Sevgili okurlarım, iyi bir insanın taşıması gereken temel özelliklerden birisi de saygılı ve ölçülü olmaktır.
Saygı insanın kendi kişiliği ile başkalarının kişiliğinin arasındaki sınırı bilip o sınırı aşmamasıdır. Kendi aleyhine dahi olsa, başkasının hakkına hukukuna özen göstermesidir.
İnsanın adam olmasında önemli bir aşama da ölçülü olmaktır. Uygun olanı, ölçüyü, doğruyu bilmek uygulayabilmek önemlidir. Ölçüsü, doğrusu, bilgisi kaçmış çok insanın bulunduğu toplumlarda, tekrar bunları tutturabilmek ise çok zordur.
Ancak saygının sınırının ne olduğu; kimlere, nereye kadar saygı gösterilmesi gerektiğini yeteri kadar bilemiyoruz.
Saygı ölçüleri kültürden kültüre farklılık gösterir. Bizim kültürümüzde yaşlılara saygı göstermek önemsenirken başka kültürlerde önemsenmeyebilir.
Yine bizim kültürümüzde yardımlaşmak, yardıma gereksinimi olanlara bağışta bulunmak çok önemlidir.
Fakat örneğin Japonya’da yaşayan bir insana yardım etmek, para vermek onun kişiliğine yapılmış bir hakaret ve saygısızlık olarak kabul edilebilir.
Saygı ölçütlerini bu kültürel farkları göz önüne alarak belirlemek gerekir.
Aynı kültürün içinde de, saygı ölçülerinde birtakım değişiklikler olabilir. Zaman içinde değer yargılarında değişmeler görülebilir. Örneğin itaat kültürü ve otoriteye gösterilen aşırı saygı kişinin özsaygısı aleyhine işlediği için bu konudaki ölçüleri yeniden düzenlemek ve insan olmak gerekir.
İnsan olmak; Kendinin ve içinde yaşadığı toplumun özgürlüğünü, bağımsızlığını sağlamak; sağlanmışsa titizlikle korumak demektir.
İnsan olmak; onurlu olmak, kendi onuru kadar başka insanların da onuruna saygı göstermektir.
İnsan olmak, görevine kendi inançlarını karıştırmamak, başka din, cinsiyet, dil ve ırktan olanlara saygı göstermek; laik olmak demektir.
İnsan olmak düşüncesi, vicdanı özgür kuşaklar yetiştirmek; bu kuşaklar içinde yer alabilmektir.
İnsana ve doğaya karşı sorumluluğunu bilmeyen; yaşama sevinci taşımayan kişi, doğayı, insanı, kendini yok etmekten çekinmez.
İnsana, doğaya, kendine karşı sorumluluk taşımak; yaşamayı sevmek; sevinçleri olduğu kadar acıyı da paylaşmaktır insan olmak.
Bir yabancı bilim adamı "Atatürk, sizin olduğu kadar bizimdir de" diyor.
İnsan olmak, "değer bilir" olmak, insanlık için yapılanları unutmamak demektir. Hele bu yapılanlar başta bizim için yapılmış ve bizi ilgilendiriyorsa.
Atatürk insan olmanın özelliklerini düşüncelerinde, eylemlerinde, tavırlarında göstermiştir. Ancak "insan olarak" Atatürkçü ve insanlığa layık bir kişi olabiliriz.
Anne ve babalarımız başta olmak üzere; yaşı bizden ileride olan, tanıdığımız olsun ya da olmasın bütün büyüklerimize karşı saygı göstermek dini, milli ve insani bir görevdir.
Günlük hayatımızda saygılı olmak son derece önemlidir. Amir memuruna, memur amirine, işçi işverenine, müşteri satıcısına, kişi dostuna saygılı olmazsa, böyle bir toplumda mutluluktan söz edilemez.
Mutlu bir toplum olabilmemiz için, saygılı birer insan olalım.
|