Hıdrellez'in dini bir yönü mevcut literatürde ve ben Hıdrellez'in açılımını, anlam ve önemini yazının hemen altında edindiğim ve araştırdığım bir kaynaktan sizlerle paylaşacağım.
Dini yönünü de bu açılmında okuyacaksınız ancak ben Hıdrellez'in size halk arasındaki geleneksel anlamve önemi hakkındaki düşüncelerimi yazıp paylaşacağım.
Hıdrellez her şeyden önce bir sevgi tezahürüdür. Öyle bir sevgiki dalga dalga yayılan insanlığın birlik ve beraberliğini teyit ettiği,birbirlerini hiç tanımadıkları halde aynı duygu ve düşünceyle kenetlendiği güzide bir gündür Hıdrellez.
Piknik alanlarında çoluk, çocuk, genç ve yaşlı demeden türlü çeşitte yiyeceklerle elleri, kolları dop-dolu insanların aynı sofada gönül zinciri, halkası yapıp, aynı kaptan kardeşce, dostca, yedikleri ve içtikleri yemekler, içeceklerdir.
Ne güzel bir tablodur bu öyle. İnsanlar bir arada, tek nefes, tek adres bir araya gelmişler ve dayanışamnın, kaynaşmanın,birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini sunma yarışına girişmişler. Buna sadece hayran olur insan ve yürekten alkışlar.
Zaten savaşlarla, haksızlıklarla, açlıkla ve ekonomik çıkmazlarla iyice bunalmış Dünya ve Dünyalılar da ancak böyle bir stres atma imkanına sahip olmuşlardır.
Çocuklar ip atlar, koşup oynarken, top kovalarken büyükler de endi aralarında eğlenip sohbeti koyulaştırlar.
Sabah başlayan Hıdrellez Kutlamaları bu şekilde akaşma doğru adeta zirve kalabalığa doğru tavan yapar. Yemyeşil alanlarda piknik yapmanın zevk ve sırrına erişir insanlar kardeşce.
Bir kez daha böyle güzel ve anlamlı bir günde, insan olmanın. arkadaşlığın, kardeşliğin ve gönüldaşlığın doyasıya keyfini çıkartır halk.
Tüm okur ve halkımızın Hıdrellez'ini sevgi ve saygıyla kutlarım.
Not: Kültür ve Sanat Derneğimiz Küsader tarafından 6 Mayıs Salı günü, hava güzel olursa Çamlık Mesire alanında hava yağışlı olursa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü karşısındaki dernekbinamızda Hıdrellez kutlanacaktır.
İşte Hıdrellez'in açılımı şöyle:
HIDIRELLEZ: Yıl, Hızır ve Kasım olarak ikiye ayrılır. Mayıs ayının altısında Hızır ile yaz başlar. 186 gün sürer. Kasım ayının 8'ine kadar devâm eder ve bundan sonra kış başlar. 179 gün (Şubat'ın 29 çektiği artık yıllarda 180 gün) sürer.
Hıdırellez denmesinin sebebi; Mûsâ aleyhisselâmın ümmetinden bir velî veya peygamber olduğu bildirilen ve Kur'ân-ı kerîmde Kehf sûresi 65. âyet-i kerîmesinde: "Kullarımdan biri"ismi ile geçen Hızır'ın (Hıdır) kurak bir yerde oturması ile o yerin yeşerip dalgalanmaya başladığı, hadîs-i şerîfte (Peygamber efendimizin haber vermesiyle) bildirilmiştir.
Bu sebeple yaz başlangıcında ortalığın yeşermeğe başladığı güne yeşil mânâsına gelen Hıdır günü, yine bu günde Hıdır ile İlyâs'ın buluştukları rivâyeti sebebiyle de Hıdırellez (Hıdır+İlyâs) denilmiştir.
(Yeni Rehber Ansiklopedisi)
|