Sevgili okurlarım, gücünü milletten alan TBMM yaptıkları çalışmalarla ülkemize hizmette bulunan insanları desteklemeyi ve ödüllendirmeyi kendisine ilke edinmiş.
Bu amaç doğrultusunda 2006 yılından beri “TBMM Üstün Hizmet ödülü” verilmeye başlandı.
Bu yıl beşincisini gerçekleştireceği bu anlamlı ödül töreni ile Yüce Meclis, kazandıklarını millet ve memleket için harcayan kişi ve kurumlarla ülkemize eğitim, sağlık, kültür, sanat ve müzik alanında hizmet eden insanlarımıza “TBMM Üstün Hizmet ödülü” vererek teşekkür borcunu yerine getiriyor.
Bu ödül; Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine, ulusal ve uluslar arası düzeyde üstün hizmetlerde bulunanlara, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayanlara; halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunanlara verilmektedir.
Kilis milletvekili Hasan Kara'nın çok olumlu bir teklifi üzerine, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca'ya da sanat ve musiki dalında, yapmış olduğunuz başarılı çalışmalardan dolay, TBMM Başkanlığı'nca "TBMM Üstün Hizmet Ödülü" verilmesi uygun görülmüştür.
Ödül Töreni 15 Temmuz 2010 (bugün) Saat 11.00 de TBMM'nde gerçekleşecektir.
Dr. Alâeddin Yavaşça, sadece müziği değil “Mîsıkî aşkına ihanet etmeme”yi de meşk etmiştir hocalarından.
Bu davranış ve meşk silsilesi, bir koldan Dede Efendi’ye, bir koldan Kazasker Mustafa Efendi’ye, bir başka koldan da Enderunî Ali Bey’e uzandığı için, eski üslûp biçimlerine en yakın kaynaklardan biri olarak kabul edilen Yavaşça, mütevazı ve beyefendi tavrıyla da geçmişi yaşatan seçkin isimlerdendir.
Cumhuriyet döneminde doğmuş olmasına rağmen, Osmanlı'dan yetişmiş olan usta müzisyenlerden ve birikimlerinden feyiz almıştır.
Geleneksel mûsıkîye yakın yapısı, yer aldığı mûsıki ortamlarıyla, kişisel gayret ve yetenekleriyle desteklenmiş olup; bu usta işi sanatın günümüzdeki yetkin temsilcisi niteliğiyle sanat ortamımızda önemli bir yeri doldurmuştur.
Yavaşça ödünsüz sanat anlayışı ve tutturmuş olduğu düzenli üslup yorumculuğuna, bestekârlığına ve Türk Musıkisinin bilimsel bahislerine yaklaşımına yansımıştır.
Ayrıca hoca olarak uzun yıllardır TRT’de konservatuvarda verdiği hizmetler, kendisnden sonra gelen kuşaklara sunduğu yılların birikimi, saygıyla teslim edilmesi gereken hususlardır.
Yavaşaça ve eşi Ayten Hanımefendi halk tarafından çok sevilmiş, sayılmıştır. Kendilerini tanıma olanağını bulabilen gençler için bir fırsat, bir nimet olmuştur.
Bir anlamda müziği ayağa düşüren gazinolardan gelen; o günün koşullarındaki astronomik ücret teklifini; “Türk Müziğinin sarhoş masalarında meze yapılması rezilliğine ortak olamam” diyerek, maddi olarak en sıkıntılı günlerini yaşadığı bir anda reddedebilmesinin tek izahı “aşk” olabilirdi. O sadece müziği değil “aşka ihanet etmemeyi” de meşk etmiştir hocalarından.
Sayın Yavaşça’nın icracılığı yanında, 680 civarında besteleri vardır. Bestelerinin tamamı radyo repertuarlarında yer almış, plak ve kasetlere okunmuştur.
Devlet sanatçılığına giden başarılı bir hayatı olan Alâeddin YAVAŞÇA’nın Kilis’in yetiştirdiği önemli ve ender şahsiyetlerden biri olduğuna dikkat çeken, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Senatosu, "2010 yılının Alâeddin YAVAŞÇA yılı" olmasını kararlaştırarak yıl içerisinde konu ile ilgili kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılacağını ifade etti.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin almış olduğu bu karar ve TBMM’nin Yavaşça’ya vereceği “TBMM Üstün Hizmet Ödülü” yurt genelinde büyük memnuniyet yaratarak takdirle karşılandı.
Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’yı kutluyorum.