Sevgili okurlarım, bugünkü yazımda sizlere Kilis’in yetiştirdi ünlü bir din adamından söz etmek istiyorum.
Ünlü din adamı Şeyh Mehmed Vakıf Tazebay’ı aramızdan ayıran ölüm, tarih sayfalarına 46. yılını da ekledi. Kilisliler ona “Şeyh Efendi” derlerdi.
Merhum Şeyh Efendiyi ölümünün 46. yılında rahmetle anıyoruz…
Şeyh Efendi, 1876 yılında Kilis’te dünyaya gelmiş…
Babası merhum Nakşi Şeyhi Abdullah Sermest Efendi, annesi ise Keçikzade Hacı Ömer Ağa’nın kızı Zahide Hanımdır.
Babası Abdullah Sermest Efendi, din ?limi, mutasavvıf, divan sahibi bir şeyh olup, 63 yıllık hayatı boyunca çeşitli ilimler tahsil etmiş ve çok sayıda öğrenciler yetiştirmiştir.
Babası vefat ettiğinde Şeyh Efendi 6 yaşında, ağabeyi Mustafa Vakıf Efendi 10 yaşında, kız kardeşi Şehnebat Hanım 8 yaşında, küçük kardeşi Süleyman Akif Efendi ise 4 yaşında idiler.
Babası şeyh Abdullah Sermest Efendi’nin vefatını müteakip halifelerinden Elbistanlı Şeyh Hacı Ahmet Hamdi Efendi şeyhinin çocuklarını eğitip yetiştirmek için Kilis’e gelmiştir. Tekke de kendisine ayrılmış odada yıllarca kalmış ve Abdullah Sermest Efendi’nin çocuklarının talim ve terbiyesiyle meşgul olmuştur.
Şeyh Efendi, nazari ve ameli şekilde tasavvuf tahsil ettikten sonra icra-i meşihat için Hocası Şeyh Ahmet Hamdi Efendi’den 1912 yılında 36 yaşında icazet almıştır.
Şeyh Efendi, bir taraftan tasavvuf tahsil ederken, bir taraftan da Fıkıh derslerine devam etmiş ve öğrencilik hayatı 12 yıl sürmüştür.
Şeyh Efendi, Ahmet Hamdi Efendi’den icazetini aldıktan sonra Tekke’de öğrenci yetiştirmeye başlamıştır. Öğrencilerinden başlıcaları; Av. Kadri Timurtaş, Müftü Hacı Abdullah Çolakoğlu, Hafız Hacı Mahmut Öğütçü, Hacı Ömer Efendi, Kaymakam Hayrettin Gündeniz, Dr. Faruk Kadri Timurtaş ile İran, Irak, Suriye ve Afganistan’dan birçok öğrencileri olmuştur.
Öğrencilerine; Arapça, sarf, kıraat, aruz, Fars Dili ve Edebiyatı, Arap tarihi ve Edebiyatı, Osmanlı Tarihi ve Edebiyatı derslerini okutmuştur.
Şeyh Efendi, “Eskiyi yeniye bağlayan adeta bir köprü idi”
Dünya Dinler Tarihi Profesörü Bayan Ann Mary Schimmel kendisini sık sık ziyaret eder ve Hafız Şirazi’nin eserlerini birlikte okurlardı.
Şeyh Efendi, Atatürk’ü, Mareşal Fevzi Çakmak’ı, Kazık Karabekir Paşa’yı, Milli mücadeleye katılan bütün komutanları takdir eder çok sever ve sayardı.
“Memlekete hizmet edenleri sevmek ve saymak gereklidir. Ulül emr’e itaat lazımdır” derdi.
İleri görüşlü ve uygar bir kişiliğe sahipti.
Şapka devriminde Kilis’te ilk olarak kendisi şapka giyerek herkese örnek olmuş ve vefatına kadar da şapkayı başından çıkarmamıştır.
Şeyh Efendi’nin musikiye karşı da derin bir ilgisi ve sevgisi vardı.
En çok Nihavent ve Saba makamlarını severdi.
Mustafa Kemal, 28 Ekim 1918’de Halep dönüşü Kilis’e geldiğinde Tekke’yi de ziyaret etmiş ve “Burada ileri görüş h?kimdir” demiştir.
Şeyh Efendi, geçimini tarımla temin etmiş ve bütün zamanını öğrenci yetiştirmekle ve yüzlerce kitabı okumakla geçirmiştir.
Merhum Şeyh Efendi 4 Mayıs 1965 Salı günü vefat ettiğinde cemaat camiye sığmadığı için cenaze namazı harman yerinde kılınmıştı.
O tarihte Kilis lisesinde öğrenciydim, cenaze namazını kılmak bana da nasip oldu.
Cenaze namazını öğrencilerinden Müftü Hacı Abdullah Çolakoğlu kıldırmıştı.
Kilis’in yetiştirdiği ünlü din adamı Şeyh Mahmed Vakıf Tazebay’ı ölümünün 46. yılında rahmet ve hürmetle anıyoruz.
Mekanı Cennet olsun…
Not: Şeyh Mehmed Vakıf Tazebay (Şeyh Efendi)’nin hayatı ile ilgili daha geniş bilgiyi www.efecehaber.com veya www.kilisyardimlasmadernegi.com da bulabilirsiniz.
|