Sevgili okurlarım, yöneticilik hayatta her kesin sahip olmayı arzu ettiği fakat gereklerini yeterince yerine getiremediği bir mevkidir.
Bir kişiye verilen makam veya müdürlük, beraberinde taşıması gereken ve ciddiyet gerektiren birçok sorumluluklarda getirir.
Yöneticinin en başta bir insan olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle onlardan her zaman en mükemmeli beklememeliyiz.
Günlük yaşantımızda herkesten birbirlerine karşı göstermesi gereken saygı, sevgi, nezaket gibi erdemler, yöneticiler için de gerekli davranışlardır.
Ayrıca, yöneticiler her konuda adil olmak zorundadırlar. Adaletli olmayan bir yönetici, sonunda başarısızlıkla beraber er geç yok olmaya mahkûmdur.
Personel seçiminde de yönetici gayet titiz olmalı dürüst, çalışkan ve güvenilir eleman seçimine çok dikkat etmelidir.
İyi bir yönetici sadece bir alana hitap etmez, o yüzden çok patik zekâlı olmalıdır, karşısına çıkabilecek her türlü konuyu kolaylıkla, kısa sürede anlayabilmeli ve çözebilmelidir.
Yönetici, insanları sevmeli, onlara değer vermeli, ön yargılardan kaçınmalı, güler yüzlü olmalı, birlikte çalıştığı personeline dostça davranmalıdır.
Devletini, milletini, işini ve insanını sevmeli ki topluma faydalı olabilsin.
Asık yüzlü, çok ciddi görünümlü olmak anlayışı artık geride kalmalıdır.
Yönetici, sahip olduğu yetkileri kullanmalı, sorumluluktan kaçmamalı, ilişkilerde adil ve objektif olmalı, kesinlikle duygusal davranmamalıdır.
İyi yönetici her konuda olgun davranmalı, kendine güvenmeli ve başkalarına güven vermelidir. Samimi, ilişki kurma ve empati yapma yeteneğine sahip olup, ileriyi görebilmelidir.
İyi bir yönetici, yönetim faaliyetini bilimsel verilerle donatarak, becerisini en üst düzeye çıkarmalıdır. İyi yönetici, yönettiği sistemin geçmişinden dersler çıkararak sistemi daha da büyütecek ve etkin kılacak şekilde kontrol etmesini bilen ve becerebilen kişidir.
Yöneticiliğin okulu yoktur, bir yetenek ve tecrübe işidir. Aynı zamanda, yöneticinin genel kültürü ve insanlık yönü de çok önemlidir.
Otoritesini bulunduğu mevkiden değil, bilgisinden alan yöneticiler, her zaman alçak gönüllü olur ve herkes tarafından sevilir sayılırlar.
Ülkeyi iyi yönetenler, yöneticilik vasfı bittikten sonra, o mevkiden ayrılmış olsalar dahi, kendisine duyulan sevgi ve saygı ölünceye kadar devam eder.
Çünkü o, hayat üniversitesini bitirmiştir. Mevki sahibi iken, koltuğuna oturup kasılmamış, her seviyeden kişiye değer vermiş, onurunu her şeyin üstünde tutmuş, kültürlü, ne yaptığını bilen, atılgan ve başaran bir yönetici olduğu için de, ülkeyi iyi yönetmiş, bunun sonucu olarak ta milletin gönlünde taht kurmuştur.
Eğer bir site, işi bilmeyen bir müdür tarafından yönetiliyorsa, en büyük acıyı ve sıkıntıyı o sitede yaşayan insanlar çeker. Bunun sonucu olarak ta, o müdüre güle güle denmek zorunda kalınır. Yönetici her şeyden önce güvenilir olmalıdır. Karizmatik ve şeffaf olmalıdır.
Ruhsal dengesi sağlam olmalıdır. Herkesle selamlaşmalı, hiç kimseyi görmemezlikten gelmemelidir. Çocukları sevmeli, gençlere güvenmelidir. Huzurlu ve dengeli bir aile yaşantısı olmalıdır. Gereksiz tartışmalardan kaçınmalıdır.
Devletini, milletini, işini ve insanını seven, topluma faydalı iyi bir yönetici olalım…
|