Sevgili okurlarım, Türkoloji dünyasının tanınmış ve önde gelen isimlerinden biri olan, Türkoloji âlimi Kilisli Muallim Rif’at Bilge'yi, 22 Şubat Pazar günü ölümünü 56. yıldönümünde Ankara’da Kilis Yardımlaşma Derneğinde andık. Bir gün önce de YOYAV’da “Kilisli Muallim Rif’at Bilge” konulu bir panel düzenlendi.
Milli Eğitim eski Bakanı Hasan Celal Güzel’in yönettiği panelin açış konuşmasını YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş yaptı. Onu Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel’in konuşması izledi.
Temel konuşmasında; “Kilisli Muallim Rif’at Bilge’nin Türklük bilimine kazandırdığı eserlerle ülkemizde Türklük bilimi çalışmaları büyük mesafe almıştır” dedi.
Panel başlamadan önce, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci’de bir konuşma yaparak, Kilisli Muallim Rif’at’ın Türklük bilimi Türkoloji araştırmalarında yeri doldurulamaz bir değere sahip olduğunu vurguladı.
Paneli yöneten Hasan Celal Güzel de, paneli açış konuşmasında; Kilis’in yetiştirdiği büyük insan, değerli araştırmacı ve edebiyatçı Muallim Rif’at Bilge’yi ölümümün 56. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz diyerek paneli başlattı.
Panelde ilk konuşmacı bendim. Konuşmamda; Türk kültürünün ve edebiyatının en değerli eserleri üzerinde, yarım asırdan fazla çalışarak hizmet eden ve Türklük bilimine kazandırdığı eserlerle, Türk kültürünün zenginliğini ortaya koyan Kilisli Muallim Rif’at’ın hayatı ve şiirlerinden örnekler sundum.
Bugün gazetemizin 2. sayfasında bu bilim adamımızın hayatı hakkında bilgi sunduk sizlere…
İkinci panelist Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rif’at Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adil Kılıç’ta, “Muallim Rif’at ve eserleri” konulu bir bildiri sundu. Kılıç konuşmasında; Kilisli Muallim Rif’at’ın birçok Arap ve İran klasiklerini Türkçeye çevirdiğini, Türk Dil Kurumu Tarafından hazırlanan Tarama Sözlüğü için 82 kitap tarayarak arkaik Türkçe kelimeleri fişlediğini belirtti.
Bugün tek nüshası İstanbul’daki Milli Kütüphanede olan Divan-ı Lügati’t-Türk Tercümesi hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi:
“Rif’at bir kuyumcu titizliği ile çalışarak Divan-ı Lügati’t-Türk’ün dağınık sayfalarını toplamış, açıklamalar ekleyerek basıma hazır hale getirmiştir. İttihat Terakkinin desteğiyle, savaş yıllarının yokluğu içinde Divan-ı Lügati’t-Türk üç cilt halinde basılmış ve Türkoloji dünyasında neredeyse bomba tesiri yaratmıştır” dedi ve dekanı bulunduğu “Muallim Rif’at Eğitim Fakültesi” hakkında da bilgiler sundu.
Son panelist YÖK eski başkan vekili Prof. Dr. M. Uygur Tazebay’da, konuşmasında;
“Kilisli Muallim Rif’at Bilge’nin Türklük bilimine kazandırdığı eserlerle ülkemizde Türklük bilimi çalışmalarının mesafe aldığını, Onun anıt niteliğindeki eserleri yayımlayarak, Türk dilinin ve Türk kültürünün zenginliğinin ortaya konulmasında büyük katkıları olduğunu ve Türkçülük düşüncesinin gelişmesine de yardımcı olduğunu” belirtti.
Sevgili okurlarım, Ülkemizde Türkçülük düşüncesinin gelişmesine yardımcı olan, bu dil bilginini, genç kuşaklara tanıtıp kültürümüze kazandırabilirsek bahtiyar olacağım.
Her zaman sade bir Türkçeyi savunarak, dilimizin yabancı kelimelerden arınmasını istemiş olan, Türkoloji dünyasının bu ünlü bilgini Kilisli Muallim Rif’at, Bilge’yi ölümünün 56. yıldönümünde, bir panelin ardından bir kere daha saygı ve rahmetle anıyorum.
|