Sevgili okurlarım, Türkiye’nin sözlü geleneğinde, bir ezgi ile söylenen halk şiirlerinin her çeşidini göstermek için, en çok kullanılan ad "Türkü"dür.
Türkü kelimesinin, Türk adının sonuna, Arapça ilgi eki olan "i" ekinin getirilmesiyle ortaya çıktığı anlaşılır. Türkü: Türk’le ilgili, Türk’e özgü anlamında kullanılmaktadır.
Türkünün kökü, XV. yy. da Horasana kadar dayanır.
Türkünün belli bir şekli yoktur. Bir koşma, bir semai, bir destan ya da herhangi bir halk şiiri, türkü ezgisiyle söylendiğinde türkü olur.
Bu yüzden türkü tipinin en belirgin özelliği "melodisidir".
Türkü, güfte olarak halk şiirlerini alan ve halk ezgileriyle bestelenmiş şarkı çeşididir.
Türküler, doğayı, aşkı, ayrılığı, ölümü, kahramanlık ve askerliği, günlük yaşamın türlü olaylarını konu edinir.
Ülkemizde, Türk halk ezgilerinin en seçkin örneklerini, ileri bir anlayışla seslendirerek bu müziğin yurt içinde ve yurtdışında tanıtılmasını sağlamak amacıyla, birçok sivil toplum kuruluşlarının bünyelerine, Türk Halk Müziği Koroları kurulmuştur.
Bu korolar; halk müziğimizin en iyi örneklerini titizlikle seçip, sanatçılarıyla yorumlayarak, Anadolu müziğinin, bugünü ve yarını için, kültürel işleyişte başta yer alması gereken zengin kaynaklarımızdan biri olduğunu vurgulamayı, halk kitlelerine sevdirerek yaymayı planlamışlardır.
Bu korolar; türkülerimizin çağdaş işlevler kazanabilmeleri için, geniş halk kitlelerince benimsenmesine yardımcı olmayı ilke edinmişlerdir.
İşte bu korolardan bir tanesi de, Kilis Yardımlaşma Derneği’nin bünyesinde kurulmuş olan, “KİLYAD Türk Halk Müziği Korosu” dur.
Türk Halk Müziğimizin en köklü ve en sağlam türkülerinden olan Kilis türküleri de ana türkülerimizdendir.
Bu türküler 1949 yılında rahmetli Muzaffer Sarısözen tarafından ilk derlemelerden olduğu için, Türk Halk Müziğimizin en köklü ve en sağlam türkülerindendir.
13 Mayıs 2019 Pazartesi günü akşamı, Kilis Yardımlaşma Derneği (KİLYAD) Türk Halk Müziği Korosu’nun Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesinde vermiş olduğu “Bahar Konseri” tek kelimeyle muhteşemdi.
Türk halkı duygu ve düşüncelerini hep türkülerle dile getirmiştir..
Şef Alper Aslaner’in yönettiği Kilis Yardımlaşma Derneği’nin Türk Halk Müziği Korosu da; Türk halkının duygu ve düşüncelerini, neşesini, hüznünü ve sevdasını türkülerle dile getirdi.
Türküleri güzel yorumlayan koro ve solistler; Sibel Altıngöz, Ayhan Aras, Subutay Aras, Cengiz Aslaner, Derya Aslaner, Serpil Aydemir, Hayati Aydos, İbrahim Barut, Cemil Bursalıoğlu, Esra Şükran Çakar, Yasemin Taşdelen, Fatma demirtaş, Sema Kahramanoğlu, Gülseren Kaplan, Fevzi Karakaya, Nadir Karaman, Yeliz Karanfilci, Sırma Meral, Mehmet Saltoğlu, M. Vahdet Sürücü, Niyazi Torun, Erkut Turgut, Elif Nihal Yanık, Aysel Yaşar, Filiz Yatarkalkmaz, Ali Hıdır Yıldız ve Melehat Zengin başarılıydı.
Sema Kahramanoğlu ve Gülseren Kaplan, birlikte seslendirdikleri “Kilis Destanı” türküsüyle, gurbette olan ve hasret çeken Kilislilerin gönüllere hitap ederek, salonda duygulu anlar yaşattı ve uzun süre alkışlandılar.
Kısacası bütün solistler tek kelimeyle türküleri güzel yorumladılar ve gönülleri fethettiler.
Şef Alper Aslaner’i Koro Müdürü Yeliz Özcan’ı ve program sunucusu Ülgen Erdem Özalp’î ve tüm sanatçıları yürekten kutluyorum.
Tek kelimeyle Kilis Yardımlaşma Derneği THM Korosu herkesi büyüledi ve destan yazdı.
|