Sevgili okurlarım, dünkü “Yazarlığın kuralları” başlıklı yazımda, “Yazmak için belli bir birikim ve altyapı sahibi olmak gerekir” demiştim. Bu günkü yazımda ise, gazeteci kimdir ve iyi bir gazeteci nasıl olmalıdır? Bunu paylaşmak istiyorum sizlerle.
Bir gazetenin hazırlanmasında ve çıkarılmasında görev alan kişilere gazeteci denir. Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir.
Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir.
Gazetecilik şerefli bir meslektir. Gazeteler ise, sağlıklı haberleriyle ve köşe yazarlarının yorumları ile değer kazanırlar. Kamuoyu ise, bir gazeteyi eline alıp okuduğu zaman, birinci ve son sayfasıyla değerlendirir ve o gazeteye, günlük köşe yazarlarının olumlu, yapıcı ve olaylara yorum getiren yazıları ile notunu verir.
Gazetede haber yazmakla, habere yorum getirmeyi birbirinden ayırmak lazımdır. Haberde günlük olaylar olduğu gibi kamuoyuna yansıtılır. Yorumda ise, gazeteci kamuoyuna duyurmak istediği habere kendi düşüncelerini ve duygularını da katar. Bilhassa köşe yazarları buna çok dikkat etmelidir.
Bu işi çok iyi bilen köşe yazarları olduğu gibi, “Dost bizi alışverişte görsün” misali, aklına geleni yazan yazarcıklar (!) da var. Son günlerde bunlar o kadar çoğaldı ki, yazan çok okuyanı ise sadece kendisi. Yetenek sıfır, meslek içi eğitimi desen hiç yok. Meslekten bir haber, kalem tutmasını bilen herkes, gazetede yazı yazmaya kalkıyor. Hem de köşe yazısı. Olmaz böyle şey!
İşte, Gazeteciler Cemiyetlerine iş düşüyor. Gazeteciler Cemiyeti, şuna dikkat etmeli. Böyle oldum olası sıradan köşe yazıları yayınlayan gazetelerin Sahiplerini, Genel Yayın Koordinatörlerini ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürlerini uyarmalıdır.
Çünkü bu gibi sıradan yazılar, toplumun medyaya olan saygınlığını azaltır. Aynı zamanda gazetenin değerini düşürdüğü gibi, okur sayısını da azaltır.
Gazetelerin görevi, sefalet manzarası çizmek değil, işin yanlışından hareketle doğrusuna yaklaşmaktır. Gazeteler, tüm kaynaklardan elde edilen bilgilerin doğruluğunu araştırmalıdır.
Gazeteciliğin doğru dürüst yapılmayışı, hepimizin hayatında birçok şeye mal olur. Bu nedenle gazeteci, okurlarının hayallerini yıkmamaya çalışarak bu işi adam gibi yapmalıdır.
Gazetecilikte kaynak ta önemli bir unsurdur. Gazeteciler, gerek haberde ve gerekse köşe yazılarında kaynakları mümkün olduğunca belirtmelidirler.
İyi bir gazeteci, ülkenin sorunlarını bilen bir gazetecidir. İyi bir gazeteci, halk kesimini çok iyi tanıyan gazetecidir. İyi bir gazeteci, vatandaşla iç içe olan gazetecidir. İyi bir gazeteci aktif, çalışkan, gözü pek, her zaman doğruları yazmaktan ve söylemekten çekinmeyen laiklik yanlısı ve Cumhuriyetçi olan gazetecidir.
Gazetede muhabirlik ise çok önemli bir kurumdur. Bazı insanların çok basit gördüğü, hatta küçümsediği muhabirlik, gazeteciliğin temel taşıdır. Muhabirsiz gazetecilik düşünülemez ve olmaz.
Türk halkının merak ettiği o kadar çok mesele var ki, gazeteci olarak bunları gündeme getirelim, haber yapalım ve yorumlayalım. Gazetecilik şerefli bir meslektir. Bu mesleğe layık olalım.
|