Samsun Haber Gazetesi Köşe Yazarı ve şair Ersin Erge'nin, Bafra'daki bir kitapçıda, şiir kitaplarına bakarken " Tut ki, Seni Sevmek Yaşamaksa " adlı şiir kitabı dikkatimi çekti. Kitabı satın aldım.
.
Barış Gazetesi'nin 16 nolu bir kitabı bu. Zaten Ersin Erge' yi Samsun Basını'ndan, gıyabında tanıyordum fakat bu güne dek bir türlübizzat görüşüp tanımak kısmet olmadı. İnşallah yakın bir zamanda o da olur. Şiir kitabını Bafra'daki bir kitapçıda görünce tereddütsüz satın aldım çünkü köşe yazılarını okuduğum değerli bir şair ve yazarımız kendisi. İlk söylemek istediğim, Ersin Erge'nin "Tut ki "adlı şiir kitabını, mavi renk ağırlıklı vefon resimleriyle uyumlu bir görünümde buldum. Yâni kitabın içine bakmadan, şiirlerini daha okumadan ilk intibam, kitap dış baskısının çok güzel ve dikkat çekici olduğu şeklindeydi.
.
Kitabın arka kapağında ise,A. Arif, Ş. Sağlık, S. Nezir, E. Üstüntaş, C. Cermen, M. Narlı, K. Sönmez ve M. Ceylan gibi sanat ve edebiyatta usta isimlerin " Tut ki " adlı şiir kitabıyla ilgili yorumları yer alıyor ki hepsi de yapıcı ve özlü yorumlar. Vardiya ( 2006), Tut ki ( 2007 ), Temelimiz Kültürdür ( 1996 ), Herhangi Bir Gece Yarısı ( Tiyatro ), Samsun Göründü Paşa'm ( 1999 ) ve Türk Tiyatro Tarihi ( 1997 ) adlı kitapları yayınlanan şairve yazar Ersin Erge'nin " Şairden Okuyucuya Önemli Not " başlıklı yazısında "İnsanın insana yararı, katkısı ne ise şiirinki de odur diyorum " sözüyle, bu tek cümlede binlerce özlü anlamlar olduğunu görüyoruz. " Sağolasın şiir, iyi ki varsın " diyor Erge. Ben de sn.Erge'ye diyorum ki: " Sağolasın değerli şair. İyi ki varsın " diyorum gururla ve onurla. İşte kitaptan bir kaç şiir örneği:
tut ki
sisli bir sabahta
gözlerine çakılıp kalmışım,
o anda
tutulmuşum sana
aşık olma istersen
yüreğin varsa...
***
tut ki
altın dişlerinle gülüyorsun
volkan olmuşyüreğime
merhem olmuyorsun
insan eti yemem ki ben...
***
tut ki
yaşlanmışsın
ellerin buruş buruş
simsiyah sacların kül gibi
seni seviyorum bil
elimde baston sana geliyorum...
127 sayfalık kitapta tüm şiirler özenle seçilmiş. Her bir şiir okuyanı alıp bir yerlere götürüyor. Şiirin hazzına, şairin hasına şahit oluyoruz her bir mısrasında şiirlerin.
Kitabın 119.sayfasında " İçimizden Biri " başlığıyla Ersin Erge'nin Polonya'da Akademik Literatüre geçen Samsunlu sanatçı ile bir söyleşisine rastlıyoruz.
.
Doğuşundan bu güne dek şiir ve sanatta hak ettiği mesafeleri okuyoruz. Kısacası, Erge'nin şiirleri, belirli bir sanat, edebiyat ekolünün güçlü sesi ve gönül gözü olmayı haketmiş bence. Erge'ye şiir ve sanat adına yaptığı ve yapacağı kültür hizmetleri için teşekkür ve tebrik ediyorum.
|