Sevgili okurlarım, eğitim, bireyin gelişmesinin ve toplum kalkınmasının, olmazsa olmaz önemde, temelini oluşturmaktadır.
Atatürk; “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” Demiştir.
Yaşadığımız dünyada toplumların varlıklarını sürdürebilmeleri, kalkınmalarına ve bu kalkınma da ancak eğitimli insanla gerçekleşebileceğine göre; eğitim, toplumlar için bir ölüm kalım davasından kurtuluşa açılan tek yoldur.
Eğitim sadece okumak ve yazmak değildir. Eğitim, kişinin bilgiyi kendisinin faydalanabilmesi ve kişisel gelişimine katkı sağlamak için kullanmasıdır.
Tarih boyunca insanoğlunun en önemli uğraşısı eğitim olmuştur. Eğitim bir toplumun refah düzeyini belirleyen kilit bir anahtardır.
Eğitimsizlik ise, cehalete sebebiyet verir. Böylece toplumu batırır. Sefalete, açlığa, yoksulluğa, esarete ve bilgisizliğe yöneltir. Eğitimin anlam ve önemi bu şekilde ortaya çıkar.
Eğitimin önemi günden güne artmaktadır. Bununla birlikte bu önemi fark eden toplumlar yüz yıldan fazla süredir çocuklar için eğitimi zorunlu tutmaktadır.
Eğitim, eskiden yaşama hazırlık süreci, meslek edinme süreci olarak algılanmaktaydı.
Şimdi ise, eğitimin işlevi bundan çok daha ötesidir. Eğitim yaşamla bağ kurmanın en önemli yoludur.
İnsanoğlu yeryüzüne ilk ayak bastığı andan itibaren araştırmak, öğrenmek istemiştir. Bu onu insan yapan en temel özelliklerinden biridir.
Günümüzde eğitim artık yaşam boyu devam eden ve sürekli ilerleyen ucu açık bir süreçtir.
Eğitim Neden Önemlidir?
Eğitimin önemi ve faydaları maddeler halinde şöyle sıralanabilir;
-Mutlu ve kaliteli yaşam,
-Ekonomik refah,
-Eşitlik ve adalet,
-Bağımsızlık ve özgürlük,
-Özgüven,
-Medeni insan olma,
-Hayalleri gerçekleştirme,
-Toplumu ilerletme (Toplumsal Barış),
-Ulusal kalkınma.
Görüldüğü gibi eğitimin bize sağladığı birçok fayda vardır. Ancak bütün bu faydaların ötesinde eğitimi insan olmanın bir gereği olarak görmeliyiz.
Eğitim sadece bireysel fayda sağlamaz. Toplumsal birçok fayda da sağlar. Eğitimli toplumda sorunlar daha kolay çözülür. Yaşam kalitesi daha yüksektir. Toplumsal barış daha kolay temin edilir.
Dikkat ederseniz eğitimli toplumlarda suç oranının daha düşük olduğunu görürsünüz.
Ayrıca eğitilmiş bir toplum ekonomik olarak gerideyse bile ileri geçmek için büyük bir potansiyel kazanmış demektir. İlerleyen toplumun bireye de doğrudan faydası vardır.
Eğitim bir toplumun refah düzeyini belirleyen kilit bir anahtardır.
Eğitimsizlik ise cehalete sebebiyet verir.
Böylece toplumu batırır. Sefalete, açlığa, yoksulluğa, esarete ve bilgisizliğe yöneltir.
Eğitimin anlam ve önemi bu şekilde ortaya çıkar. Eğitim, insanın ve toplumun geleceğine yapılan en önemli yatırım olarak görülmektedir.
|