Sevgili okurlarım, yazıma Atatürk’ün Resim sanatıyla ilgili bir sözüyle başlamak istiyorum:
“İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Hâlbuki bizim milletimiz, hakikî özellikleriyle medenî ve ileri olmaya lâyıktır ve olacaktır.”
Evet, sanat hakkında Atatürk böyle diyor.
Günümüzde her resim yapana ve sergi açana ressam diyorlar.
Doğru mu acaba?
Peki, ressam kime denir?
Halkın beğenisine hitap edene mi?
Eğer halkın beğenisine kalırsa, anlaşılır resim yapana ressam denir.
Her hangi bir manzara resmi yapana,
Ressam kelimesi gelişi güzel kullanılıyor ve gerçek ressamların değeri düşüyor.
Bence ressam; kendine has üslubu ile resim alanında sanat eseri ortaya koyana denir.
Ressamın resim alanında teknik bilgisi, yeteneği, kendi tarzı ve hayal gücü olmalıdır.
Resim yapan herkes ressam, her yapılan resim de sanat eseri olmaz.
Resim sanatı, özlem, duygu ve düşüncelerin belli estetik kurallar çerçevesinde iki boyutlu bir düzlem üzerine yansıtılmasına dayanan bir sanat dalıdır.
Günümüzde, sanatı duyan insanlarla, sanatı anlayan insanlar çoktur; ama sanatı hem duyan, hem de anlayan insan pek azdır.
Bugünkü yazımda sizlere, sanatı hem duyan hem de anlayan iki güzel insanın resim sergisinden söz edeceğim.
Ressam İlknur Bakış ve ressam Ufuk Yılmaz…
Aydınoğulları’nın başkenti Birgi’de ki, tarihi Çakırağa Konağı’nda, Ressam İlknur Bakış ve Ressam Ufuk Yılmaz’ın, “Hepsi Bizim insanımız” isimli Resim Sergilerini izledim.
Ödemiş Müze Müdürlüğü’ne ait tarihi Çakırağa Konağı İzmir’den yola çıkan bu iki sanatçı dosta kapılarını açarak ev sahipliği yapmış.
Bir seneyi aşkın bir süre içerisinde İzmir’den başlayarak yollarına; Samsun ve Afyon’da devam eden ressam iki arkadaş, eserlerini halk ve sanatseverlerle paylaşmayı hedeflemişler.
Amaçlarının, memleketten insan manzaraları olduğunu belirterek, “Hepsi Bizim İnsanımız” sloganı ile fırçalarının ucuna alıp, birlik beraberliği, paylaşım duygusunu hatırlatmayı sağlamak olduğunu dile getiriyorlar.
Gezdikleri illerin tarihimizde anlam taşıyan yerler olduğunu anımsatan ressamlar İlknur Bakış ve Ufuk Yılmaz, bundan sonra ki duraklarında da buna özen göstereceklerini belirtiyorlar.
Resimlerini bu tarihi mekânda sergilemelerini şöyle anlattılar:
“İlk kez Ödemişli resim sanatçısı Mustafa Ali Kasap’ın Çakırağa Konağı’nda açtığı resim sergisi nedeniyle Birgi’ye geldik. Buranın tarihi, doğal yapısı insanlarının sıcaklığı bizleri büyüledi.
Ressam dostumuz Mustafa Ali Kasap, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Ödemiş Müze Müdürü Sevda Çetin ve Yıldız Kent Müzesi Müdürü Nihal Umutlu’nun destek ve dayanışmaları sayesinde, Birgi’ye İzmir’den birçok sanatçı dostlarımızın da katılımını sağlayarak Resim Sergimizi bu tarihi mekânda açtık”
Sergi görülmeye değer güzellikte. Bu sergiyi görmenizi tavsiye ederim.
Her iki ressamımızı da yürekten kutluyorum.
|