Türk Sanat Mûsıkîsi’nin kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından biri olduğunun bilinciyle hareket eden Türkiye’de daha fazla çocuğun eşit ve kaliteli eğitim olanaklarından faydalanabilmesi için, temel eğitime destek vermek amacıyla tam 17 yıldır çalışan TEGV( Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı), Alâeddin Yavaşca’nın 86. doğum günü vesilesiyle 1 Mart 2012 tarihinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde tertiplediği “Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’ya Saygı Konseri”ne hava karlı ve soğuk olduğu halde katılım çok yüksek oldu.
Pera müzesi Cafe’sinde verilen kokteyl ile başlayan gecede sayın İnan Kıraç, İbrahim Bodur ve arkadaşları olmak üzere pek çok sayıda akraba, dost ve Yavaşca’nın konservatuar öğrencilerinden bir gurup ve bizleri seven arkadaşlarımızla sohbet etme fırsatı bulduk. Daha sonra Yavaşca’nın doğum günü için yapılan pastanın üzerindeki mumları söndürmesi etrafa neşe saçtı, bu neşe içinde konser için müzenin Oditoryum salonuna inildi.
Yavaşca ile ilgili barkavizyon gösterimi ile başlayan gecede Cengiz Solakoğlu yaptığı konuşma ile gecenin önemini belirtti. Mithat Özyılmazel’in sunduğu geceye:
Keman : Yeşim Altınel Çoban,Kanun : Caner Can,Ud : Sarper Eroğlu, Mızraplı Tanbur : Gökhan Filizman,Violonsel : Betül Şirin sazlarıyla katıldılar.
Konserde bütün solistler Dr. Alâeddin Yavaşca’ya ait eserleri seslendirdiler. ilk solisti olan Merve Utandı, hocasına doğum günü için iyi dileklerini sunduktan sonra güftesi M.Nafiz Irmak’a ait olan Sûzinak şarkı “Sensiz yaşamak bil ki ölümden de acıymış” ve güftesi B.Süha Edipoğlu’ya ait K.hicazkâr Şarkı- “Başka söz söylemem aşktan yana ben” eserlerini kendisine has duygu içinde dile getirdi. İkinci olarak sahneye çıkan Dr.Adnan Çoban da hocasının doğum gününü kutladıktan Hüzzâm makamında güftesi Yahya Kemal Beyatlı’ya ait “Dalgın geceler el ele geldik yarınızda” ve güftesi C.Sıktı Tarancı’ya ait Segâh makamındaki “Bu tatsız akşam saatinde (Hâtıralar)” eserlerini seslendirdi. Hatıralar eserinin besteleniş hikâyesini Dr.Yavaşca şarkıdan önce kısaca anlattı. Üçüncü olarak sahne alan Çiğdem Yarkın: Hicaz makamında güftesi Dr.Rahmi Duman’a ait “ Kimseyi böyle perişân etme Allah'ım yeter”, yine güftesi Dr.Rahmi Duman’a ait Hicaz “Ne günâh etse açılmaz iki gönlün arası” eserlerini herkesin hayran kaldığı güzel sesiyle okudu. Haliç Üniversitesinde Konservatuar müdürü olarak görev yapan Çetin Körükçü hocası Dr.Yavaşca’yı örnek aldığını kendisine has üslubuyla anlattıktan sonragüftesi Dr. A.Yavaşca’ya ait olan Hicaz makamında “Ümitsiz bir aşka düştüm” ve güftesi M.Nafiz Irmak’a ait Beyâti makamındaki “Gönülden gönüle çağlar geçersin” eserlerini seslendirdi. Daha sonra sahneye çıkan Nesrin Körükçü güftesi Ayten Yavaşca’ya ait Nihavend Şarkı-“Yeter ki sen geri dön” eserinden sonra okuduğu hocasının adını akrostiş olarak kullanarak yazdığı güfte ve beste kendisine ait olan bu doğum günü için bestelediği Hicaz “Allah'ın bir lûtfusun” derken eserin içinde Ayten adının da geçmesi ayrı bir güzellik taşıyordu. Eski zamanlarda ses kralı olan Zeki Çetin; Güfte ve beste Dr.A.Yavaşca’ya ait Hicazkâr şarkıda- “Şen gözlerinle yüzüme bir baktın” ile güftesi Şerafettin Aydınlık’a ait K.hicazkâr şarkı “Geçmesin günümüz sevgilim yasla”;
