Sevgili okurlarım, terör olaylarından dolayı Türkiye’nin, Suriye’deki IŞID terör örgütü tarafında Kilis’e atılan füzelerden dolayı da Kilislinin içi kan ağlarken, bu yıl ne yazık ki “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”nı buruk bir şekilde kutluyoruz.
Tarihe bir göz atalım: Mondros Mütarekesi yapıldığı zaman Mustafa Kemal Yıldırım Orduları Komutanıydı. Mütareke uygulamasından memnun olmayarak istifa etmiş ve cepheden ayrılarak İstanbul’a gelmiştir.
Mustafa Kemal, İstanbul’a geldiği zaman henüz askerlikten ayrılmamıştı. Onun bu askeri vasfı, herkesle konuşmasına imkân vermiştir.
İstanbul’a gelişi ile 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışına kadar geçen altı aylık süre içerisinde, sorumlu bir kimse gibi siyasi hayat içerisinde faal bir çalışmaya girişerek, vatanı kurtarmak için neler yapılması gerektiğini, İstanbul Hükümet üyeleriyle ve siyaset adamlarıyla görüşmüştür.
Bu görüşmeler sonucu; Ordu Müfettişi olarak Karadeniz bölgesine gönderilen Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı zaman Bandırma Vapurunda 19 kişiydiler. Bu kişilerle birlikte memleketin kurtuluşu için mücadeleye başladılar.
19 Mayıs 1919 tarihi, Ulu Önder Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastığı ve emperyalizme karşı Kurtuluş Savaşı verecek Anadolu Halkı’nın umutlarını yeşerten destansı bir yolculuğun başladığı gündür.
19 Mayıs 1919, milli mücadelenin başladığı tarihtir ve Türk Milleti için önemli dönemeçlerden birisidir.
Topraklarımıza göz diken emperyalistlere karşı eşsiz bir direnişin başladığı gün olan 19 Mayıs bağımsızlık ve hürriyet mücadelesinin en anlamlı sembollerindendir.
Bağımsızlık ateşinin yakıldığı bu tarihi gün; Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırılması görevini devralan Türk Gençliği’ne armağan edilmiştir.
Geleceği kuracak olan gençlerimize her zaman önem veren Atatürk, Cumhuriyet’i en iyi biçimde koruyup kollayacağına inandığı gençlere emanet etmiş, böylelikle de Türk gençliğine olan güvenini göstermiştir.
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatışı Cumhuriyetin ilanından sonra 1938 tarihine kadar “Gazi Günü” adıyla Samsun'da yerel olarak kutlanıyordu.
Daha sonra ise Atatürk'ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla milli bayram olarak kabul edildi.
1938'de 19 Mayıs'ın “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kanunlaşmasından sonra ise, bu gösteriler de resmi bayram gününe alınmış, daha sonra kutlamalar “19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
19 Mayıs denilince ilk akla gelen isim olan Bandırma Vapuru'nun orijinal planları kullanılarak inşa edilen birebir kopyası ise bugün Samsun sahilinde müze gemi olarak ziyarete açık tutuluyor.
Bugün, Ulu Önder Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 97. yıldönümünü kutluyoruz.
Türk milleti, Atatürk ve Arkadaşlarının öncülüğünde en kötü şartlar altında dahi çıkış yolu bularak Atalarımızın emaneti olan kutsal vatanını korurken, milli egemenliğe dayanan, genç Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma başarısını göstermiştir.
Türk Milleti olarak 97. yıldönümüne ulaşmanın mutluluğu, coşkusu ve heyecanı içerisindeyiz.
Türk Ulusu’nun bağımsız yaşama kararlarının bir göstergesi olan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı coşku, onur ve gururla kutluyor, Yüce Atatürk’ü Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve gönül borcuyla anıyor, saygılarımızı sunuyoruz.
19 Mayıs kutlu olsun!
|