Sevgili okurlarım, Türk Musikisi’nin en büyük bestekârı ve yorumcusu, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, 23 Aralık 2021 Perşembe günü 95 yaşında Hakkın rahmetine kavuşarak yaşamını yitirdi.
Cenaze merasimi, 25 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 10.30 da Atatürk Kültür Merkezinde yapılacak devlet töreninden sonra, Fatih camiindeki öğle namazını müteakip Beşiktaş Yahya Efendi Türbesine defnedilecektir.
Musıkimizin ulu çınarı binlerce talebe yetiştirmiş, yüzlerce eseriyle gönüllerde derin izler bırakmış Türk Müziği’nin bir devri daha bitti. Yavaşca’nın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu… Acımız büyük. Muhterem eşi Ayten Yavaşça’ya baş sağlı diliyor ve acısını yürekten paylaşıyorum.
Rahmetli hocamızın kısaca sanat yaşamından söz etmek istiyorum;
Günümüzün en kıymetli müzik ustası, bestekâr ve ses sanatkârı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, sadece müziği değil “Musiki aşkına ihanet etmemeyi” de meşk etmiştir hocalarından.
Onun bu davranış ve meşk silsilesi, bir koldan Dede Efendi’ye, bir koldan Kazasker Mustafa Efendi’ye, bir başka koldan da Enderunî Ali Bey’e uzandığı için, eski üslûp biçimlerine en yakın kaynaklardan biri olarak kabul edilen Yavaşça, mütevazı ve beyefendi tavrıyla da geçmişi yaşatan seçkin isimlerdendir.
Cumhuriyet döneminde doğmuş olmasına rağmen, Osmanlıdan yetişmiş olan usta müzisyenlerden ve birikimlerinden feyiz almıştır.
Geleneksel musikiye yakın yapısı, yer aldığı musiki ortamlarıyla, kişisel gayret ve yetenekleriyle desteklenmiş olup; bu usta işi sanatın günümüzdeki yetkin temsilcisi niteliğiyle sanat ortamımızda önemli bir yeri doldurmuştur.
Yavaşça ödünsüz sanat anlayışı ve tutturmuş olduğu düzenli üslup; yorumculuğuna, bestekârlığına ve Türk Musikisinin bilimsel bahislerine yaklaşımına yansımıştır.
Ayrıca hoca olarak uzun yıllardır TRT’de, konservatuarda verdiği hizmetler, kendisinden sonra gelen kuşaklara sunduğu yılların birikimi, saygıyla teslim edilmesi gereken hususlardır.
Yavaşca, halk tarafından çok sevilmiş, sayılmıştır. Kendisini tanıma olanağını bulabilen gençler için bir fırsat, bir nimet olmuştur. Müziğe, Üniversite korosu ile başlayıp, İstanbul ve Ankara Radyolarında devam eden solistlik de, mütevazılığinden ve sahip olduğu değerlerin bilincinden hiçbir şey kaybettirmemiştir Sayın Yavaşça’ya.
Türk Musikisinde Devlete bağlı ilk Konservatuarın kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın icracılığı yanında 644 civarında beste, semai, şarkı, çocuk şarkıları ve “2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” ve “2010 TBMM Üstün Hizmet Ödülü” de dahil olmak üzere 200’ün üzerinde ödül ile onurlandırılan Devlet Sanatçısı, eserlerinin telif haklarını da içeren mirasını vasiyet yolu ile TEGV’e bağışladı.
Hocamızın bu anlamlı bağışı, örnek alınacak ve ayakta alkışlanacak asil bir tavırdır.
Türkiye’de daha fazla çocuğun eşit ve kaliteli eğitim olanaklarından faydalanabilmesi için, temel eğitime destek vermek amacıyla kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın armağanı olan bu değerleri koruma ve yaşatma görevini üstenmiştir.
Türk kültürel mirasının en önemli unsurlarından olan Türk Sanat Musikisinin bu değerli eserlerini yaşatmak amacıyla TEGV, her yıl sanatçının doğum günü olan 1 Mart tarihinde “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Konserleri”ni organize etmeye devam etmektedir.
Kilis’in yetiştirdiği mümtaz şahsiyetlerden biri olan Türk Sanat Müziğinin bestekâr ve sanatçısı değerli büyüğümüz Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça’nın yakınlarına, sevenlerine ve tüm milletimize baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.
|