“Rum vatandaşlarımız ilkokullarında çoktan apoletlerine, tarihine, kütüphanelerine kavuşmuş bulunuyor. Halbuki Türk Öğretmenler Cemiyeti’nin bundan 4 sene evvel yaptığı müracaatta Dr. Sleight (Maarif Müdürü) ‘Evet’ demiş ve ‘önümüzdeki sene sizin okullarınıza da tarih kitaplarını mutlak surette getirebileceğimizi ümit ediyorum’ diye kocaman vaatte bulunmuştu. Fakat ne çare ki hala gelecek senenin hangi tarih olacağını kimse bilemiyor, kestiremiyor”.
1951
Dr. Fazıl KÜÇÜK
Kıbrıs uyuşmazlığı ile nerede ise yaşıt olan Filistinlilerle İsrailliler arasındaki sorunun çözümü konusunda son günlerde iyiye yönelik umut ışıklarının yanmaya başladığını söylemek olasıdır. Sorunun bu kadar sürgit etmesinin temelinde her iki tarafta kandan beslenenler yatmaktadır. Özellikle İsrail tarafının çözüm yanlısı olan yöneticilerden sürekli olarak uzak durduğu biliniyor. Son yapılan milletvekili seçimi sonrasında oluşan yapı siyasi kulisleri adeta zorluyordu. İsrail tarafında Neden Yahu’nun başını çektiği siyasi grup iç politikada sıkıntıya düştüğü anlarda hiç tereddüt etmeden özellikle Gazze Şeridi’ni bombalıyor. Doğal olarak bölgeden de karşılık verilmesi sonrasında hiçbir suçları olmayan kadın ve çocuklar öldürülüyor.
Son dönemde İsrail’de yapılan seçimler bu saldırıların gölgesinde yapıldı. Hiçbir partinin tek başına hükümeti kuramadığı bir sonuç ortalıklara çıktı. Yapılan uzun soluklu görüşmelerden sonra kurulan yeni hükümetin bir amacının da Neden Yahu’nun yönetimden gönderilmesini amaçladıklarını gösteriyordu. Değişik farklı ideolojik görüşe sahip içlerinde Arap partilerinin de olduğu 8 adet partinin kurdukları ortaklık hükümetinin güvenoyu aldığı belirtiliyor.
Sol eğilimli Haaretz gazetesi yeni hükümeti “Merkez Sol Yahudi Arap Ortaklığı olarak tanımlanıyor”. Devamında ise “Neden Yahu’yu durdurmak şu anda değerleri ve politikaları gerçekleştirmekten daha yüksek bir görev olarak görülüyor” diye özetliyor. Kurulan hükümet ile öncelikle çatışmaların durdurulmasını ve iki devletli bir devlet yapısının kurulmasını amaçladıklarını duyuruyorlar. Hükümet kurma çalışmaları devam ederken 120 kişilik parlamentodan 87 oy alan İşçi Partili İsak Herzog Cumhurbaşkanı seçiliyordu.
Daha önceki Cumhurbaşkanlarından olan Chaim Herzog’un oğlu olduğunu da kaydetmek gerekiyor.
Yeni Cumhurbaşkanı her seçilen gibi “Herkesin Cumhurbaşkanı olacağını” toplumun “kanayan yaralarını” çözmeye çalışacağını ve İsrail’de nefretle mücadele edeceğini söylüyor. Önümüzdeki dönemin nasıl şekilleneceğini birlikte yaşayıp görmeyi umut ediyoruz. Benzer yapının Kıbrıs’ta da kurulmasını temenni ediyoruz.
Son yapılan NATO toplantısı sonrasında Joe Biden’in, AB ülkelerinin düşledikleri Avrupa Ordusu kurma çalışmalarına şimdilik kaydı ile nokta koyduğunu söylemek olasıdır. Yayınlanan sonuç bildirisini yeni bir SOĞUK SAVAŞ çağrısı olarak okumak gerek. İ-kinci Paylaşım Savaşı sonrasında Amerika’nın körüklediği komünizm rüzgarı bütün dünyayı etkisi altına alıyordu. O dönemde Rusya tek başına hedefe koyulurken şimdilerde Çin’in de eklenmesi ile yeniden soğuk savaş dönemi kurulmaya çalışılıyor.
Biden ile Putin arasında karşılıklı suçlamalar devam ederken Putin “İkili ilişkilerin kötüleştiğini buna karşın sıkıntıların Rusya tarafından yaratılmadığı ve aradaki çelişkilere karşın uyuşan çıkarlarımız var” diyor. Benzer sözleri Biden’ın da söylediğinin bilinmesini ve karşılıklı çıkarlardan söz ettiklerini de kaydediyoruz.
Mendil büyüklüğündeki ülkede yapılan seçim sonrasında yeni hükümetin kurulması konusunda Nikos Anastasiyadis’in ayak sürüdüğü belirtiliyor. Temsilciler Meclisi Başkanı seçimi sırasında DİSİ’ye ELAM’ın koltuk değnekliği yaptığı gerçeği yaşanmıştır. Önümüzdeki dönemde ELAM’ın desteğinin diyetini isteyebileceğini peşinen söylemek istiyoruz. Görüşmelerde adı geçen partinin gölgesini fazlası ile duyumsayacağız.
BM’in yıllardır ısrarla üzerinde durduğu iki toplumlu iki bölgeli yapının gerçekleşmeyeceği ortalıklara çıktığına göre çözüm konusunda hep birlikte uzlaşmamız gerekiyor mu ne…
SEVGİ ile kalınız…
18 Haziran 2021 – Ankara -
|