Sevgili okurlarım, Menemen’deki Kubilay olayı vahşetinin 78.yılı.
Kubilay Olayı, Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayıdır.
23 Aralık 1930’da ki Menemen ve Kubilay olayı, asla unutulmaması gereken bir vahşettir.
"Kubilay Olayı", Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biridir. Bu olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. Kubilay "devrim şehidi" olarak simgeleşti.
Menemen’de 23 Aralık 1930’da patlak veren Cumhuriyet karşıtı olayda, yedek subaylığını yapmakta olan öğretmen Kubilay, şeriat isteyenler tarafından öldürüldü.
Olayın ele başı, mehdi olduğunu iddia eden Giritli Derviş Mehmet adında Nakşibendi tarikatına bağlı biriydi. Derviş Mehmet, Menemen Belediye Meydanında, çevresine topladığı yaklaşık yüz kişiyle zikrederek şeriat ilan etmeye kalkıştı. Meydandaki kalabalığın bir bölümü çağrısına uymuş, bir bölümü ise seyirci kalmayı tercih etmişti..
Silahlı olan şeriat yanlısı asiler, bir müfrezenin başında, olaya müdahale eden yedek subay Asteğmen Kubilay’ı, hemen ardından da Hasan ve Şevki adındaki iki mahalle bekçisini öldürdüler.
Kubilay, yaralı olarak camii yanına gelince düştü. Yobazlar, Kubilay’ın kafasını keserek getirdikleri sancağın ucuna bağladılar ve yine bu vaziyette meydanlıkta tekbire başladılar.
Olay, arkadan yetişen askeri birlikler tarafından şiddetle bastırıldı. Bu arada elebaşı Derviş Mehmet de vurularak öldürüldü. Kaçanlar yakalandı, ilişkisi olanlar hakkında hemen kovuşturma başlatıldı. Sıkıyönetim mahkemesi, 105 sanığı yargıladı. 28 sanığa ölüm cezası verildi. Diğerleri de çeşitli cezalara çarptırıldı.
Bu şeriat yanlısı 28 sanık, Kubilay’ı şehit ettikleri meydan da, 3 Şubat 1931 tarihinde idam edildiler.
İşte bu vahşi irtica olayı, "Menemen Olayı - Kubilay Olayı" olarak tarihe geçti.
Türkiye’yi tarihin yobaz karanlıklarına geri götürmek isteyen tüm irticai hareketlerin, dinci ve dinsiz yobazların, geçmişte olduğu gibi bugünde var olduklarını ve gelecekte de var olmaya devam edeceklerini, Türk Milleti aklından çıkarmamalıdır.
Laik Cumhuriyetimize, Atatürk’ümüze, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, hurafelerden arındırılmış dinimize, kısaca bu cennet vatanımıza, bu güzel ülkemize sahip çıkmalıyız.
Esas adı Mustafa Fehmi olan Kubilay, Cumhuriyet’e, Atatürk İlke ve devrimlerine bağlı bir Türk genciydi. Devrimleri korumak uğruna, vatan sevgisi uğruna şehit olduğunda 24 yaşındaydı.
Bu vahşeti, sadece 'Menemen' değil, Türkiye o kanlı günü hiçbir zaman unutmayacaktır.
Gericilerin gösterdiği bu vahşet karşısında, Menemen’deki halktan bazılarının o zaman alkış tutmaları, bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadisedir.
Kubilay öğretmen sen rahat uyu mezarında. Şeriat isteyen o soysuzlar cezalarını buldular. Sendeki cesaret, tüm gençliğe tüm topluma örnek olsun.
Devrim şehidimiz Kubilay’a ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Onlar inandılar, dövüştüler ve öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz.
“Atam,
Bir zamanlar Kubilay’ı kestiler
Emir verdin kesenleri astılar
Sen uyudun asılanlar dirildi
Mustafa’m, Mustafa Kemal’im”
|