İst. Klâsik Türk Musikisi Devlet Korosunun vazgeçilmez seslerinden biri olan Münip Utandı; güftesi Reşat Öspirinçi’ye ait Hüzzâm “Saklarım sinede her an seni cânım diyerek” ve güftesi Turgut Yarkın’a ait 2. olarak okuduğu Hüzzâm şarkı “Bir gizli günâh işleterek kor gibi yaktın”. Gecenin hem sunuculuğunu yapan Mithat Özyılmazel: Beste ve Güfte Dr.Yavaşca’ya ait olan Rast şarkı “Senden uzak günlerim zindan oluyor” ve 2.Rast Şarkının Güftesi Fikri Akurgal “Bana nasıl vazgeç dersin” Daha sonra sahneye gelen Çiğdem Yarkın ile Mithat Özyılmazel karşılıklı Güftesi Alêddin Şensoy’a ait olan Hüzzam Şarkı.”Güneşin Kavurduğu” Bu güzel eseri düet olarak okudular. Son olarak sahyeye çıkan Melihat Gülses: Güftesi F.Nafiz Çamlıbel’e ait Hicaz Şarkı- “Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok” ve Güftesi M.Müeyyed Berkman’a ait Nihavent şarkı “Ne bildim kıymetin, ne bildin kıymetim” bu 2 eseri de kendisine has tavırla okudu.
Geceye ücret almadan katılan bu ses ve saz sanatçılarına TEGV tarafından verilen plaket töreninin arkasından sahneye Dr.Alâeddin Yavaşca çıktı. İlk okuduğu eser 1950 yılında İstanbul Radyosunda yaptığı ilk emisyon programında okuduğu Buselik Şarkı-“Aman cânâ beni şâdet” oldu, her zamanki yorumuyla seslendirdiği bu eserden sonra Güftesi Ayten Yavaşca’ya ait Uşak şarkı “Kapandı kapısı gönlümün gelen sonbaharın hüznüyle”, bu eserden sonra güfte ve bestesi Y.Asım Arsoy’a ait Hicaz şarkı “Seni benden daha çok mu sevecekler a canım” ve güftesi Orhan Arıtan’a ait kendi bestesi olan Mâhur Makamında “Şimdi bâhara erdim gonca gonca gül derdim”. Bu eserleri seslendiren Yavaşca büyük bir alkış tufanına tutuldu.
Gecenin oluşmasında büyük emeği geçen Cengiz Solakoğlu geceye katılanlara teşekkür konuşmasından sonra Sayın İbrahim Bodur’un TEGV’e 800 çocuk okutulmak üzere bir bağış yaptığını sevinerek anlattı. Daha sonra sahneye çıkan İnan Kıraç Bey de 800 çocuk okutulmak üzere bağış yapacağının müjdesini verdi. Bu bağışlara vesile olduğumuz için sonsuz mutluluk duyduk.
Ayrıca, İnan Kıraç Bey, Yavaşca’ya manevi değer taşıyan bir hediye sundu.
Gece bütün sanatçıların beraber okuduğu güftesi Alâeddin Yavaşca’ya ait Hicaz “Boğaziçi”, güftesi Şerafettin Aydınlık’a ait “Kız sen ne güzelsin” ve güftesi Fuad Edip Baksı’ya ait Muhayyerkürdi “Sevgi deli gönülden” adlı Dr. Alâeddin Yavaşca besteleriyle sona erdi.
Ertesi günü Sayın Cengiz Solakoğlu ile telefonda gecenin kritiğini yaparken bana söylediği bir şeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
TEGV ‘in geceden elde edilen bağışların tümünün Yavaşca’nın doğduğu yer olan Kilis’de kurulacak “AYTEN VE ALÂEDDİN YAVAŞCA EĞİTİM PARKI”ında imkânı olmayan çocukların eğitimi için kullanılmak üzere karar aldığını belirtmesi bizleri sonsuz şükran duyguları içinde bıraktı.
|