Sevgili okurlarım, 19 yıl öne (28 Ağustos 2002) tarihinde Kent Gazetesinde yayınlanan köşe yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Seçimle Yasama Meclisine tayin edilen kimseye milletvekili denir. Eskiden milletvekili yerine “mebus” yani “Milletçe gönderilmiş kimse” anlamına gelen terim kullanılırdı.
1876 Anayasa’sında ise “Heyeti Mebusan” denirdi.
Milletvekili sözcüğü ilk defa 1961 Anayasası’nda kullanıldı. 1961 Anayasası’nın 5. maddesinde Büyük Millet Meclisi Üyelerinden her birinin yalnız kendi seçen ilin değil, bütün milletin vekili olduğu hükmü yer aldı.
Milletvekilleri TBMM’nin diğer üyeleri gibi, seçildikleri bölgeyi ve kendilerini seçenleri değil, bütün milleti temsil ederler.
Seçim yoluyla iş başına gelen milletvekili denilmesinin sebebi ise; seçimle bu gibi kimselere, seçmenler tarafından özel hukukta görüldüğü gibi vekalet verildiğinin kabul edilmesidir. Seçim sonucu, seçmenin vekaletini alan milletvekili, parlamentoda milleti temsil eder.
23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduğu günden bu güne kadar (28 Ağustos 2002) Kilis parlamentoda 23 milletvekili ve 3 senatörle temsil edilmiştir.
23 Nisan 1920 de kurulan ilk TBMM’ne Kilisli Abdurahman Lami (Hocazade Ersoy) mebus olarak seçilmişti. Kilis’te Hocazade Mehmet Tahir Efendi’nin oğlu olan Abdurrahman Lami, Evkaf memuru ve müderris idi. 45 yaşında mebus olduktan sonra, TBMM’de Şer’iye, Maarif ve İrşat Encümenlerinde azalık yapmıştır.
Bundan sonra Ahmet Remzi Gürses 2. 3. 4. ve 5. dönem TBMM’de Kilis’i temsil etmiştir.
Kilis’in yetiştirdiği Balhasanoğulları denen, bir Sipahi ailesinden olan Necip Asım (Yazıksız) da, 3. 4. ve 5. dönem TBMM’de Kilis’i temsil etmiştir.
Kilisli hemşerimiz Aşir Atlı’da 6. 7. ve 8. dönem TBMM’de Parlementer olarak bulunmuştur.
Bugünkü içtiğimiz Narlıca Suyu’nu ona borçlu olduğumuz Dr. Muzaffer Canbolat’da 9. 10. ve 11. dönem Gaziantep’ten milletvekili seçilerek TBMM’de başarılı bir parlamenter olarak görev yapmıştır. Kilis’e büyük hizmetleri vardır…
Dr. Semih İnal, Galip Kınoğlu 9. 10. dönem Maraş’tan, 11. dönem Gaziantep’ten, M. Haluk Timurtaş ( 10. ve 11. dönem Balıkesir’den), Abdülkadir Atik 10. dönem Gaziantep’ten seçilerek TBMM’de Kilis’i temsil etmişlerdir.
Kilis’i yetiştirdiği değerli siyaset adamlarından biri olan M. Nedim Ökmen ise; Demokrat Parti döneminde bakanlık yapmış, Türkiye’ye ve Kilis’e büyük hizmetleri olmuştur.
Bursa ve Afyon’da milletvekili seçilen hemşerimiz Mehmet Turgut’ta bakanlık yapmış siyasetin ağır toplarındandır.
Naşit Sarıca, Şinasi Çolakoğlu, Orhan Tokuz, A. Taner Kışlalı, Yüksel Çakmur, Ekrem Çetin, Hannan Özüberk, M. Hikmet Çelebi, Bahri Zengin, Kemal Ateş, Doğan Güreş ve Mehmet Nacar’da Kilis’i TBMM’de temsil etmişlerdir.
Mehmet Nacar, siyasette yeni olmasına rağmen Kilis’in sorunlarıyla ilgilenmiş ve bazı konularda önemli sonuçlar alınmıştır. Doğan Güreş ve Hannan Özüberk’in de Kilis’in il olmasında büyük katkıları olmuştur.
Zeki İslam, M. İhsan Topaloğlu ve Selahattin Çolakoğlu’da Kilisli Senatörlerimizdi.
Şimdi seçimle yatıp seçimle kalkıyoruz.
Kilis’te aday bolluğu var. Sayısal Loto oynar gibi şansını denemek için, siyaseti bilende bilmeyen de aday olmaya kalkıyor (!)
Haydi Hayırlısı…
|