Sevgili okurlarım, Cumhuriyetimizin ne kadar zorluklarla, yokluklarla ve acılarla kurulduğunu hepimiz biliyoruz.
1977 yılında dönemin Van Belediye Başkanı Tayyar Dabbağolu, Van Kurtuluş parkı içinde 120 Vanlı Kahraman Çocukların anısına ''120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtı'' dikerek Van'ın küçük karamanlarını ölümsüzleştirmişti.
Türk tarihinin en dramatik ama fazla bilinmeyen öykülerinden biri olan, Hikmet Ilgaz'ın Şark yıldızı romanında gecen, Vanlı 120 kahraman çocukların öyküsü 2008 yılında Van'da ve eski Van'ın görüntüsünü yansıtan Safranbolu'da çekilerek beyazperdeye aktarıldı.
Bugünkü yazımda sizlere bu filminden ve 120 isimsiz kahraman çocuktan söz etmek istiyorum. Filimde; 1915 yılında, Birinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı Hoy sınır cephesinde savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine, cephane götürmek üzere gönüllü olan, 120 isimsiz kahraman çocuk anlatılıyor.
Eli silah tutan herkes Ruslarla ölüm kalım savaşındayken, sınır birliklerinde cephane tükenir. Vanlı çocuklar gönüllü olurlar. Yaşları 12-17 arasında değişen 120 isimsiz kahraman çocuk, cephaneyi sırtlanırlar ve karlı dağlarda günlerce, gecelerce yürürler.
Zorlu kış koşullarında sırtlarındaki malzemelerle karlı dağları aşarak cephaneyi birliğe ulaştıran, ancak dönüş yolunda büyük bir kısmı donarak şehit olan 120 Vanlı çocuğun öyküsü anlatılıyor filmde.
Öyle bir film ki, Cumhuriyetimizin ne kadar zorluklarla, yokluklarla ve acılarla kurulduğunu gösteriyor bizlere. “Ey halkım, türban tartışmasını bırak ta, Cumhuriyete sahip çık, Cumhuriyetimizin ne büyük fedakârlıklar sonucu kurulduğunu hatırla ve unutma” diyor sanki.
Vatan sevgisinin her şeyden kutsal bir sevgi olduğunu haykırıyorlar adeta. Günümüzdeki Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlarının suratına, bir tokat çarpıyor sanki bu 120 isimsiz kahraman çocuk. ‘120’ filminde; Birinci Dünya savaşında, eşlerini, kardeşlerini, çocuklarını askere gönderen anaların, bu defa daha 12-17 yaşlarındaki evlatlarını vatan uğruna cepheye yolcu etmelerini seyrederken, birlikte çarptı yüreğimiz, birlikte onlarla birlikte uğurladık çocuklarımızı sanki.
120 filmi, insanı kendine getiren, Kurtuluş savaşı yıllarına dair gerçekliği, yaşananları yansıtan, 120 Vanlı çocuğun kahramanlık öyküsünün anlatıldığı çok güzel bir dönem filmi olmuş.
Filme konu olan öykü, bu topraklarda yaşanan kahramanlık öyküsünün yalnızca küçük bir kesitidir. Çocuklara, gençlere ve tüm öğrencilere izletebileceğimiz son derece güzel bir film olmuş.
Herkesin, cumhuriyetin ne şartlar altında kurulduğunu bilmesi gerekiyor. Onun için bu filmi herkes bir kere mutlaka seyretmelidir. O dönemde herkes mi asker? Evet, sıra çocuklara gelmiş.
Onlar tam 120 kişiydiler. Onlar, sırtlarında onlarca yükle, amansız çok zor koşullarda, günler ve geceler boyunca, savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane götüren gönüllü 120 çocuktu.
En büyüğü 17 yaşında olan 120 isimsiz kahramandı onlar. Tarihsel içerikli filmler güzel oluyor, filmin geçtiğimiz zamanlarda yaşanmış olayları bizlere hissetme ve yaşatma imkanı sunuyor.
Bizlerin göremediği olayları bu filmi de izlerken kendimi o dönemde yaşıyormuş gibi hissettim, hüzünlendim.
Yakın tarihte çekilen gelmiş geçmiş en iyi film diyebilirim şuan gördüğüm kadarıyla. Gerek konusuyla gerek kalitesiyle herkese örnek olabilecek bir eser. Filmde 120 kahraman çocuk öyle temizdi ki gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz. Zaten salonda herkes ağlıyordu.
Tarihi filmlerin kesinlikle izlenmesi taraftarıyım. Ne olursa olsun bu film gençlere mutlaka izletilmeli. Herkes çocuklarına bu filmi izletmeli. Görsünler zamanında nelerle mücadele edildiğini. Bu ülkenin nasıl kurtarıldığını bilmemiz için örnek bir film.
Özellikle bu günlerde mutlaka görülmesi gereken bir film. Bir tarih bu kadar mı güzel ve duygusal anlatılır… Filmi seyrederken, o 120 isimsiz kahraman çocuktan biri olmayı istiyor insan.
1. Dünya Savaşında Van'dan Hoy Cephesine cephane taşırken soğuktan donarak, bu vatan için şehit düşen 120 Vanlı kahraman çocuğu unutmayacağız. Mekânları Cennet olsun.
|