Sevgili okurlarım, Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) tarafından; iki yılda bir yapılan ve bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği GAGİAD 7. Ödül Töreni’nde “Sanat” dalında, yapmış olduğunuz başarılı çalışmalardan dolayıDevlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça ödüle layık görüldü.
Yavaşça ile birlikte, 11 dalda 11 kişi ve kuruma da ödül verildi. Sayın Yavaşça ile birlikte ödül alan kişi ve kurumları kutluyorum.
Günümüzün en kıymetli müzik ustası, bestekâr ve ses sanatkârı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, sadece müziği değil “Mîsıkî aşkına ihanet etmeme”yi de meşk etmiştir hocalarından.
Bu davranış ve meşk silsilesi, bir koldan Dede Efendi’ye, bir koldan Kazasker Mustafa Efendi’ye, bir başka koldan da Enderunî Ali Bey’e uzandığı için, eski üslûp biçimlerine en yakın kaynaklardan biri olarak kabul edilen Yavaşça, mütevazı ve beyefendi tavrıyla da geçmişi yaşatan seçkin isimlerdendir.
Cumhuriyet döneminde doğmuş olmasına rağmen, Osmanlıdan yetişmiş olan usta müzisyenlerden ve birikimlerinden feyiz almıştır.
Geleneksel mûsıkîye yakın yapısı, yer aldığı mûsıki ortamlarıyla, kişisel gayret ve yetenekleriyl desteklenmiş olup; bu usta işi sanatın günümüzdeki yetkin temsilcisi niteliğiyle san’at ortamımızda önemli bir yeri doldurmuştur.
Yavaşça ödünsüz sanat anlayışı ve tutturmuş olduğu düzenli üslup yorumculuğuna, bestekârlığına ve Türk Musıkisinin bilimsel bahislerine yaklaşımına yansımıştır.
Ayrıca hoca olarak uzun yıllardır TRT’de konservatuvarda verdiği hizmetler, kendisnden sonra gelen kuşaklara sunduğu yılların birikimi, saygıyla teslim edilmesi gereken hususlardır.
Yavaşaça, halk tarafından çok sevilmiş, sayılmıştır. Kendisini tanıma olanağını bulabilen gençler için bir fırsat, bir nimet olmuştur.
Müziğe, Üniversite korosu ile başlayıp, İstanbul ve Ankara Radyolarında devam eden solistlik de, mütevaziliğinden ve sahip olduğu değerlerin bilincinden hiçbir şey kaybetirmemiştir Sayın Yavaşça’ya.
Bir anlamda müziği ayağa düşüren gazinolardan gelen; o günün koşullarındaki astronomik ücret teklifini
“Türk Müziğinin sarhoş masalarında meze yapılması rezilliğine ortak olamam”
Diyerek, maddi olarak en sıkıntılı günlerini yaşadığı bir anda reddedebilmesinin tek izahı “aşk” olabilirdi.
O sadece müziği değil “aşka ihanet etmemeyi” de meşk etmiştir hocalarından.
Sayın Yavaşça’nın icracılığı yanında, 680 civarında besteleri vardır. Bestelerinin tamamı radyo repertuarlarında yer almış, plak ve kasetlere okunmuştur.
Sayın Yavaşça’nın Devlet sanatçılığına giden başarılı bir hayatı var.
1990 yılında, Kilis Belediyesi tarafından Kilis’te yaptırılan bir parka “Alâeddin Yavaşça” adı verilmişti.
15 yıl sonra, doğup büyüdüğü Kilis’teki bu parka Sayın Yavaşçanın büstünün dikmesi ise, oldukça sevindirici ve gurur vericidir.
Kilis Belediye Başkanı Sayın Abdi Bulut’u ve Meclis üyelerini kutluyorum.
|