Kilisli Restaurant’ın sahibi Mehmet Şahiner vasıtasıyla tanıştığımız Pelit Pastanelerinin sahibi Selahattin Ayan bey bizi bir Pazar sabahı Fabrika girişinin sol tarafında bulunan salonda her Pazar günü verilen kahvaltıya davet etti. Mehmet Şahiner eşi Nermin Hanım ile bizi kapıda gıda mühendisi Özlem Gönül Hanım karşıladı.
Salonun girişinin sol tarafında, çeşitli peynir ve zeytin vs. oluşan açık büfe denen şekilde hazırlanmış masalardan herkes istediğinden istediği kadar alabiliyor.
Bembeyaz masa örtüleriyle süslenen masalarda misafirler ağırlanıyor. Tam karşıda dev ekranda denizde yüzen göz alıcı renkteki, hareketleri insana huzur veren balıkları seyrederek kahvaltımıza başlamıştık ki, Selahattin bey beyaz mutfakta giyilen aşçıbaşı kıyafetiyle, güler yüzünde sevecen bakışları parlayarak bizlere “hoş geldiniz” dedi.
Kahvaltı sonrası Özlem hanım, bizlere fabrikayı gezdirmeden önce steril ortama uygun beyaz önlük, beyaz galoş ve beyaz lastikli boneler verdi. Hepimiz giydiğimiz bu kıyafetler içinde uzaylılara benzemiştik. Birbirimize bakıp gülüşmelere başlamıştık ki, Özlem hanım fabrikanın çikolata yapım imalat bölümünde el değmeden robotlar vasıtasıyla yapılan çikolatanın yenebilir hale gelişini safha safha anlattı.. Çeşitli Ekzotik ülkelerden satın alınan kakao likörü tabir edilen ham maddenin şu yediğimiz çikolataya dönüşmesini anlattıkça bizler hayretler içinde kaldık.
Özlem hanımın anlatımıyla: Çikolata; kakao ağacının bir meyvesi olan kakao’nun işlenmesiyle elde edilen kakao yağı kakao likörüne; şeker, soya lesitini ve vanilin ile elde edilen karışımın conching denen bir yöntemle yoğurma işlemine tabi tutularak işlenmesiyle elde edilen bir ürünüdür. Bu şekilde üretilen çikolata kakao yağı ve kakao kitlesi ile üretilmiş gerçek çikolatadır. Çikolata üretimi otomosyonla ve tek merkezden bilgisayar kontrolünde çalışan bir hat ile gerçekleştirilir. Hammaddeler çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Çikolata meydana gelir ve sonrasında şekillendirilir.
Çikolata Üretim Aşamaları: Mikserde karıştırma, Ön öğütme, Öğütme, Konçlama, Pompalama, Temperleme, işlemleriyle Bitter Çikolata _ Sütlü Çikolata _ Beyaz Çikolata çeşitleri meydana gelir.
Bu elde edilen çikolatayı nasıl muhafaza edeceğiz; Nem, Sıcaklık, Işık, ve koku dan korumamız gerekiyor.
Pasta yapım bölümünde ise, sanatkâr ellerde nasıl tablolaştığını gördük. Meselâ Prof.Dr.AliRıza Kural’ın dış ülkelerden gelecek doktor misafirleri için yaptıkları pasta bir harikaydı. Bir ameliyathane düşünün yeşil ameliyathane kıyafetleri içinde doktor Ali Rıza ve ekibi ameliyat masasında bir hastanın böbreğini ameliyat ediyorlar. Bir başka köşede bir çocuğun doğum günü için yapılan pasta ise müzisyen ekip enstrümanlarıyla konser veriyorlar bütün detaylar düşünülmüş. Diğer tarafta bir akrobat çocuk trablende sallanıyor. Bir seferinde de Yavaşca’nın doğum günü vesilesiyle yaptıkları pastanın üzerine Yavaşca’nın doğduğu evin merdivenlerinden ikimizin inişini sergilemişlerdi.
Bence Türkiye’de tek olan bu Pelit pastanelerinin Fabrikasını gezerken kendimizi Nasa Uzay Merkezinde zannettik.
Selahattin beyin çalışma bürosu ise fabrikayı gezen dostlarının fotoğrafları ve aldığı ödüllerle bir müze görünümündeydi. Ayrıca Yurt dışından gelen misafirleri ile yaptığı toplantı salonuna girdiğimizde şelâle gibi akan bir su dekoru, diğer tarafta eski bir hamam kurnası ki, devamlı musluğundan su akıyor. Akan bu su sesleri arasında, yirmi dört kişilik toplantı masası, iki ayrı köşede ise çadırı andıran eski İstanbul kahvehanesi. Bir başka köşede ise yeşil yapraklı dekor içinde nefis bir yemek odası takımı hangi biri anlatayım bilemiyorum.
Sabah kahvelerimizi nefis çukulata eşliğinde içtik. Selahattin Bey ile Özlem hanıma veda ederken bizlere fabrika anısı olarak hediyeler verdiler.
Bir kere daha tebrikler Selahattin bey….
|