Sevgili okurlarım, Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte gözler Mayıs ayı kira artış oranına çevrildi.
Mayıs ayı kira artış oranının ne kadar olduğu milyonlarca vatandaş tarafından merak edilerek, araştırılıyor.
Kira artış oranı her ay belirli tarihlerde belli oluyor.
TÜFE'nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ev sahipleri ve kiracılar tarafından yakından takip ediliyor.
Bu yıl kira artış oranları, 2022 Nisan ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından belli oldu. TÜİK verilerine göre, Nisan ayı enflasyon oranı yüzde 69,97 olarak belirlendi.
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak Mayıs ayı kira artış oranı hesaplandı.
Peki, mayıs ayı kira artış oranı ne kadar?
Mayıs ayı kira artış oranı, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli oldu.
Nisan ayı enflasyon oranı 5 Mayıs tarihinde açıklandı. Bu orana göre Mayıs ayında kiralara yapılacak olan zam oranı da netlik kazandı.
Nisan ayı enflasyon oranı yüzde 69,97 olarak belirlenirken TÜFE’nin on iki aylık ortalamasına göre Mayıs ayı kira zammı hesaplandı.
2022 Nisan ayı enflasyon oranı % 7.25'lik artışla 69.97 olarak açıklanmıştı. 12 aylık ortalama baz alınarak hesaplanan Mayıs ayı kira artış oranı 34.36 olarak belirlendi.
Son dönemde konut kiralarındaki bu fahiş artış tartışılırken, işyeri kiralarıyla ilgili önemli bir uyarı geldi.
İşyeri kiralarında da TÜFE’nin üzerinde artış yapılamıyor.
Hukukçular, işyerlerindeki kira artışlarını TÜFE ile sınırlayan hükmün 8 yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı.
Bu erteleme süresinin Temmuz 2020’de dolmasıyla birlikte artık işyeri sahipleri “Tacir” olan kiracılarından TÜFE’den daha fazla artış talep edemiyor.
Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın akabinde açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması ile hesaplanıyor.
Ev sahipleri, kiracılarına bu oranın üzerinde artış yapamıyor.
Kiracı ve ev sahipleri için en önemli konulardan bir tanesi kira artışı neye göre yapılır ve nasıl hesaplanır?
Kira tutarı çeşitli faktörlere bağlı olarak her yıl düzenli bir şekilde artış gösteriyor. Birçok kişiyi ilgilendiren bu artışın belirli kurallara uygun olarak yapılması ev sahiplerinin ve kiracıların yükümlülükleri arasında yer alıyor.
Kiracı ve ev sahiplerinin uyması gereken şartlar hem iki taraf arasında yapılan sözleşmeye hem de devletin belirlediği kurallara göre belirleniyor. Bu kurallarda belirtilen alt ve üst limit dışında gerçekleşen değişimlerde taraflar hak talebinde bulunabiliyor.
Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren “Kira artışı neye göre yapılır?” sorusunun yanıtını birçok farklı faktör etkiliyor.
Kiralık mülkler için yapılan aylık ödeme tutarının artışı, yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor.
Kiralara yapılan zam oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE’ye göre belirleniyor. Mülkün aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamıyor.
|