Sevgili Okurlarım, Türk Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından bu yana 97 yıl geçti. Bu süre zarfında Kurtuluş Savaşında ki Kilis direnişi hakkında ne ciddi bir çalışma yapılmış ve nede herhangi bir eser yayınlanmıştır.
Oysa Kilis Kuvay-i Milliyesinin güney cephesindeki yeri ve Antep savunmasına katkısı oldukça büyüktür.
7. Ordu kumandanı sıfatı ile Suriye Cephesinde bulunan Mustafa Kemal, 28 Ekim 1918 de Kilis’e gelişinde şehre girerken ilk yerel milis kuvvetleri tarafından karşılanmasından oldukça etkilenmiş ve;
“İlk ayak bastığın Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler” diyen geleceğin Atatürk’üydü.
Ulusumuzun yazgısı değiştiren ve bugün özgürlük savaşındaki tüm ülkelere örnek olan Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında, Güney cephesinin ve bu cephede büyük zorlukların, yoklukların, olanaksızlıkların içerisinde savaşan Kilis Mücahitlerinin direnişi ve hakkı inkar edilemez.
Bu direnişte, adı bilinen komutan ve mücahitler kadar adları bilinmeyen pek çok köylü kentli Kilis halkının katkısı vardır.
Halkın katılmadığı hiçbir kurtuluş savaşı kazanılamaz. Eğer halk benimser, destekler ve katılırsa, kurtuluş savaşları başarı ile sonuçlanır. Böyle olmasına rağmen, savaşa en büyük emeği veren, direnişin en ağır yükünü çeken halkımızın anıları bugüne kadar ilgili kuruluşlarca araştırılmamış, derlenmemiş ve yazılmamıştır. Sadece halkımız bu anılarını çocuklarına, torunlarına veya çevrelerine anlatmakla yetinmişlerdir.
Genç kuşakların, Kurtuluş Savaşında güney cephesindeki yerimizi ve Kilis Kuvay-i Milliyesinin Antep savunmasına katkısını daha yakından incelemelerini arzu ediyorum.
Yeterlik oranı ne ölçüde olursa olsun, merhum Sacit İpekçioğlu’nun büyük bir araştırma, inceleme ve emek mahsülü olarak yazmış olduğu bu manzum eserin, Kilis’in Milli Mücadele Tarihine ışık tutacağına ve büyük bir katkısı olacağına inanıyorum.
Kitabın yayınlanması için, babası Sacit İpekçioğlu’nun bu değerli araştırmalarını bana veren rahmetlinin büyük kızı emekli öğretmen Gülümay Özbay’a ve kitabın basımı için yaptıkları maddi katkılarından dolayı Kilisli hayırsever iş adamlarından Yaşar Aktür ile Coşkun Karabaşoğlu’na takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Rahmet babam Osman Efe’de, Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olduktan sonra, Kilis Kuvay-i Milliye Derneği’nin uzun yıllar başkanlığını yapmıştı.
Kilis Kuvay-i Milliyesi’nin Günay Cephesindeki yeri, türlü yönleriyle her Kilisli aydının bilmesi ve üzerinde düşünmesi gereken yakın tarihimizin en önemli olayı olduğu için, bu eserin geniş çevrelerce, gerek halkımız ve gerekçe resmi ve özel kuruluşlarca ilgi ile karşılanacağını ümit ediyorum.
“Kilis’te Milli Mücadele ve Kuvay-i Milliye” kitabı, Fox Tv’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat Programında kamuoyuna tanıtıldı. Teşekkürler Fox TV, teşekkürler İsmail Küçükkaya…
Kilis halkının ve gençlerimizin bu kitaba sahip olup okuyabilmeleri için; Kilis Valiliği, Kilis Belediyesi ve 7 Aralık Üniversitesi başta olmak üzere, bütün iş adamlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ilgi ve desteklerini bekliyorum.
Kilis Yardımlaşma Derneği olarak, Türk Kurtuluş Savaşı’nda kanı ve canı pahasına ulusunun yazgısını değiştirmek için savaşan gazi ve şehitlerimizin aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz.
Ruhları şad mekânları Cennet olsun.
|