Sevgili okurlarım, Kilis deyince akla ne gelir?
Bağları, bahçeleri ve zümrüt zeytinlikleri gelir…
Tarihi gelir, şaheserleri gelir, Müslümanlığı gelir ve Türklüğü gelir.
Kültür gelir, sanat gelir, medeniyet gelir…
Yüzyıllık Ravanda kalesi, tarihi camileri ve onların gölgesinde günümüze kadar taşınmış medeniyetler gelir…
Yiğit, mert insanları gelir…
Yetiştirmiş olduğu, edipleri, şairleri gelir…
Anadolu’nun Türklere vatan olmasını sağlayan, Kilis’in kentleşme sürecini başlatan Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık Meydan Savaşı gelir.
Kilis deyince; Birçok şair, alim, filozof, politikacı, bürokrat ve iş adamlarını yetiştirmiş olan kabiliyet kaynağı, yüzyıllar boyunca güney sınırımızda Türklüğünü korumuş bir il gelir…
Kilis güzeldir, taşı güzeldir, toprağı güzeldir Kilis’in.
Tarihiyle, şaheserleri ile Müslümanlığı ile ve Türklüğü ile güzeldir Kilis…
Tarihiyle güzeldir; alimleri, şairleri, edipleri bir tarih dolduracak kadar çoktur.
Onun için Kilis deyince aklımıza; Abdullah Sermest’leri, Muallim Rıfat Bilge’leri, Necip Asım Yazıksız’ları, Çekmeceli’leri, Üryanizade’leri, Hocazade’leri, Uncuzade’leri, Yavaşçazade’leri, Sadakazade’leri, Baytazzade’leri, Alâeddin Yavaşça’ları ve daha birçok şair, âlim, filozof, politikacı, bürokrat ve iş adamlarını yetiştirmiş olan kabiliyet kaynağı güzel bir il gelir.
Kilis deyince; Milli kültürümüzün bütün hususiyetlerini bünyesinde toplamış olan yiğitler diyarı bir il gelir.
Kilis, zeki çocukları, asil gençleri ve çalışkan halkıyla kendisine bir ses verene bin yankı verir. Bunu en güzel örneğini de milli mücadelede vermiştir her Kilisli.
Bunun sonucu olarak, Kilis deyince:
Mustafa Kemal’in 28 Ekim 1918 de Kilis’e övgü dolu sözleri gelir:
“İlk ayak bastığım Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler”
Ve 2011 yılında Kilis deyince;
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ‘de Türkiye birincisi olan il gelir.
Günümüzde, her türlü doğal ve kültürel değerimizi büyük bir hızla kaybederken, bu kentte yaşayan bu kuşağın gençlerinin o yıldaki bu başarısı, her türlü takdirin fevkindedir.
Bu müjdeli haberi, telefonla o tarihte Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Sayın Mehmet Temel vermişti bana. Sevicini ve mutluluğunu benimle paylaştığı için, çok teşekkür ettim Sayın Temel’e.
Kilis Valisi Sayın Yusuf Odabaş’ı makamında ziyaret ettim ve kutladım.
Bu başarıyı şöyle açıklamıştı Vali Odabaş:
“Liselerindeki son sınıf öğrencilerimizi çeşitli dernek ve kurumlar tarafından dershanelere yönlendirdik. Milli Eğitim Müdürümüz, müdür yardımcılarımız, şube müdürlerimiz, okul müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velileri, bir ekip olarak çalışarak bu başarıyı meydana getirmiştir.”
Yukarıda da belirttiğim gibi; Kilis zeki çocukları, asil gençleri ve çalışkan halkıyla kendisine bir ses verene bin yankı verir.
Bunu en güzel örneğini de; 2011 yılındaki Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ‘de Türkiye birincisi olarak gösterdi Kilis gençleri.
Bugün Kilis deyince, akla ne geliyor?
|