışkanlığı edinememiş kimselerdir. Okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir.
Kitap okumanın yararlarına gelince;
Kitap okuma bir ilaçtır, hayatı sevdirir, düşünceleri olgunlaştırır, stresi azaltır, zihni açar, hantallıktan kurtarır. Kitap okuma; güzel görmemizi sağlar, bizi ‘Bir Bilen” yapar.
Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir, genel kültürümüzü artırır, konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.
Kitap okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar, insanı olgunlaştırır ve erdemli kılar.
|