Sevgili okurlarım, dünyadaki tütün ve tütün mamulleri tüketimi alışkanlığından kaynaklanan sağlık problemleri nedeniyle 20'nci yüzyılda 100 milyon insan hayatını kaybetmişti.
Bu acı gerçekle 21'nci yüzyıla adım atan tüm dünya ülkelerinde, sigara içme alışkanlığını yok etmeyi amaçlayan hukuki yasak ve kampanyalar da hız kazanınca, Türkiye’de de bu konuda hukuki yasak konuldu.
Okul, dershane ve kursların açık alanları ile lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerde sigara içimini yasaklayan "5727 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişlik Yapılması Hakkında ki Kanun" 18 Ocak 2008'de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Yapılan yeni düzenlemeyle, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun adı;
"Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" şeklinde değiştirildi.
Bugün kanunun yürürlüğe girmesiyle, kamu hizmet binalarının, koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında da sigara içme yasağı getirildi.
Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünlerinin tüketimi yasak oldu.
Ancak, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.
Hükümetin, insan sağlığına yararlı olacak bu iyi adımını ve bu konuda öncülük edenleri kutlamalıyız.
Bakalım sigara yasağı ülkemizde nasıl uygulanacak? Türk insanı da, uygar ülke insanlarının sigara yasağına uymayı başardığı gibi, sigara içme alışkanlığını ve bağımlılığını ne derece yenebilecek?
Sigaranın yasaklanması uygulamasını sonuna kadar destekliyorum. Yasa harika oldu bence. Bu kanun kişi özgürlüğüne müdahale anlamına da gelmiyor, ...
Sigara içmeyen biri olarak açık havada içenlerden bile rahatsızlık duyuyorduk. İçenler bunu anlayamaz ama esen en ufak rüzgâr bile o dumanı ve rahatsızlığı taşıyordu bize. Sigara içmediğimiz halde etrafımızdakiler yüzünden üstümüz başımız sigara kokuyordu…
Açık havada bile yanımızdakilerin sigara dumanından bazen nefes alamadığımız anlar oluyordu.
Açık hava için bu söylediklerimin yanında, kapalı alanlardan, barlardan ya da konser alanlarından söz etmeme bile gerek yok sanırım.
Onun için bu yasak olayını abartmamak ve desteklemek gerektiğine inanıyorum. Yasakların bu en güzelini aklıselim herkes desteklemelidir.
Sigara kokusu berbattı.
Ne diye sigara içenlerin pasif içicisi olalım ki.Pasif içicilikten kurtulduk.
Türk insanının da uygar ülke insanları gibi, sigara içme bağımlılığını yeneceğine inanıyorum. Bu günden itibaren “Dumansız Türkiye” için düğmeye basıldı ve sigara yasağı başladı.
Haydi, “Dumansız Türkiye!” için el ele verelim.
|