Bu günkü Şarkı hikâyemizin güfte yazarı aile dostumuz Tümay Başer Üçok’a ait. Kendisi üç çocuk annesi, anlayışlı bir eş, bunların yanında sergiler açan başarılı ressam ve yazar, bunlar yetmemiş gibi bir de şiirler yazıyor Yavaşca’ya verdiği birçok güzel şiirleri bestelendi.
İşte şimdi onlardan biri olan “Sen her zaman penceremde çiçek olur açardın” mısra ile yazdığı güfteyi Yavaşca Nihavend Makamında Yürük Aksak usulünde 30 Haziran 2002 de Bodrumda bestelemiş Tümay Hanım, Hanımeli için yazdığı şiirin hikâyesini nasıl anlatıyor.
Şiirin yazıldığı yer; Bodrum’daki Evimizin bahçesine ellerimle diktiğim hanımeli, dört beş yıl çok güzel çiçekler açtı ve güzelim kokusuyla yaz akşamlarına, anlaşılması zor tatlar kattı.
Daha sonra birden bire küsmüşcesine çiçek açmayı kesti. Bu durum tam üç yıl sürdü. Oysaki yerini
sevmişti. Çok güzel bakılıyordu, her şeyi tamamdı. Çok sevdiğim bol çiçekli, güzel kokulu bitkimin küsmesine üzüldüm ve onun için sitemkar bir şiir yazdım.
“Sen her sabah penceremde çiçek olur açardın seni sevdim serseri özlemedin mi beni” diye başlayan bu şiiri zaman zaman hanımeline onunla konuşarak okuyordum. Fakat çiçeğimde hiç bir gelişme yoktu.
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Hocamız herkes bilir ki bir doğa tutkunudur.
Doğadaki yeşilin her tonuna hayrandır. Karıncadan kediye canlılarla inanılmaz bir iletişim içindedir.Dogayla özdeşleşmiştir.
Bahçemizde dolaşırken bana -Tümay ,her şey çok yerinde de hanımeli niye çiçek açmamış? diye sorunca, hanımelinin durumunu anlattım ve onun için yazdığım şiiri okudum. Hocamız gülümsedi, şiiri yazda bana ver bakalım dedi.
Hocamıza yazıp verdiğim bu sade şiirden, kısa bir süre sonra bu güzelim şarkı bestelendi.
Üstelik Hocamız lütfedip sesinden kayıt almamıza müsaade etti.
Baharda elimde kayıtla hanımelinin yanına gittim
- Eğer bu şarkıyı dinledikten sonra da çiçek açmazsan ben sana küseceğim! Diyerek hocamızın güzel sesinden şarkıyı dinlettim.
Hanımeli o yaz her zamankinden daha çok çiçek açtı. Hala da çiçekleri ve kokusuyla bizleri mutlu ediyor.
“Sen her zaman penceremde çiçek olur açardın
Seni çılgın serseri özlemedin mi beni
Seni yıllardan beri görmedim penceremde
Bu yaz neden hiç çiçek açmadın hanımeli
Bu yaz bir defa baygın kokmadın hanımeli
Oya gibi çiçeğin gelin teli dalların
Salınıp süzülerek dökülüyor kolların
Sana neden bir şey mi oldu yoksa bana mı nazın
Bu yaz neden hiç çiçek açmadın hanımeli
Bu yaz bir defa baygın kokmadın hanımeli”
|