Sevgili okurlarım, Kilis deyince akla ne gelir?
Bağları, bahçeleri ve zümrüt zeytinlikleri gelir…
Tarihi gelir, şaheserleri gelir, Müslümanlığı gelir ve Türklüğü gelir.
Kültür gelir, sanat gelir, medeniyet gelir…
Yüzyıllık Ravanda kalesi, tarihi camileri ve onların gölgesinde günümüze kadar taşınmış medeniyetler gelir…
Yiğit, mert insanları gelir… Yetiştirmiş olduğu, edipleri, şairleri, sanatçıları gelir… Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca gelir.
Anadolu’nun Türklere vatan olmasını sağlayan, Kilis’in kentleşme sürecini başlatan Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık Meydan Savaşı gelir.
Kilis deyince; birçok şair, alim, filozof, politikacı, bürokrat ve iş adamlarını yetiştirmiş olan kabiliyet kaynağı, yüzyıllar boyunca güney sınırımızda Türklüğün Kalesi olan bir il gelir… Kilis güzeldir, taşı güzeldir, toprağı güzeldir Kilis’in.
Tarihiyle, şaheserleri ile Müslümanlığı ile ve Türklüğü ile güzeldir.
Tarihiyle güzeldir, alimleri, şairleri, edipleri bir tarih dolduracak kadar çoktur.
Onun için Kilis deyince aklımıza; Abdullah Sermest’leri, Muallim Rıfat Bilge’leri, Necip Asım Yazıksız’ları, Çekmeceli’leri, Üryanizade’leri, Hocazade’leri, Uncuzade’leri, Yavaşçazade’leri, Sadakazade’leri, Baytazzade’leri ve daha birçok şair, alim, filozof, politikacı, bürokrat ve iş adamlarını yetiştirmiş olan kabiliyet kaynağı güzel bir il gelir.
Kilis deyince; Milli kültürümüzün bütün hususiyetlerini bünyesinde toplamış olan yiğitler diyarı bir il gelir.
Kilis deyince; zeki çocukları, asil gençleri ve çalışkan halkıyla kendisine bir ses verene bin yankı veren, bunun en güzel örneğini de milli mücadelede vermiş olan bir kent gelir..
Bunun sonucu olarak, Kilis deyince:
Mustafa Kemal’in 28 Ekim 1918 de Kilis’e övgü dolu sözleri gelir:
“İlk ayak bastığım Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler”
Kilis deyince; 3 Kasım 1918 tarihinde, Yıldırım Orduları Grubu Kumandanı sıfatı ile 2. ve 7. ordulara gönderdiği talimatta;
“…Kilis havalisinin Türklerle meskûn olduğu her vesileyle hatırda tutulmalı, her davada bu esas ittihaz edilmelidir.” diyen, geleceğin Atatürk’ü, Mustafa Kemal gelir.
Kilis denince; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında, Kilis Kuvay-i Milliyesi’nin Güney Cephesi’ndeki yeri ve Antep Savunması’na katkısı gelir.
Kilis deyince; milli mücadelede adı bilinen komutan ve mücahitler kadar adları bilinmeyen pek çok Kilis halkının katkısı gelir…
Kilis deyince; 2011 yılında Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ‘de Türkiye birincisi olan il gelir.
Kilis deyince; “Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel düşünmeyi öğrenmiş nitelikli bireyler yetiştirerek, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan” Kilis 7 Aralık Üniversitesi gelir.
Hepsini yürekten kutluyorum.
|