Sevgili okurlarım, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Âşık Veysel’in Hakk’a yürüyüşünün 50’nci yıl dönümü nedeniyle, 2023 yılında Aşık Veysel’i anacağını ilan etti.
Aşıklık geleneğinin büyük temsilcilerinden olan Veysel Şatıroğlu’nun ismi, UNESCO’nun Paris’te düzenlenen 41. Genel Konferansı’nda alınan kararla anma listesine eklendi ve 2023 yılı “Aşık Veysel Yılı” ilan edildi.
Aşık Veysel kimdir?
Âşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi.
Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Veysel’in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi.
Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.
Baba Ahmet Şatıroğlu’nun aldığı bağlamayla Veysel, önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı.
1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı.
Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri’nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı.
1970’li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel’in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Âşık Veysel’in çocuklarından öğretmen olan Bahri Şatıroğlu, babasının yaşamını gün gün deftere almış ve pek çok çalışmaya kaynak kişi olarak katılmıştır. Ayrıca babasının saz ve söz geleneğini sürdürmektedir.
Veysel’in şiirlerinde yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk iç içedir. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.
1973 yılında akciğer kanseri sonucunda öldü. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, UNESCO’nun 2023 yılını “Aşık Veysel’i Anma ve Kutlama Yılı” ilan etmesi dolayısıyla memleketi Sivas’ta yıl boyunca etkinlik düzenleneceği belirtti.
Toplantıda konuşan Vali Şimşek, Sivas’ın sahip olduğu birçok zenginliğin çeşitli alanlarda yapılacak tanıtım faaliyetleriyle geniş kitlelere ulaşacağını, sağlık, doğa, kültür, tarih ve daha birçok alanda tüm paydaşlarla birlikte turizmde büyük bir mesafe alınacağını vurguladı.
Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun vefatının 50. yılı nedeniyle 2023 yılının UNESCO tarafından Aşık Veysel yılı ilan edilmesinin Sivas için önemli olduğunu belirten Vali Şimşek, “Sene boyunca Aşık Veysel’in şiiri, nağmesi, inancı dile gelecek. Sivas’ın dünyaya hediye ettiği bu büyük değeri kendi toprağında hakkıyla anacağız.” İfadelerini aktardı.
Ölümünün 50. Yılında Aşık Veysel’i minnet ve şükranla anıyor, yazımı onun bir dörtlüğü ile noktalıyorum;
“Dost dost diye nicelerine sarıldım
Benim sadık yârim kara topraktır
Beyhude dolandım boşa yoruldum
Benim sadık yârim kara topraktır…”
|