Kilis’te her yıl Mayıs ayının ilk haftasında YOYAV Vakfının öğrencileri tarafından yıl içinde yaptıkları el işlerinin kermesi sergilenir. Bu kermes açılışına 9 yıldır devamlı İstanbul’dan Kilis’e gideriz. Her gidişimizde ayrı bir heyecan yaşarım.
Bu yıl da 10 Mayıs 2012 Perşembe günü Kilis’te “Yavaşcazade Kültür Merkezi”nde toplandık. Ne yazık ki şiddetli yağmur evin bahçesinde merasim yapmamıza imkân vermedi. Yavaşca’nın doğmuş olduğu odada Kilis valisi, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü, Yoyav Genel Başkanının da aralarında bulunduğu samimi bir toplulukla birlikte saygı duruşu ve İstiklâl Marşından sonra YOYAV Kilis şubesi Başkanı Muzaffer Patlakoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasıyla vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Daha sonra Prof.Dr.Alâeddin Yavaşca söz alıp bu odada doğduğu günden bu yana geçen günleri anlatarak aile ocağının YOYAV Vakfına bağışlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
Son olarak Kilis Valisi Yusuf Odabaş ise Vakfın çalışmalarını yakından takip ederek kendilerine her konuda yardımcı olacaklarını dile getirdi.
Yağmura rağmen serginin açılışında bulunmak üzere gelenlerle hep birlikte kırmızı ve beyaz kurdele kesimi yapılarak serginin gezilmesine başlandı. Tüm odaları gezip çeşitli el işlerinle bezenmiş; oda takımları, işli seccadeler, yatak takımları. vs den oluşan el emeği göz nuru dediğimiz kıymetli süslemeleri inceleyip ellerinize sağlık hanımlar diyerek kendilerini tebrik ettik.
Serginin açılış merasimi bitmişti ki Sayın Valimiz Yusuf Odabaş’ı “haydi sizleri hudutta Suriye’den gelenlerin kalabilmesi için oluşturduğumuz konteyner kentine götüreyim” dedi. Bu teklife sevindik. Sayın Valimiz eşliğinde vardığımız Konteynır Kentinde inanılmaz bir çalışma gördük. Buralarda 9650 kişi yaşamaya başlamış. Her konteynerın içinde 6 kişilik yataklı banyosu olan evler her türlü ihtiyacı karşılanmak üzere yapılmış.
Burada 2 Cami, 2 Market, 3 Okul, bu okulların içinde okul öncesi, ana okul, ilk okul, ortaokul ve lise olmak üzere çift tedrisat yapılmaktaymış. Bu Konteyner kent 2 ay gibi kısa sürede tamamlanarak yaşanacak hale getirilmiş. Bizlere buraları gezdiren Sn. Valimiz yaptıkları işleri bizlere anlatırken bu kadar kısa sürede işlerin başarılmış olmasından duyduğu gururun mutluluğunu yaşıyordu.
Kilis gezimizde ayrıca Alâeddin Yavaşca Kültür Merkezi’nde çeşitli üniversitelerden gelen bilim adamlarının katılımıyla gerçekleşen “Hıdırellez”ile ilgili bilimsel sunuma katılmamız seyahatimizin sürprizlerinden biri oldu. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Fr. İsmail Güvenç beyin üniversitenin yeni binalarını bizlere gezdirmesi kısa zamanda üniversitenin ne kadar geliştiğine şahit olmamızı sağladı. Üniversitemizin yakın zamanda adından çok iyi bir şekilde bahsettireceği inancıyla başarılarından dolayı Sn. rektörümüzü tebrik ediyoruz. Ayrıca Belediye Başkanımızın Av. M. Abdi Bulut’un Kilis tarihine sahip çıkarak Eski Kilis evleri ve “Eski Hamam” gibi tarihi mekânlar ile ilgili yaptıkları resterasyon çalışmalarına, Kilis Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sn.H. Azmi Dokuzluoğlu’nun bizleri gezdirmesiyle şahit olduk.
Bu gezimizin ertesi günü Mardin’den gelen minibüs ile önce Şanlı Urfa’daki Balıklı Göl gezimizi tamamladık. Saat 14.30 gibi Mardin’e vardık. Bizi Mardin Valisinin eşleri Sn. Fatma Ayvaz Hanım samimi bir şekilde karşılayıp Vali Konağına götürdü.
Aynı günün akşamı saat 20.00 de Mardin Kültür Merkezinde verilen kokteyl sonrası Sn.Yavaşca’nın barkavizyonundan biyografisi verildi. Ve Yavaşca davetlilere “Atatürk ve Türk Mûsikisi” konulu bir sunum yaptı. Mardin Valimiz Sn.Turhan Ayvaz Yavaşca’ya Mardin’in görüntüsünü içiren altın varaklı cam tabağını ile bir de güzel bir tablo armağan etti.
Bu güzel anılarla dolan gecenin ardından Tarihi Mardin’in görülmesi gereken yaşanmış tarihlerle dolu dolu güzel müzelerini gezdik. Yurdumuzun her yeri ayrı ayrı güzel ama Mardin bir başka güzelmiş. Her şeyin sonu olduğu gibi unutamayacağımız anılarla geçen gezimizi bitirip güzel İstanbul’umuza kavuştuk.
|