“Rum liderler, gün gele yaptıklarıdan pişman olacaklardır. Kıbrıs’ı bir tedhiş yuvası, casus merkezi, uluslararası beyaz kadın ve beyaz zehir ticareti için geçiş yeri haline getirmişlerdir.
Bu Bizans oyunu ergeç ayaklarına dolanacak ve tüm dünyayı devamlı surette kandırma teşebbüslerinin çalkantısında boğulacaktır. Enosis uğruna tevessül edilen oyunlara son verilmelidir.” 1979
Dr. Fazıl KÜÇÜK
Geçtiğimiz günlerde, Karatekin Üniversitesi “Geleceği İnşa Et Topluluğu”nun yaptığı bazı çalışmalarından sizlere söz etmiştik. Yaptıkları çalışmalarının öyle küçümsenecek düzeyde olmadığını kaydetmek istiyoruz. Diğer üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin de farklı isimlerle bir araya gelerek çalışmalar yaptıkları biliniyor. Adı geçen üniversitedeki ayrıcalık hem kendilerini hem de ülkenin geleceğinin tartışıyor olmalarıdır. Mezuniyet sonrasında bazılarının Çankırı’da bir süre daha kalarak çalışmalarının sonucunu almak istiyor olmalarını ise her türlü takdirin üstünde görüyoruz.
Ulusal Gençlik Platformu’na üye olan topluluğun bazı çalışmalarını satır başı olarak sizlerle paylaşmak gerektiğine inanıyoruz. Proje Yazma Eğitimlerinin yanı sıra Müzakere ve Arabuluculuk Eğitimleri yaptıkları çalışmalar, yalnızca bir kaç tanesidir. Yaptıkları bu çalışmalardan ders veya derslerin çıkartılması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Günümüzde yetişen kuşaklarla birlikte nerede ise bütün toplum olarak hepimizin müzakere ve arabuluculuk eğitimleri almamız gerektiğini düşünüyoruz.
Çankırı il olarak iki arada bir derede kalmış olmanın sıkıntılarını yaşıyor. Ankara’ya iki saatlik mesafede olan il, bu nedenle sürekli olarak göç vermeye adaydır. Bunu önlemenin bir yolunun turizme gerekli yatırımların yapılmasıdır. Bu hususu fazladan abartmamış olduğumuzu düşünüyoruz. Zamanın henüz geçmediğini de belirtmek istiyoruz. İlde bulunan kaya tuzu madeninin bile turizmin lokomotifi olacağını vurgulamak durumundayız.
Çankırı il Gençlik Merkezi müdürü olan güzel insan Sadık Ak ile kaya tuzu alanlarının bir bölümünü gezme fırsatımız oldu. Büyük galerilerden oluşan alanda hava sıcaklığının sürekli olarak 16 derecede olması pek çok kültürel etkinliğin yapılmasına olanak sağlayacaktır. Galerilerdeki hava sıcaklığının yıl boyunca sabit olmasının astım hastalarına iyi geldiği, tıp dünyası tarafından dillendiriliyor. Bunun da sağlık turizmine katkısının büyük olacağını düşünüyoruz. Nevşehir Kaymaklı da bulunan yeraltı şehirleri gibi uygulamaların bu bölgede de yapılabileceğinin ısrarla altını çiziyoruz. Bazı galerilerde İstanbul Üniversitesinden gelen öğrencilerin ürettikleri sanat eserleri sergileniyor. Fazla abartmadan küçük bir tanıtımla bunlar gerçekleştirilebilir.
Buna karşın galerilerden çıkarılan kaya tuzunun kamyonlarla taşınmasına öncelik ve ivedilikle son verilmelidir. Eksozlardan çıkan gazlar tuz kristallerini adeta siyaha boyamış durumdadır. Tuzun güzel beyazlığından eser kalmamıştır. 40 civarındaki ailenin kaya tuzundan hediyelik eşya ürettiklerini de kaydetmek istiyoruz. Buna karşın kaya tuzu madeninin bulunduğu alana giden yolun bir an önce asfaltlanması gerekmektedir. Sonrasında ise Çankırı’nın göç veren il olmaktan kısa sürede çıkarak göç alan duruma gelebileceğini düşünüyoruz. Karatekin Üniversitesinin öğrenime başlaması sonrasında merkez nüfusun 5 bin civarında arttığı konuşuluyor.
Çankırı ve çevresinde Hititlerden günümüze dek yaklaşık olarak beş bin yıldır kesintisiz yaşamın sürdüğü de biliniyor. İnsanlarla hayvanların en önemli gereksinim maddesi olan tuz aynı zamanda kenti stratejik bir konuma da getirmiştir. Bu nedenle özellikle orta çağ dönemlerinde tuz yüzünden savaşların çıktığına tarih tanıklık etmektedir. Günümüzde tuz savaşlarının çıkma olasılığının oldukça zayıf bir olgu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü şimdilerde tuz özelinde olduğu gibi stratejik kabul edilen madenler, özelleştirmelerle savaş yapmaya gerek kalmadan ele geçiriliyor.
Bu güne değin iç turizmde yeterli katkıyı alamayan il’e Cumhuriyetin kuruluş yıllarında tenezzih treni ile Ankara’dan Çankırı’ya günü birlik geliş gidişlerin yapıldığı belirtiliyor. Ankara’dan gelen konukların bazı yiyecek gereksinimlerini Çankırı’dan karşıladıkları anlatılıyor. Bu olayın gerçekleşmesini iç turizm hareketinin başlangıcı olarak da almak olasıdır. Çok yönlü çalışmalarını paylaştığımız Çankırı Valiliği Tuz Çalışma Grubu üyesi güzel insan olan Ethem Yenigürbüz’e ve Sadık Ak’a teşekkür etmeyi yerine getirilmesi gereken bir görev olduğunu düşünüyorum.
Büyük kentlerdeki yaşamın her geçen gün zorlaştığı günümüzde Çankırı ili özelinde elde var olan malzemenin düzgün kullanılması gerekiyor mu ne...
SEVGİ ile kalınız...
15 Ağustos 2014 - Ankara -
|