Genç kızlığım sıralarında Sultanahmetteki Çifte Saraylar ile Dolmabahçe’deki Küçük Çiftlik Gazinolarının matine programlarını Ablamla hiç kaçırmaz, devamlı solistleri takip ederdik.
Yıllar geçti… Dr.Yavaşca ile evlendikten sonra sahnelerde hayranlıkla dinlediğim, hemen hemen her Pazar günleri Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Perihan Altındağ Sözeri, Zehra Bilir, Hamiyet Yüceses, Necmi Rıza Ahıskan, ve tiyatrolardan tanıdığım Bedia Muavit ile Vasfi Rıza Zobu kıymetli solistlerin her biriyle sıkı dostluklar kurmuştum.
Müzeyyen Hanımla dostluğumuzun ayrı bir önemi vardı. Beni çok sever, sıkıntılarını hep bana anlatırdı. “Aytenciğim bunları senin bilmeni istiyorum. İçimizde en genç sensin. Birgün bunları anlatırsın” derdi. Ama ben sırlarını saklayacağım.
Müzeyyen hanım Bodrum’a yerleştikten sonra Bodrum da geçirdiğimiz tatillerimizde buluşurduk. Bodrum’un içine yakın yeni yerleştiği iki katlı evine bizi davet ettiğinde evini gezdirmiş, giriş kapıları ayrı olan iki katlı evin üst katında kızı Feraye’nin oturduğunu anlatmıştı. Feraye Hanım o sıralarda tekne hizmeti veriyordu galiba yanlış hatırlamıyorsam.
Bir ziyaretimiz esnasında söz müzikten açıldığında bana “çok kayıt var ama onları CD ye çeviremiyoruz” dedi. Ben de “isterseniz biz onları CD yaptırırız” dedim. Ve bize 5’i taş plak olan çoğu radyodaki emisyonlarından eserlerin kayıtlı olduğu 25 adet o kıymetli kasetlerini CD yapmamız için emanet etmişti. İstanbul’a döndüğümüzde ilk işimiz o kasetleri CD yapılmak üzere bizim manevi oğlumuz Sinan Sipahi’ye verdik. Sinan’ın uzun ve titiz çalışması sonrasında, kasetlerdeki kayıtları, kasetteki yapışmalardan kurtarılarak sağlıklı bir şekilde CD ortamına geçirildi. Bir sene sonra hastalanmış. Bodrum/Gündoğan’da oturan eski gelini Gülay’ın evinde Müzeyyen Hanım’ı ziyarete gittik. Maalesef yürüyemiyordu. Bizi görünce hem sevindi, hem hüzünlendi. Ama bize verdiği 25 kaseti kendisine; düzenleme, kayıt ve temizleme işlemi yapılarak 25 CD ve tek DVD içinde 450 eser olarak hazırlanmış bir şekilde verince çok sevindi. O gün yanında oğlu Ömer de vardı.
Bu CD ve DVD çalışmasını yapan Sinan oğlumuz ile kendisini telefonla görüştürdük. Sinan’a teşekkür etti; mutluluğunu gördük. İç huzuru ile yanından ayrıldık. Ne yazık ki daha sonraları piyasaya çıkarılan bu çalışmalardan meydana gelen CD yapıldığı halde, en ufak bir hatırlamaları olmadı.
Bu arada yeri gelmişken Müzeyyen hanımla Yavaşca’nın birlikte seslendirdikleri iki Sâdeddin Kaynak filminden bahsetmek isterim:
1950-1951 yılları arasında Sadettin Kaynak film için bestelediği eserleri, Tahir ile Zühre ve Arzu ile Kamber filmlerinde oynayan baş aktör ve baş aktristin okuyacakları şarkıları Müzeyyen Senar ile Yavaşca seslendirmişler. Bazı yerlerde ikisi birlikte okumuşlar. Nişantaşı’nda büyük depo gibi bir yerde çalışmalar yapılmış. Sadettin Kaynak bu müzik çalışmaları sırasında öğle yemeği için tahin helvası, kaşar peyniri ve taze ekmek ikramında bulunurmuş.
Okudukları eserler ise şöyle:
“Tahir ile Zühre” filminde:
Yüzün güllerden ince……. Hicazkâr ……… M.Senar & A.Yavaşca birlikte okumuşlar
Ümit yolu serap mı…………… Bayâti ……… M. Senar okumuş
Olsada hoş kokulu…………….Mahur ....…… A. Yavaşca okumuş
Zührem nerdesin………………M.Kürdi ……… A. Yavaşca okumuş
Nedir suçum Yüce Tanrım……Nihavend ……… M. Senar okumuş
Nedir suçum Yüce Tanrım……Nihavend ……… M. Senar okumuş
Ayrılık yaman kelime………….Segâh ……… M. Senar okumuş
Yalnız seninim diyen…………..A.Kürdi ……… M. Senar okumuş
“Arzu ile Kamber filminde:
Gonca idik gül olduk………….Bayâtiaraban ……… M.Senar & A.Yavaşca birlikte okumuşlar
Günlerce durmadan ………....Hicazkâr ……… M. Senar okumuş
Kalbim kanıyor durmadan…...Hicazkâr …….. A. Yavaşca okumuş
Ben seni ellere verdim vereli Hüseyni-Kürdi(H.zemzeme) M. Senar okumuş
Ne feryad edersin ………… Hicaz ……… M. Senar okumuş
Ben ağlarım eller güler……… Hicaz ……… A.Yavaşca okumuş
Aşkın beni durmaz yakar…… Hüzzam(Segâh)…… A. Yavaşca okumuş
Ey bağ-ban senden…………. Gülizâr ……. A.Yavaşca okumuş
Aşk yoluna can veren………. M.Senar & A.Yavaşca birlikte okumuşlar
İki filmin DVD’sinden, arşiv çalışmalarımızı yapan evladımız Sinan Sipahi tarafından eserlerin ses kayıtları yapılıp arşivimize (Arşiv CD No. 85) kazandırılmıştır. Bu çalışma Doğan Dikmen tarafından CRR Konser Salonu’nda 24.02.2009 tarihinde Yavaşca ile katıldığımız Film Şarkıları-1 adı altında ilk defa yapılan değişik bir sunumla (hem barkovizyonda film gösterimi hem de canlı performans olarak) konserde değerlendirilmiştir.
Daha sonraları Bodrum’a her gidişimizde kendisini ziyaret etmek istedikse de maalesef görüştürmediler.. Ki buna çok yanarım. En son torunu Murat ile konuştuğumda “Ayten abla gitmeyin Yavaşca üzülmesin” demişti.
08 Şubat Pazar günü sabah 07 de kendisini Allahın Rahmetine yolcu ettik.
Güle güle Müzeyyen abla seninle paylaştıklarımız aramızda kalacak merak etme……..
|