Sevgili okurlarım, Tıp Bayramı, 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk Cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda “Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.
Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir.
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı.
Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı.
Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
Tıp Bayramı 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlanıyor.
14 Mart Tıp Bayramı, mesleğine olan inançla her türlü zorluğun üstesinden gelen, hastalarının sağlığını, kendi yaşamlarının üstünde tutan hekimler ve tüm sağlık çalışanları tarafından kutlanıyor.
14 Mart Tıp Bayramı,ülkemizin dört bir yanında sağlık sektörü personelleri tarafından hem anma, hem de kutlama günü olarak, kabul edilmektedir.
Bugün, tüm dünyanın uğraş verdiği koronavirüs mücadelesi kapsamında doktorlar, hemşireler, sağlık personelleri, ambulans görevlilerine varana kadar geniş yelpazede sağlık çalışanları için, 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Hz. Muhammed s.a.v;
“Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır.” Buyurmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk’te;
“Beni Türk hekimlerine emanet edin.” Demiştir.
Sağlık çalışanlarımızın, karşılaştıkları her türlü güçlüklere rağmen, kutsal mesleklerinin icrasında yurttaşlarımızın sağlık sorunlarının çözümüne yönelik insanüstü gayretleri bizler için iftihar kaynağıdır.
Sağlıklı toplum olabilme yolunda ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden tam manasıyla yararlanabilmeleri adına var gücüyle çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere, tüm sağlık personelimizle iftihar ediyoruz.
İnsan sağlığının korunması ve mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi kaliteli, verimli hizmet sunan ve kolay erişilebilir bir sağlık teşkilatına bağlıdır.
‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturunca tüm bireylerin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanması, insan sağlığının korunması ve mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi insanlığın ve tüm toplumların en önemli hedefidir.
Halkımıza hizmet için görevi başında şehit düşen ve ebediyete intikal eden sağlık çalışanlarımızı rahmetle anıyorum.
Gece-gündüz, kar-çamur, bayram-tatil demeden büyük bir özveriyle insanların sağlıklı yaşaması için ellerinden gelen her türlü çabayı esirgemeyen, verilen görevleri zamanında ve tam yaparak çalışma hayatını sürdüren; hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramlarını gönülden kutluyorum.
|