Sizlere bu yazımda kısa bir istatistik bilgi vererek başlamak istiyorum.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2011 yılındaki istatistik verilerine göre Orman Varlığı koru ve baltalık yani tam orman 21.537.091 Hektardır. Türkiye’nin Yüz ölçümü ise 78 milyon hektardır.
Bu sayılara göre yaklaşık Türkiye’nin yaklaşık %35 ormanlık alan görünüyor. Bu oran bence çok güzel bir oran ama keşke hepsi baltalık orman olaydı işte gerçek orman ona derdim. Madem bu kadar detaya girdik.Bu verilere göre her şey yolunda gibi.
Ama TEMA bakın ne diyor:
“Ülkemizde her yıl yaklaşık 3000 hektar orman alanı yangınlara maruz kalmaktadır. Her yıl 743 milyon ton verimli üst toprağımızı erozyonla kaybediyoruz.”
TEMA’nın resmi sitesine girerseniz bu konudaki hassasiyetin ne derece elzem olduğunu görürsünüz. Yani tablo pek pembe değil.
Buraya kadar her şey çok güzel.Yeşille ilgili genel durumu kısaca özetledik sanırım.Şimdi asıl konuya gelelim.
Sözde, ODTÜ Ormanı’nı korumak isteyen, ağaç kesimini protesto etmeye yönelik eylem yapan başta ODTÜ öğrencileri ve öğretim üyeleri gidip TEMA’ya üye olsalar daha sonrada bu alandaki eksiklerle ilgili çalışmalar yapsalar daha faydalı olmaz mı?
Asfalta ağaç dikme ya da bu yeşil sevdasının ne derece samimi olduğunu yıllara yayarak gösterseler ne güzel olurdu. Gezi olaylarından sonra bu sosyal duyarlılık biraz fazla yapmacık geldi bana. Bu kadar yeşili seven bir toplumuz madem neden bu kuraklık, iklim değişimi, erozyon ve boz arazilerden geçilmiyor Türkiye.
Bakın bir orman haritasına her yer kahverengi ya da sarı oralara dikelim ağaçları, asfalta değil. Özetle, çevre bilincini siyasal bir malzeme yapmaya karşıyım bu konular hassas ve tüm toplumun eşit mesafede durması gereken konulardır.
Mahmut SELÇUK
www.mahmutselcuk.com
|