Sevgili okurlarım, Türkiye'de 2002 yılından beri "Sağlıkta Dönüşüm" adı altında bir reform süreci sürmektedir.
Bu çerçevede sahada çalışan tabiplerin "Aile Doktoru"na dönüştürme çalışmaları çerçevesinde uyum eğitimleri verilmektedir.
Uyum eğitimlerinin Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimine eşdeğer olup olamayacağı tartışma konusudur.
Aile hekimliği, bir tıp disiplinidir.
Diğer Tıp Branşları gibi kendine özgü bir eğitimi, uygulaması ve araştırma konuları bulunan, dâhili tıp bilimleri içinde değerlendirilebilinen klinik bir branştır.
Çocuk, genç ve yaşlı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan bir tıp uzmanlık dalıdır.
İki eğitim birbirleriyle karşılaştırılmayacak durumdadır.
O nedenle bu tartışmalar lüzumsuzdur, çünkü Tıp Fakültesi mezunu bir doktor, birinci basamak hekimliği açısından yeterli olmamakta, yıllar süren bir ek eğitim alması gerekmektedir.
Aile hekimliği, hastalarında yaş, cinsiyet, organ ya da sistem ayrımı yapmaz, eğitimi dâhilindeki tüm hastalara hizmet verir.
Aile hekimleri hastalarını sadece tedavi etmez, onları hastalanmadan önce korumaya çalışır.
Salgın ve bulaşıcı hastalıklar varlığında aile bireylerini bilgilendirir ve koruyucu önlemlerin alınmasını sağlar.
Gerektiğinde kişiyi gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapar. Sağlık raporu, sevk evrakı, reçete v.s. belgeleri düzenler.
Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini verir.
Çevre sağlığı için de, gerekli önlemlerin alınması için yerel yönetimlerle işbirliği yapar. Diğer Tıp Branşlarıyla ortak olarak toplumun sağlığını koruma çalışmalarına aktif olarak katılır.
Koruyucu hekimlik aile hekimliğinde önemli bir yer tutar.
Ankara da, Çankaya 6 Nolu Aile Sağlık Merkezi, örnek bir Aile Hekimliği. Buraya tedavi için gelen hastaların, memnun ayrıldıklarını gördüm.
Çankaya 6 Nolu Aile Sağlık Merkezinde, meslek aşkıyla görevlerini hakkıyla yerine getiren Aile Hekimleri; Dr. Duygu Efeoğlu Bayram, Dr. Mehmet Fırıncı, Dr. Hasan Yetim’i, hemşireleri ve bütün sağlık görevlilerini kutluyorum.
Aile Hekimliği buna denir!
|