Sevgili okurlarım, İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra TBMM üyeleri ile savaşta faydalı görülenlere verilmiş bir madalyadır.
1920 yılında çıkarılan kanunla cephede ve cephe gerisinde büyük başarı gösteren subay, amir, er ve milli kahramanlar ile savaşta şehit düşenlerin birinci dereceden yakınlarına verilir!
Her isteyene İstiklal Madalyası verilmez.
Dört çeşit İstiklal madalyası vardır.
1. Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası (Meclis ve cephede başarı gösterenlere verilir)!
2. Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası (Cephe gerisinde mücadeleye katılanlara verilir)!
3. Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası(Cephede savaşa katılanlara verilir)!
4. Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası(TBMM üyelerine verilir)!
Kurtuluş Savaşı'nda, TBMM'de ve cephede üstün hizmet ve başarı gösterdiği için 21 Kasım 1923 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir!
Türkiye'de İstiklal Madalyası sahibi üç şehir: Kahramanmaraş, İnebolu ve Gaziantep'tir.
Kahramanmaraş, 21 Ocak 1920 11 Şubat 1920 arasında kurtuluş mücadelesi vererek şehri Fransız işgalinden kurtaran halkın kahramanlığı nedeniyle 5 Nisan 1925’te kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclisten gelen şehirde Kurtuluş Savaşına katılanların bildirilmesi şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek bir fert bile yoktur cevabı üzerine T.B.M.M, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararı almıştır.
1925’ten beri her 12 Şubatta gerçekleşen törenlerde şehrin İstiklal Madalyası bayrağa törenle takılarak bu olay canlandırılıyor.
İnebolu ise, 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla İnebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Madalya, İnebolu Belediyesinde muhafaza edilmektedir. Her yıl 9 Haziran’da tören alanında İstiklal Madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunuyor.
Gaziantep’te, İstiklal Madalyası'na 87 Yıl Sonra, 2008 yılında Kavuştu.
O tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olan Köksal Toptan, Gaziantep'in 87 yıllık rüyasını gerçekleştirdi.
Köksal Toptan, Gaziantep'e verilen istiklal madalyasının şehit ve gazilere geç kalmış bir vefa borcu olduğunu söyledi.
2008 Şubat ayında çıkarılan bir kanunla Gaziantep'e İstiklal Madalyası verilmesinin ardından madalyayı TBMM Başkanı Köksal Toptan Gaziantep'e getirdi.
Toptan, madalyayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e takdim etti.
Şahinbey Kültür Sarayı'nda yapılan törende konuşan Toptan, İstiklal Madalyası'nın tarihteki kahramanlıkların belgesi olduğunu söyledi.
Büyük heyecanı Gazianteplilerle paylaşmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Toptan;
"Bayram olarak nitelendireceğimiz bu gurur gününde, Gaziantepliymiş gibi gururluyum. Sizlerin heyecanını benimde yaşadığımı bilmenizi isterim. Aslında bu geç kalmış bir vefa borcudur. Meclisimiz, 7 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan 5734 sayılı kanunla geçmişte gösterdiği kahramanlıkla Gazi ilimize İstiklal Madalyası'nı vermeyi kararlaştırmıştır. Kurtuluş Savaşı'nda çarpışan kahramanlarımızı minnet ve şükranla anıyorum." Demişti.
Dünyanın hiçbir yerinde bağımsızlık mücadelesi veren bu mücadeleyi örgütleyen, kendi devletini kuran ve büyük bir kalkınma hareketi başlatan başka bir meclis yoktur.
Yaşadığımız o günleri asla unutmamalıyız. Bizi biz yapan bu milleti millet yapan bu ülkeyi güçlü yapan şey, geçmişte canını ve kanını veren kahramanlarımızdır.
Bugünkü gücümüz ise, onların gösterdiği fedakârlık ve yiğitlik sayesindedir.
Kahraman bir milletin çocukları olarak, tarihe, şehitlere ve gazilere sahip çıkılmalıyız.
|