Sevgili okurlarım, bugünkü yazımda sizlere Türk Sanat Müziğinin değerli bestekârı, sanatçısı ve hocası Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’dan bahsetmek istiyorum.
Günümüzün en kıymetli müzik ustası, bestekâr ve devlet sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, sadece müziği değil “Mîsıkî aşkına ihanet etmeme”yi de meşk etmiştir hocalarından.
Bu davranış ve meşk silsilesi, bir koldan Dede Efendi’ye, bir koldan Kazasker Mustafa Efendi’ye, bir başka koldan da Enderunî Ali Bey’e uzandığı için, eski üsûp biçimlerine en yakın kaynaklardan biri olarak kabul edilen Yavaşca, mütevazı ve beyefendi tavrıyla da geçmişi yaşatan seçkin isimlerdendir.
Cumhuriyet döneminde doğmuş olmasına rağmen, Osmanlıdan yetişmiş olan usta müzisyenlerden ve birikimlerinden feyiz almıştır.
Geleneksel mûsıkîye yakın yapısı, yer aldığı mûsıki ortamlarıyla, kişisel gayret ve yetenekleriyle desteklenmiş olup; bu usta işi sanatın günümüzdeki yetkin temsilcisi niteliğiyle san’at ortamımızda önemli bir yeri doldurmuştur. Yavaşca’nın ödünsüz sanat anlayışı ve tutturmuş olduğu düzenli üslup yorumculuğuna, bestekârlığına ve Türk Musıkisinin bilimsel bahislerine yaklaşımına yansımıştır
Ayrıca hoca olarak uzun yıllardır TRT’de konservatuvar da verdiği hizmetler, kendisinden sonra gelen kuşaklara sunduğu yılların birikimi, saygıyla teslim edilmesi gereken hususlardır. Yavaşaca, halk tarafından çok sevilmiş, sayılmıştır. Kendisini tanıma olanağını bulabilen gençler için bir fırsat, bir nimet olmuştur.
Müziğe, Üniversite korosu ile başlayıp, İstanbul ve Ankara Radyolarında devam eden solistlik de, mütevaziliğinden ve sahip olduğu değerlerin bilincinden hiçbir şey kaybetmemiştir Sayın Yavaşca’ya.
Bir anlamda müziği ayağa düşüren gazinolardan gelen; o günün koşullarındaki astronomik ücret teklifini, “Türk Müziğinin sarhoş masalarında meze yapılması rezilliğine ortak olamam” diyerek ret etmiştir.
Maddî bakımdan en sıkıntılı günlerini yaşadığı bir anda reddedebilmesinin tek izahı “aşk” olabilirdi. O sadece müziği değil “aşka ihanet etmemeyi” de meşk etmiştir hocalarından.
Sayın Yavaşca’nın icracılığı yanında, 780 civarında besteleri vardır. Bestelerinin tamamı radyo repertuarlarında yer almış, plak ve kasetlere okunmuştur.
Çok sevilen şarkılarından bir kaçını sunmak istiyorum;
1. Ümitsiz bir aşka düştüm, ağlarım ben halime.
2. Ne günah etse açılmaz iki gönül arası
3. Kız sen ne güzelsin, sana gençler tapacaklar
4. Boğaziçi şen gönüller yatağı
5. Ağlar gezerim sahili sanki benimlesin
6. Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
7. Kimseyi böyle perişan etme Allah’ım yeter
8. Kimdir bu kadın, saçları ak benzi sararmış
9. Gönlümün bülbülüsün, aşk bahçemin gülüsün
10. Senden uzak günlerim zindan oluyor.
Sayın Yavaşca’nın Devlet sanatçılığına giden başarılı bir hayatı var. 1990 yılında, Ekrem Çetin’in belediye başkanlığı döneminde Kilis Belediyesi tarafından Kilis’te yaptırılan bir parka “Alâeddin Yavaşca” adı verilmişti.
Abdi Bulut’un belediye başkanlığı döneminde ise, doğup büyüdüğü Kilis’teki bu parka Sayın Yavaşçanın büstünün dikmesi, oldukça sevindirici ve gurur vericidir.
Av. Hasan Kara’nın belediye başkanlığı döneminde de park yenilenerek güzel bir görünüme kavuşturuldu.
|