Sevgili okurlarım, Türkiye’de son zamanlarda neler olup bittiğine ilişkin herkesin kafasında bir düşünce var.
İç politika ve dış politika konusunda insanların kafası karışık…
Türkiye’de neler oluyor, nereye gidiyoruz?
Gerçekten olumlu yönde bir değişim mi yaşıyoruz, yoksa yine birilerinin dolmuşuna mı biniyoruz?
Yaşadıklarımız hayra alâmet gelişmeler mi, yoksa bir girdaptan çıkıp başka bir girdaba mı sürükleniyoruz?
Pek çoğumuzun günübirlik kafamıza takılan onlarca sorudan sadece birkaçı bunlar.
İşte bu noktada görüş ufkumuzu genişletecek, olayları ve gelişmeleri anlamlı bir çerçeveye oturtacak, toz duman arasında ne olup bittiğini kavramamızı kolaylaştıracak sağlam bilgilere ihtiyaç var.
***
İç politikadaki belirsizlikler devam ederken, Türk dış politikası gündemi de yeniden ivme kazanıyor.
Çünkü Türkiye’yi gerek komşu ülkeler gerek küresel aktörler düzeyinde ilgilendiren önemli gelişmelere tanık oluyoruz.
Türkiye'nin dış politikasına ilişkin hedeflerin uluslararası sistemdeki gelişmeler dikkate alınarak planlanıp planlanmadığı konusunda da insanların kafası karışık.
Ankara orta doğuda barışın sağlanması için çok yönlü ve yoğun bir uğraş içinde.
Bugün Türkiye, bölgedeki tüm ülkelerle diyalogu olan tek ülke konumundadır
Türkiye’de AK Parti hükümetine karşı çıkan çevrelerin en sık gündeme getirdiği eleştirilerden biri, dış politikada bağımsızlık meselesidir.
Ülkemizdeki muhalif siyasi partiler ve aydınlar başta olmak üzere pek çok çevre, hükümetin bağımsız bir dış politika izlemediğini, ülkeyi ABD ve AB’ye peşkeş çektiğini, ulusal çıkarlarımızı koruyamadığını ileri sürmektedir.
Oysa bana göre Türkiye, uluslararası sahnede bugün daha önce hiç olmadığı kadar bağımsız hareket etmektedir.
Hükümetin dış politikaları Türkiye içinde geniş bir görüş yelpazesini yansıtmaktadır.
Gerek Cumhurbaşkanı, gerekse dışişleri ve hükümet yetkilileri, dış ülkelerle konuşurken ülkenin sesini güçlendiren, sağlam demokratik prensiplere ve halk desteğine dayanmaktadırlar.
Bugün Türkiye, bölgedeki tüm ülkelerle diyalogu olan tek ülke konumundadır. Türkiye’nin bölgede kararlı ve yapıcı bir dış siyaset takip etmesi önemli hale gelmiştir.
Zira tarih bize doğru adımların atılması ve mevcut potansiyelin layıkıyla değerlendirilmesi halinde bölgemizde barış içinde büyük medeniyetlerin yükseldiğini, ancak yapılacak yanlışların bedelinin ise, tüm dünya için çok ağır olabildiğini göstermiştir.
Buna bağlı olarak dış politika konuları da daha karmaşık ve çetrefil bir nitelik kazanmıştır
Dış politika; bir ülkenin dış dünya ile siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri başta olmak üzere her çeşit ilişkilerinin yönetimi olarak da tarif edilebilir.
Türkiye’nin son yıllarda dış politikadaki mesaisi oldukça yoğun geçmektedir. Gerek komşu ülkeler gerekse küresel güçler ile devam eden ilişkilerde önceki dönemlere göre farklılıklar göze çarpmaktadır.
Yaşadığımız çağ, hızlı değişimlerin çağıdır.
Dünyamızda yaşanan bu değişimin ve gelişmelerin hızına ayak uydurarak gerekli adımları zamanında atabilmek, bugün karar vericilerin önündeki en önemli görevdir.
|