Sevgili okurlarım, Türkiye’deki yoğun trafik, arabayı kullansanız da, yolcu olsanız da ciddi bir stres faktörü. Trafiğin hem gürültüsü, hem de sıkışıklığı insanın göğsüne adeta çöküyor. Bazen nefes almayı dahi güçleştiriyor.
Doktorlar, büyük şehirlerin en büyük sorunlarından olan trafiğin tetiklediği stresle baş etmeyi öğrenmenizi öneriyorlar. Derin nefes almak ve hareketli bir müzik, bu konuda yardımcı olabilirmiş.
Türkiye’nin çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri de trafik ve kazalar. Türkiye'de her yıl trafik kazalarında yaklaşık 6-7 bin kişi hayatını kaybediyor, 140 bin kişi de yaralanıyor.
Türkiye, trafik kazalarında, ülkeler sıralamasında ilk beşte yer alıyor.
Trafik canavarları sayesinde, ölümcül trafik kazalarında ise; birinciyiz.
Bunun nedeni; trafik canavarlarının yanı sıra; ilkyardım hizmetlerinin bilinçsiz yapılması ve kaza yerine hâkim olan panik havası.
Trafik kazaların yüzde 95’i de sürücü adaylarının iyi eğitilmemesinden kaynaklanıyor.
Yolları kan gölüne çeviren trafik canavarları, varlıklarını önemli ölçüde sürücü kurslarına borçlu. Çünkü merkezi sınav sistemine geçilmesine rağmen parayı veren hiç sıkıntı çekmeden ehliyetini alıp trafiğe çıkıyor.
Sanki gözü sağlam trafik canavarları yetmiyormuş gibi, garip bir yönetmelik ile bir gözü görmeyen veya renk körü olanlar da sürücü belgesi alabilecekmiş.
Ne garip memleket bu Türkiye?
Olmadık işlerin olduğu, düzeltiyoruz zannederek, her gün bir şeyleri bozan bir anlayış, başımıza musallat olmuş gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin.
Bu uygulamayı da mı acaba Avrupa Birliği’nin değerli üyeleri istedi?
Çünkü bu saatten sonra başımıza gelebilecek her felaketten AB’yi sorumlu tutacağız ve bundan da son derece emin olacağız.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği bir toplantıda, Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında trafik kazalarının geldiğini söylemişti.
Söylenen doğru…
“Trafik kazalarındaki kayıpların; savaşların, terörün ve tabii afetlerin bıraktığı tahribat ve olumsuzluklardan daha fazla Türkiye’yi etkilediğini” söyleyen de, İçişleri Bakanıydı.
Bakanın bu sözü de doğruydu.
Tedbir olarak ta Bakan Aksu; “Denetimlerde, çağdaş ülkelerde uygulanan teknolojileri kullanarak güvenli bir ortam oluşturmalıyız” demişti.
Aradan tam dört yıl geçti. Bu güvenli ortam ne zaman oluşacak?
Türkiye'yi trafik kazaları açısından en güvensiz ülkeler kategorisine sokan ABD, İngiltere ve Avustralya, turistik amaçlı ziyaretler yapacak vatandaşlarını uyardı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı yayınladığı bir bildiride, Türkiye'de karayolunda seyahat ederken yol ve sürücülük standartları çok değişiklik gösterdiğinden, özellikle dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.
Türkiye'deki karayollarını kana bulayan trafik canavarları ise, yapılan tüm uyarılara rağmen kazalara davetiye çıkarmaya devam ediyor.
Gerektiği yerlerde sinyal kullanmamak, işaretlere boş vermek, aşırı hız ve hatalı sollama gibi trafik kurallarına bilerek uymama davranışlarını sergileyen, bu trafik canavarlarına kim dur diyecek?
|