Sevgili okurlarım, son günlerde Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılıp açılmayacağı konusundaki tartışmalar Türk kamuoyunun gündeminde…
Türkiye-Ermenistan sınırının açılacağı yönündeki dış basında yer alan bazı haberlerin de, Azerbaycan kamuoyunda olumsuz etki yaratması nedeniyle,Azerbaycanlı kadın parlamenterlerden oluşan bir heyet, Türkiye’ye gelerekAzerbaycan halkının taşıdığı kaygıları dile getirdiler.
Azeri Parlamenter Genire Paşayeva, Karabağ'dan getirilen toprağı "Bu toprağı, her zaman odanızda olması için bir şehit annesi gönderdi" diyerek Türk yetkililere sundu.
Azerbaycan 1991’de bağımsızlığını ilan ettiği zaman, Azerbaycan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olmuştur.
O günden sonra Azerbaycan ile ilişkilerin hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak ölçüde gelişerek devam etmiştir.
Her iki ülke halkının refah ve mutluluğu için, Türkiye ile Azerbaycan sadece iyi günde değil, kötü günde de birbirlerine destek olmuştur.
1994 yılına kadar süren Azerbaycan-Ermenistan savaşı sonrası Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’dan 40 bin, Azerbaycan’ın diğer yedi vilayetinden 700 bin kişi yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmıştır.
Böylece, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden Ermenistan yüzünden, Azerbaycan nüfusunun yüzde 13’ü kendi ülkesinde göçmen durumuna düşmüştür.
Bu bağlamda Türkiye, Ermenistan sınır kapılarını Nisan 1993’te, hava sahasını da 1994’te kapatmıştır.
Ermenistan, savaş sonrası işgal ettiği Dağlık Karabağ’dan çekilmedikçe, Türkiye Yukarı Karabağ konusundaki politikasını değiştirmemeli, Ermenistan ile yapılan görüşmelerde Azerbaycan aleyhine oluşacak hiçbir çözüme evet dememeli ve 1993’te kapattığı sınır kapılarını açmamalıdır.
Türk halkı, Yukarı Karabağ konusunda Azerbaycan halkının hassasiyetlerini paylaşmaktadır.
Bu nedenle, Yukarı Karabağ konusunun toprak bütünlüğü çerçevesinde kalıcı ve barışçı bir çözüme kavuşması için Türkiye elinden gelen gayreti göstermelidir.
Türk kamuoyu şu hususları merak etmektedir:
Türkiye - Ermenistan sınır kapısı açıldığı takdirde, Ermenistan işgal ettiği topraklardan çekilecek mi?
Ermenistan, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Ermenilere “soykırım” uygulandığı iddiasından vazgeçecek mi?
Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılması için Türkiye’ye baskı uygulayan Avrupa Birliği ve ABD, eğer kapı açılırsa, Türkiye’nin menfaatlerine uygun neler yapacaklar?
Türk kamuoyu bu soruların yanıtları merak etmektedir…
Azerbaycan halkı ise, bu konuda kendilerinin yalnız bırakılacağı endişesini taşımaktadırlar.
Kapıların açılacağına ilişkin haberler, Azerbaycan’da hem kamu, hem medya, hem de siyasiler tarafından tepki ile karşılanmaktadır.
Ermenistan, savaş sonrası işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmeden, sınır kapılarının açılması, Azerbaycan’la olan ilişkilerimize gölge düşürebilir…
Dış baskılara boyun eğerek sınırın açılması, bugüne kadar izlenen politikanın da terk edilmesi anlamına gelir…
Türkiye’nin politikası değişmemelidir…
Azerbaycanlı kardeşlerimizi üzecek bir adım atılmamalı ve Ermenistan sınır kapısı açılmamalıdır.
Hükümet bu konuda, Türk ve Azerbaycan kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama yapmalıdır.
|